2019. március 19., kedd
József névnap

Legyetek hangosak, bosszantsátok a szüleitek!

  • kult
  • 2018.06.05
    12:56
Gondolná, hogy ez a mondat egy polgármester szájából hangzott el? Nem? Pedig pont így szólt Porga Gyula – igaz, nem rendbontásra buzdított, csupán arra, hogy minél több gyerek kezdjen el zenélni. A Hangszert a kézbe rendezvénysorozat pedig tökéletes kiindulópont ennek a gondolatnak a megvalósításához.

Hogy mi is pontosan ez a kezdeményezés? Egy olyan országjáró interaktív hangszerkiállítás, hangszersimogató és zenei oktatási bemutató, amelynek célja, hogy minél több gyerek ragadjon a kezébe hangszert és váljon igazi zeneszeretővé. Egy 2015-ös felmérés szerint ugyanis elsősorban azokból lesz koncertlátogató közönség, és az fog legálisan zenére költeni, aki maga is tanult, illetve tanul valamilyen hangszeren. Ami persze hosszú távon magasabb jogdíj bevételt eredményez az előadók oldalán, így reális esély nyílik arra, hogy a hazai zenekarok külföldi fesztiválokon is megmutathassák magukat.

Bajnai ZsoltBajnai Zsolt

A programsorozatot másfél évvel ezelőtt indította útjára a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja a Könnyűzenei Oktatási Alapprogram részeként, melyet 140 millió Forinttal támogattak – tudtuk meg Bajnai Zsolttól, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetőjétől. Az interaktív kiállítás eddig 20 városban szerepelt, 21. állomásként pedig Veszprémbe is elérkezett, hogy a fiatalok – köszönhetően a Hangszeresek Országos Szövetsége felajánlásának – összesen 140 hangszert próbálhassanak ki.

A kezdeményezés persze nem csak azért nagyszerű, mert a könnyűzenei iparág minden szereplője számára pozitív hozadékkal jár, felhívja a figyelmet az oktatás szükségességére és szakmai konzultációt indíthat el, valamint a zenetanulás révén megakadályozza, hogy a fiatalok elkallódjanak.

Hadd szóljon!Hadd szóljon!

Egy hangszeren játszani már önmagában is hatalmas öröm, még ha az első hangok kicsikarása némi bosszúsággal járhat a szülők meg a szomszédok részéről – ahogy erre Porga Gyula a címben jelzett gondolata is utalt. Ám ő maga is emlékszik, milyen felejthetetlen élmény volt, amikor 16 évesen először szólalt meg a kezében egy elektromos hangszer, s igazából ez a lelkesedés akkor sem veszik ki az emberből, amikor már felnő és a saját gyerekét hozza el egy ilyen kiállításra. Veszprém zeneisége pedig legendás: több iskolában folyik zenei képzés, számos garázszenekar működik, többen országos ismertségre tettek szert, a könnyűzene pedig általában komoly elismerést vívott ki magának hazánkban, ám ahhoz, hogy igazán megmutatkozhassanak zenészeink, fontos, hogy minél korábban találkozzunk a zene lehengerlő erejével.

A különleges tárlatnak helyet adó Dubniczay-palota és a Művészetek Háza számára persze nem volt kérdés, hogy egy ilyen kezdeményezést befogad, hiszen a házban kezdetektől fogva egészében gondolkodnak a művészetről és igyekeznek a fiatalokat minél több élményhez juttatni – mondta el a keddi megnyitón Hegyeshalmi László igazgató.

Zenerajongóknak mennyország ez a kiállításZenerajongóknak mennyország ez a kiállítás

Ebben a szellemiségben várják a fiatalokat június 5. és 9. között minden nap. Az esemény keretében összesen 16 rendhagyó énekórát, valamint 7 hangszeres és hangtechnikai kurzust tartanak a szervezők – ezekre elsősorban iskolásokat várnak 8:30 és 13 óra között, de lesznek koncertek is, 14 és 18 óra között pedig bárki ingyen betérhet és kipróbálhatja magát gitáron, dobon, vonós és billentyűs hangszereken, vagy éppen a stúdió szekcióban.

A rendezvénysorozat pontos menetrendje elérhető a hivatalos Facebook oldalon.