Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elegendő ha a cukorbetegségemre csak a gyógyszert szedem és nem diétázok?

2018. június 3. 3:52
A hasnyálmirigy által termelt egyik hormon az inzulin, a sejtek kizárólag ennek jelenlétében képesek cukrot felvenni a vérből. Cukorbetegségben a szervezetünk egyáltalán nem vagy nem megfelelő mennyiségű inzulint termel, illetve nem megfelelően tudja használni azt, ez magas vércukor szintet eredményez, amely kontrollálatlan esetben az egészség romlásához vezet.

A diabétesz terápiájának fontos része a diéta a gyógyszer vagy az inzulin adása, illetve a testmozgás mellett. A diétázás segít a vércukorszintet a megfelelő szinten tartani, így csökkenti a betegség rövid- és hosszú távú szövődményeinek kialakulását, melyek érinthetik a szív- és érrendszert, a szemet, a veséket, agyvérzést és szívinfarktust okozhatnak.

Az elhízott cukorbetegeknél a fogyás miatt is fontos a diéta, hiszen az csökkenti a vércukorszintet. A legtöbb diabéteszes ember a diétát tartja a legnehezebb résznek a terápiából, pedig majdhogynem teljesen megegyezik az egészséges embereknek ajánlott kiegyensúlyozott táplálkozással. A megfelelő, dietetikus által tartott diétás oktatás elengedhetetlen ebben a betegségben, hogy a beteg hosszú távon tudja tartani a cukorbeteg diétát magától.

A legfontosabb odafigyelni ebben a diétában az ételek, élelmiszerek szénhidrát tartalmára, illetve olyan alapanyagokat kell választani, amelyek lassan emelik a vércukor szintet, azaz alacsony a glikémiás indexük. A napi szénhidrát bevitelt az orvos állapítja meg, majd ennek megfelelően a dietetikus oktatja a beteget, hogyan tudja összeállítani a napi étrendjét.

A diéta tehát nagyon fontos része a cukorbetegség kezelésének.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.