Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ki a legbátrabb lovag a vidéken?

2018. június 1. 4:59
25. alkalommal rendezik meg a Kabóciádét június 16-17-én, amely idén a sárkányölő lovagok és a királyi udvar pompázatos korába röpít.

A jól bevált hagyományos elemek mellett a Kabóca társulata idén sok újítással készül a családi fesztiválra. A rendezvény tulajdonképpen már 15-én, pénteken 16 órakor elkezdődik óriásbábosok és gólyalábasok felvonulásával a Kossuth utcán.

A vendégvárók ezúttal is Boróka királyné és Habakuk király, illetve alattvalóik lesznek, ám a királyi birodalom most kicsit átalakul: idén a lovagkorba röpülhetnek vissza a Kolostorok és Kertekbe látogató kicsik és nagyok. A gyerkőcök lovagi tornán, bajvíváson próbálhatják ki ügyességüket, megküzdhetnek a sárkányokkal és várúrhölgyekként tündökölhetnek. Különlegesség, hogy idén az udvartartás is szórakoztatja a gyerekeket, akik például varázstrükköket és íjászni tanítanak.

Újdonság, hogy a napközbeni előadásokról most vendég társulatok gondoskodnak, így érkezik például Écsi Gyöngyi Meseszínháza, a Ziránó Színház, a Pegazus Színház és a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat is. Természetesen a Kabóca csapatát sem kell nélkülözni – ők elsősorban az interaktív szabadtéri játékokban vesznek részt. A programot illetően idén sem marad el a királyi piknik, ahol sárkánytojásokat gyűjthetnek a gyerekek, majd a napnyugtával éjszakai kalandtúrára indulhatnak. Érdekesség, hogy Habakuk emberei nem teljesen hús-vér valójukban jelennek meg, hanem bábokként. A fesztivált vasárnap ünnepélyes ceremónia zárja, ahol a Sub Rosa Régizene Együttes muzsikál – ők egyébként mindkét nap alatt színesítik a programokat dallamaikkal.

Minderről csütörtökön számolt be Sipos Tekla művészeti titkár és a Kabóca Bábszínház társulata, ahol szó esett a nyári előadásokról is. Számos alkalommal láthatjuk majd a csapatot: például idehaza az Operettfesztiválon, a Múzeumok Éjszakáján, a Juhannus napon, Keszthelyen és a Balaton déli partján is.

A teátrum fejben már készül a jövő évadra is, melyre már válthatók bérletek. Jövőre összesen 7 bemutatóval készül a színház:

  • Az aranyszőrű bárány
  • A kiskakas gyémánt félkrajcárja
  • Csipkerózsika
  • Regö rejtem – Karácsonyi pásztorjáték
  • A csillagok csókja
  • Mamlasz királyság krónikája

Rumi László idén két karácsonyi előadást is rendez: az egyik lesz a Regö rejtem pásztorjáték, ahol a régi hagyományok nyomába erednek, majd a 7. előadásként, a decemberi időjárással dacolva egy szabadtéri misztériumjátékot hoznak létre, melyben a város táncosai, énekkarai is szerepet kapnak.

Utóbbi bérleten kívüli előadás lesz, míg bérletben 3-3 előadást lehet megtekinteni. Összesen három fajta bérlettel készülnek, attól függően, hol szeretné megnézni a közönség az előadásokat: a Pepita bérletben házon belül lehet, a Csíkos bérlet esetén különjáratot biztosítanak a gyerekeknek, ha pedig túlságosan messze laknának a színháztól, saját maguk mennek el a helyszínre. Emellett választható helyszínként szerepel a Hangvilla, ha az valakinek jobb az előadások szempontjából – tudtuk meg Szőke Kavinszki András igazgatótól. Az óvodás és iskolás bérleteken túl továbbá készülnek egy családi bérlettel is, ahol vasárnaponként 3 előadás közül választhatunk szabadon, a bababérletben pedig két előadás választható a legkisebbeknek – tudtuk meg Szántó Viktóriától.

A színház emellett nagy hangsúlyt fektet a családok szórakoztatására is, ezért a következő évadban hétvégente hazai vidéki bábszínházak játszanának 2-3 órás blokkokban, melyek során baba, gyermek és zenei előadások, kézműves foglalkozások is szerepelnének.

Nem csak ezen a téren igyekszik a teátrum minél szélesebb rétegeket kiszolgálni: egy EFOP pályázat keretében Kabóca Napokat rendeznek, melynek célja, hogy felzárkóztassák a hátrányos régiókból érkező gyerekeket, s így 2020-ig 10% alá csökkenjen a végzettség nélküli iskolaelhagyók száma. A közel 28 millió Ft támogatású, 6,5 fél évre szóló programban 12 településről 1890 diák 12 bábelőadást nézhet meg, drámapedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt és a kulisszákat is bejárhatják.

A Kabóciádé programja itt érhető el.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.