Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Gyermekként kell megtanulnunk fantáziálni, és megküzdeni az unalommal”

2018. június 18. 4:00
A nyári táborok kiválóan kitöltik a gyerekek idejét, sokat lehet belőlük tanulni, és nem utolsó sorban hatalmas segítséget jelentenek a gyerek szórakoztatásában. Jó néhány pszichológus azonban aláhúzza annak fontosságát, hogy ne terheljük nyáron is túl a gyereket, és hagyjuk őt magától felfedezni azt, ami igazán érdekli.

A nyári hónapokban megsokasodnak a tippek és tanácsok: mit csinálj a gyerekkel, hova vidd, mit szervezz, hova küldd, ahol biztosan elfoglalja magát minden pillanatban, és nem leselkedik rá a nyáridő szörnye: a semmittevés.

Mit tegyen a szülő, ha a gyermeke nekiszegezi a kérdést, hogy mihez kezdjen magával, merthogy unatkozik?

A legfontosabb, hogy hallgassa őt meg, de ne oldja meg helyette a problémát. A szülő ilyenkor nem segít azzal, ha tesz valami javaslatot, mert az „kívülről jön”, és a gyereknek vagy lesz hozzá kedve vagy nem. Ezzel bezárul a kör, mert megint csak a szülő lesz a felelős azért, hogy szórakoztassa gyermekét.

Természetesen a szakemberek ezzel nem azt akarják mondani, hogy el kell hanyagolnia gyermekét, sőt, a lehető legtöbb és leghasznosabb időt töltse gyermekével. De ahogy egykor Bertrand Russel filozófus mondta:

„gyermekként kell megtanulnunk fantáziálni, és megküzdeni az unalommal. A gyermek akkor fejlődik a legjobban, ha egy fiatal növényhez hasonlóan, békén hagyjuk ugyanabban a táptalajban. A túl sok utazás, túl sok élmény/külső behatás nem tesz jót a fejlődő szervezetnek. Ezáltal úgy nő fel, hogy nem lesz képes fenntartani a gyümölcsöző egyhangúságot vagy állandóságot maga körül.”

Adam Phillips azt állítja, hogy a gyermek kapacitása az unalomra egy fontos fejlődési lépés. Puszi, csiki, unalom: pszichoanalitikus esszék egy nem vizsgált életről című könyvében azt írja, hogy az unalom lehetőséget ad életünk szemlélésére, ahelyett hogy átrohannánk rajta. Szerinte a felnőttek egyik legkomolyabb elvárása, hogy a gyermek legyen érdeklődő, ahelyett hogy időt adnának neki arra, hogy kitalálja, mi érdekli. Az unalom fontos ahhoz, hogy valaki időt töltsön saját magával.

„A szülő feladata, hogy segítse gyermekét abban, hogy felnőve képes legyen elfoglalni saját helyét a világban. Felnőttnek lenni pedig azt is jelenti, hogy megtanuljuk elfoglalni magunkat, és a szabadidőnket azzal töltjük, amiben élvezetünket leljük.” - mondta Lyn Fry, londoni gyermekpszichológus

Fry szerint hasznos lehet, ha a szülők a szünidő kezdetén leülnek a gyerekkel, és közösen írnak egy listát arról, mihez lenne kedve a gyereknek a szünidő alatt. Ezek lehetnek olyan egyszerű tevékenységek, mint a kártyázás, olvasás, biciklizés, de lehet köztük összetettebb dolog is, mint együtt vacsorát főzni, gyakorolni a fotózást, esetleg megtanulni bűvészkedni. Később, ha a gyermek a szünidő során azzal fordul a szülőhöz, hogy unatkozik, javasolhatja neki, hogy nézze át a listáját, és keressen valamit. Így az ő feladata és felelőssége lesz, hogy azt mondja magának: ezt vagy azt szeretném csinálni!

A gyerek így megtanulja, hogy rajta múlik, hogyan strukturálja a szabadidejét. Fordulhat másokhoz megértésért, inspirációért vagy támogatásért, de idővel képessé válik gondoskodni saját magáról, vagyis egyre önellátóbbá válik. Akkor lesz képes motiválni saját magát bármilyen tevékenységre, ha meg tudja élni, hogy unatkozik.

Mindennek ellenére fontos, hogy próbálják megérteni, mi lehet az unalom oka. Fakadhat abból, hogy a gyerek elhanyagolva érzi magát, és segítségre van szüksége, hogy feltérképezze az elérhető lehetőségeket, amivel foglalkozhat. Üzenheti azt, hogy kifejezetten a szülő figyelmére vágyik. Fakadhat túlingereltségből is, ha például. túl sok játék vagy programlehetőség van, és nem tud választani. Ilyenkor a mögöttes problémát kell orvosolni, amitől várhatóan megszűnik az unalom is.

Ha ezt tudják és értik a szülők, kevésbé érezik majd kényszernek, hogy folyton „szórakoztassák” a gyereküket, ők pedig gazdagabb lesznek sok fontos tapasztalattal, például azzal, hogyan tudják élvezni, amikor éppen semmi nem történik. Vagy azzal az örömmel, hogy hogyan képesek kreatív, új ötletekkel elűzni az üres pillanatokat. De ehhez szükség van arra is, hogy szülőként odafigyeljenek rájuk; és az unalom által inspirált kreativitásuk ne legyen kockázatos vagy veszélyes.

Az unalom tehát nem egyértelműen rossz, mi több, szükség van arra, hogy a gyerekek néha unatkozzanak, illetve maguk találjanak megoldást a saját unalmuk feloldására.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.