2019. január 21., hétfő
Ágnes névnap

Újabb fejlesztések indulnak el nyáron Veszprémben

Már javában zajlik a belvárosi kettős körforgalom kivitelezése, ám a fejlesztések nem állnak meg a városban: két új kerékpárút és egy tehermentesítő utca építése is elkezdődik a nyáron. Mutatjuk a részleteket.

Az új belvárosi kettős csomópont építése egy több mint egy milliárd forintos TOP-os fejlesztési csomag része. A projekt két további elemet tartalmaz, melynek mindegyike egy-egy kerékpárút-építés. Ezekről lehetett már hallani néhány információt, ám a Városfejlesztési Iroda vezetője, Lamos Péter újabb részleteket árult el a fejlesztésekkel kapcsolatban.

Kerékpárút a belváros és a vasútállomás között

A belváros és a Jutasi lakótelep kerékpáros kapcsolata jelenleg nem megoldott, ennek javítására készül a Jutasi út melletti kerékpáros fejlesztés, amely a vasútállomással is biztosítja majd a kapcsolatot. A Bagolyvári úttól a Munkácsy útig a Séd felöli oldalon 2,0 méter széles kerékpárút és 2,0 méter széles járda kerül kialakításra a meglévő útpályától 1,5 méteres zöldsávval elválasztva. A Munkácsy úti körforgalomtól északra kétoldali kerékpársáv kerül kialakításra a meglévő szegélyek között.

A kerékpárút a Házgyári út jelzőlámpás csomópontján keresztül átvezetésre kerül a vasútállomás irányába.

a térképen zölddel jelöltük a nyomvonalata térképen zölddel jelöltük a nyomvonalat

Kerékpáros nyomvonal építése Szabadságpuszta irányába

A szabadságpusztai nyomvonal jelentős része vegyes használatú útként, 3 méter szélességgel kerül kialakításra, kétoldali 1-1 méter széles padkával, kétoldali ráhajtás gátló cölöpsorral és fasorral, kitérőkkel és sárrázókkal. Egy kisebb szakaszon - ahol nem kell biztosítani a mezőgazdasági célú közlekedést - önálló kerékpárút épül.

A 73. számú főúton történő átvezetésnél olyan jelzőlámpás csomópont kerül kialakításra, amely a gyalogos közlekedést is lehetővé teszi az útszakaszon, valamint megoldja a jelenleg is fennálló, közlekedésbiztonsági szempontból is veszélyes gyalogos közlekedést a két oldal között.

A nyomvonal hossza megközelítőleg 2.500 méter, amely a Bottrop utcától (Déli intézményközpont) a Berkenye utcáig (Szabadságpuszta) tart.

A kerékpáros fejlesztések mellett a Dózsa városrészben a Henger utca középső hiányzó szakaszának építését kezdik el még a nyáron. A városrészben később több útszakaszt is megújítanak, erről itt írtunk

Több útszakasz is megújul Dózsavárosban - vehir.hu

Ismét ülésezett a Dózsavárosi Tanács szerda délelőtt a könyvtár épületében. Az ülést követően Hegedűs Barbara, a 12. számú választókerület önkormányzati képviselője tájékoztatta a sajtó képviselőit a legfontosabb, Dózsavárost érintő kérdésekről.

Henger utca megépítése

Évek óta probléma a Házgyári út megnövekedett autós forgalma. Hamarosan enyhülhet a helyzet, ugyanis még a nyáron elkezdődhet az új útszakasz építése a Henger utca és a Pápai út közé. A TOP-os fejlesztés várhatóan 486 millió forintba fog kerülni, melynek során nem csak utat építenek a Henger utca és a Pápai út közé, hanem járdákat, kerékpárutat, parkolókat és buszmegállókat is kialakítanak. A munkálatok befejezése a növénytelepítéssel együtt 2019-ben fejeződhet be.

Az előző közgyűlésen egyébként további fejlesztésekről döntöttek, erről ide kattintva olvashat:

Újabb fejlesztésekről döntött a közgyűlés - vehir.hu

A vasútállomást a buszpályaudvarral összekötő kerékpárút már a nyáron megépülhet, az önkormányzat közben rendelő-felújításokra és bölcsőde-fejlesztésre is pályázik.