Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Összetartozás napja: meg kell találni az utat egymáshoz

2018. június 5. 4:00
Ha egymáshoz akarunk tartozni, meg kell találni az egymáshoz vezető utakat - mondta Polgárdy Imre a Fidesz nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésen.

„Valahol aláírtak valamit, valahol megalkudtak valamit, valahol leosztottak valamit; valahol egy nyitott ajtót becsaptak, hogy legyen az zárva örökre. Ahová a magunk erejével, ezer esztendő munkájával kapaszkodtunk, és minden lépcsőfokot a magunk izmaival és eszével vágtunk a magunk vérével öntözött irdatlan sziklába: onnan dobtak le minket. Tudjuk miért”- kezdte Kós Károly Kiáltó szó című művének soraival megemlékező beszédét Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke a Városháza előtti téren hétfő este.

Polgárdy ImrePolgárdy Imre

1920. június 4-én a történelmi Magyarország területének kétharmadát elcsatolták, az összes arany, só, réz, vas, szén, valamint földgáz lelőhelyek nagy részét, az erdők 88%-t, a közutak, vasutak, ipari üzemek felét elvesztettük. A magyarság egyharmada, több mint 3 millió ember az új határokon kívülre került - emlékeztetett Polgárdy Imre, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a veszteségek ellenére összetartozásunkat nem tudták szétválasztani.

„Nemzeti összetartozás nélkül nincs nemzeti felemelkedés, mert minden magyar felelős minden magyarért. Nincs határon inneni, és határon túli magyar ügy, csak egyetlen magyar sorsközösség”-fogalmazott. Hozzátette, a kormány ezért biztosítja az európai gyakorlat szerint a magyar állampolgárságot és magyar szavazati jogot az országhatárokon kívül élő magyaroknak, és ezért fogadta el az új Alaptörvényt, mely a nemzet felemelkedésének egyik záloga.

Mint mondta, mi magyarok tisztában vagyunk azzal, hogy más nem segít minket, és képesek vagyunk bajainkon úrrá lenni, csak újra bíznunk kell önmagunkban és egymásban. Az összetartozás napja emlékeztessen minket arra, hogy a nagy próbatételeken mindig megálltuk a helyünket, és ez erőt adott a jővőre!

"Ha egymáshoz akarunk tartozni, meg kell találni az egymáshoz vezető utakat"- mondta.

Az eseményen Hatás Andrea színművész működött közre.

Hatás AndreaHatás Andrea

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.