2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Az éticsiga profi a stressz leküzdésében

2009. június 9. 16:32
MTI / index.hu
Az éticsigát nehéz stresszelni. Bonyolult gén védi a puhatestűeket az olyan kellemetlen hatásoktól, mint a hőség vagy a hideg.

Az éticsigák nem csak túlélőművészek, hanem profik a stressz kezelésében is. Van egy rendkívüli génjük, amely különleges fehérjék előállítását szabályozza anyagcseréjükben. Ezekkel a stresszfehérjékkel felvértezve bármi érheti őket. Egyebek között mérgező nehézfémek, például réz vagy kadmium magas koncentrációit képesek tárolni és méregteleníteni a szervezetükben - magyarázzák innsbrucki zoológusok.

A Leopold Franzens Egyetem zoológiai intézetének kutatója, Reinhard Dallinger és csapata az innsbrucki orvosi egyetem genetikusaival együttműködve tárta fel az éticsiga ellenálló képességének genetikai hátterét.

Annak a génnek, amellyel az éticsiga (Helix pomatia) többek közt a nehézfémekkel szembeni védelmét szervezi meg, tízezer bázispárja van. Az építőelemek ekkora számával az eddig ismert stresszfehérjék közül ez a legnagyobb és legbonyolultabb. A kutatók a Molecular Ecology című szaklapban adták közre felfedezésüket.

A puhatestűeket - amelyek közé a csigák is tartoznak - általában az evolúció markáns példáiként tartják számon. E nagy csoport számos tagja rendelkezik sikeres túlélési stratégiával, és megjelenésük a fejlődésük kezdete óta - mintegy hatszázmillió éve - alig változott. Ezen kívül, mint ahogy az éticsiga ellenálló képessége is mutatja, e hosszú idő alatt számos különböző élőhelyhez alkalmazkodtak.

Az éticsiga Magyarországon és további európai országokban is védett. Puha növényi részekkel táplálkozik, de megeszi más, jóval gyakoribb csigafajok petéit is, ezért hasznos állatként tartják számon. Korábban ínyencfalatnak számított, ezért a kihalás szélére sodródott.

vehir.hu

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.