Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Véget ért a XX. Tánc Fesztiválja

2018. június 3. 20:03
Vasárnap este a Magyar Táncművészeti Egyetem gálaműsorával és ünnepélyes díjkiosztóval lezárult a 20. alkalommal megrendezett kortárs összművészeti fesztivál.

Az egy hetes seregszemle alatt ismét a kortárs tánc színe-javát láthatta a közönség több mint 20 előadás során. Az előadók a közönség szórakoztatásán túl rangos díjakért is versenybe szálltak: a produkciókat profi szakemberekből álló zsűri értékelte, de a közönség is leadhatta szavazatát a kedvenc darabjára.

AbszurdiaAbszurdia

A közönség díját a fesztivál nyitó előadása, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója, az Abszurdia nyerte, díjuk a Tornai Pincészet 6 díjnyertes borból álló borkollekciója, melyet Ovádi Péter országgyűlési képviselő adott át. Az eredmény egyébként nem meglepő, a szegediek már évekkel ezelőtt belopták magukat a nézők szívébe, a boldogságra vágyó, ám folyton marakodó Abszurdia lakóiról szóló darab pedig nemcsak tánctechnikailag, de tartalmában és művészi megvalósításban is páratlan volt.

#Orfeusz #Eurüdiké#Orfeusz #Eurüdiké

A táncfesztivál fődíját ezúttal Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix vihette haza közös előadásuk, a #Orfeusz #Eurüdiké című produkcióért, díjuk 300 ezer forint pénzjutalom volt a Pannon Várszínház jóvoltából, valamint egy Herendi váza, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. felajánlásából. Az ókori történet minden ízében modern átirata nekünk is személyes kedvencünkké vált: a páros könnyen olvasható, ám egy pillanatig sem kommersz koreográfiája mintha csak egy csattanós pofon lenne az egekig magasztalt szerelmi történetnek, ahol nem a halál ver éket a párkapcsolat két tagja közé, hanem különbözőségeik és egójuk. Grecsó nem túl hizelkedő képet fest a párosról, ám hiába minden marakodás és elhagyás, az újabb ostromot "happy end" követi, amennyiben a "halál" sem választ el: végül ismét egyesülnek Eurüdikével, hogy aztán hisztérikus tánccal, műmosollyal, őrülten integetve mutassák boldogságukat a külvilágnak.

LutteLutte

Izgalmas megoldásokat nem csak ez a darab tartogatott: a zsűri emellett további díjakat is kiosztott az előadóművészek között.

  • Különdíjat nyert a Usine 1.84 együttes Közelítés című produkciója.
  • Előadói díjat kapott Lee in Soo az A first meet című produkciójának létrehozásáért.
  • A legjobb alakítás díját Eoin Mac Donncha a Frenák Pál Társulat Lutte című produkciójában nyújtott teljesítményéért vihette haza.
  • Koreográfiai díjat kapott Tero Saarinen, a Life wheel című koreográfiáért, valamint Leo Mujić, a Pécsi Balett számára készített Diamonds című koreográfiájáért.
  • A legjobb együttes díját a Pécsi Balett Társulata vehette át.
  • A legjobb produkció díját a Frenák Pál Társulatnak ítélte oda a zsűri a Lutte című előadásukért.
Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.