Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Helló, újratervezett nyár!

2018. május 28. 12:00
Mi történik akkor, ha idén kimarad a nagy nyári utazás és kénytelenek vagyunk itthon, a szűkebb környezetünkben tölteni a legforróbb hónapokat? Semmi. Vagyis egy csomó minden. Mert ma már olyan programdömping vesz körbe minket, kis kreativitással pedig magunk is remek ötleteket találhatunk ki, hogy akkor sem kell elszomorodni, ha ezen a nyáron nem tudjuk becélozni az Adriát. Íme, 12 tipp, hogyan lehet mégis emlékezetes felüdülés az előttünk álló időszak.

Vegyetek részt egy éjszakai pingpong bajnokságon!

A Lélektér Alapítvány pár éve minden nyár kezdetén meghirdeti a fiataloknak szóló éjszakai pingpong és darts bajnokságát, ahol a játékos vetélkedés közben árnyas fák alatt, zeneszó mellett, babzsákokon pihenhettek, ráadásul új ismerősökre is szert tehettek. Rágcsálni- és innivalókat a csapat biztosít, nektek csak a nyitottságotokat kell hozni.

Rendezzetek kerti partit!

A képlet megfordítható, és magatok is megszervezhetitek a délutáni-esti mókát. Grillezzetek húsokat és zöldséget, vagy tűzzétek őket nyársra egy szalonnasütő fölött, főzzetek hozzá tejes kukoricát és a fagyit, italokat is saját kezűleg gyártsátok, a hangulat fokozásaként pedig szerezzetek be rizslámpásokat. Ha igazán meg akarjátok adni a módját, fehér lepedőket kifeszítve, egy kivetítő segítségével kertmozit is rögtönözhettek.

Sétáljátok körbe a várost!

A tavasszal szerettem volna eljutni a hollandiai Keukenhof virágoskertbe, erről az álmomról viszont egyelőre le kellett tennem, így igazi ajándék volt, amikor a környéken sétálva gyönyörű tulipánkertekre bukkantam, amelyek mini Keukenhofként szolgáltak. Szeretek könnyed sétákat tenni a városban, mert csak pár éve itt élőként mindig felfedezek valami kellemes apróságot, de biztos vagyok benne, hogy még őslakosként is számos meglepetéssel szolgálhat a terep. A föld például számos titkos helyet rejt, amelyeket akár vezetett túrákon is bejárhattok.

Vegyetek részt egy Szent Iván-éji mulatságon!

Az év legrövidebb éjszakájához számos ősi babona fűződik, és bár egyáltalán nem szükséges ezekben hinnünk, egy estére szórakoztató lehet részt venni bennük és a vigasságokban. A szerelmi mágiát alapul véve például kimehettek a mezőre, hogy hétféle mezei virágot keressetek napnyugtakor – semmi értelme, de vicces – vagy elmehettek egy hagyományos tűzgyújtásra is a Juhannus nap keretében a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület szervezésében.

Biciklizzétek körbe a Balatont!

Az elmúlt években sikk lett az El Camino mintájára körbegyalogolni a Balatont – a három barátnő fejéből kipattant Balaton Camino idén például a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat része lett, de a túrát Kondor Bence fotós is megtette egyedül. A tikkasztó hőségben nem biztos, hogy célszerű lenne gyalogolni, biciklivel viszont kicsit könnyebb körbecsavarogni a tavat – és biztos életreszóló élmény.

Fesztiválozzatok!

Bár egy fesztivál általában nem éppen olcsó mulatság, szerencsére rengeteg ingyenes verzió is létezik, a nyár legjobbjaiért pedig ki se kell mozdulnunk a városból. Az Utcazene az elmúlt években gyakorlatilag a Sziget nyomdokaiba lépett profizmusát tekintve: nemcsak utcazenészekbe botlunk már minden sarkon, de a kísérőprogramok és a látvány is hatalmas élmény. Előtte pedig természetesen ott van a Rozé, Rizling & Jazz Napok (amennyiben a VeszprémFest koncertjeit nem tudnánk megengedni), ahol a városháza előtti lounge rész például személyes kedvencünkké nőtte ki magát.

Merüljetek el a tangó világában!

Idén a Rozé Rizlingen egy igazi kulturális csemege is helyet kapott, amivel lélekben egy instant utazást is kipipálhatunk Argentínába: július 13-án itt lép fel a Tango Misterio csapata, akik megmutatják, milyen is az igazi argentin tangó. Ámulni ér.

Menjetek szabadtéri színházba!

Az ókori Rómában és Görögországban a színház még nem a „negyedik fal” mögött, egy „dobozban” zajlott, hanem a szabad ég alatt – és mennyivel igazibb élmény lehetett ez. Van annak egy különleges varázsa, amikor szinte tényleg semmi sem választ el minket az előadástól, és valóban átérezzük, hogy ami a színpadon zajlik, az a saját életünket és problémáinkat tükrözi, amire eredetileg is szolgált a színház. Szerencsére a környéken is több szabadtéri helyszín van, ahol átélhetjük ezt az érzést – például Balatonfüreden vagy Tihanyban.

Strandoljatok távol a civilizációtól!

Legalábbis amennyire lehet. Mindenesetre kétségtelenül élvezhetőbb a csobbanás, ha nem tülekedő testek tömegében kell fürdőznünk a tóban. A szabadstrandokban éppen ez a jó, meg az, hogy ott valahogy jobban átadhatjuk magunkat a vizes kalandok élményének, mint amikor valaki folyton belemászik az intim szféránkba. Az örvényesi Vadkacsa szabadstrand jó kiindulás ehhez.

Piknikezzetek a Benedek-hegyen!

A Benedek-hegy kétségtelenül a turisták és a helyiek kedvenc helye is egyben, ahol szeretünk andalogni, leülni a sziklakiszögellésekre, ránézni az alattunk elterülő városra. Következő alkalommal merészkedjetek ennél tovább, és hozzátok el a piknikkosarat is teli finomságokkal és költsétek el itt az uzsonnátokat.

Kempingezzetek!

Néhány évre újra hódít a kempingezés az utazók körében – igaz, a glamúrosabb és persze drágább változata. Luxuskörülmények ide vagy oda, eltölteni egy éjszakát a természet közvetlen közepén nem mindennapi élmény, amit még sokáig megemlegetünk (remélhetőleg nem a csúszómászók miatt), ráadásul ha augusztus elején vágunk bele, csodás körülmények között nézhetjük a Perseidák meteorrajt is.

Heveredjetek ki a mezőre olvasni!

Gyerekkoromban a nyár ritkán jelentette az utazást, sokkal inkább a hintázást és a gyékényen olvasást, valahogy mégis nosztalgikus örömmel gondolok vissza ezekre az egyszerű, lusta napokra. Manapság szinte folyamatosan rohanunk, és bármilyen nagyszerű egy nyaralás, hiába látunk bámulatos tájakat, városokat, a tömegturizmus miatt nem feltétlenül tudnak úgy kirántani a hétköznapokból és felfrissíteni, mint egy ilyen szimpla élmény. Mellesleg a déliek szerint akkor tudsz igazán élni, ha lelkiismeret-furdalás nélkül élvezed a napokat, amikor lényegében nem csinálsz semmit.

Bertalan Melinda
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.