Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Milyen információkat kell látnom az élelmiszerek címkéin és mire tudom használni ezeket az adatokat?

2018. június 16. 3:00
Képezze magát igazi profi "címkeolvasóvá", hogy tényleg hasznosítani tudja az információkat, amelyek az élelmiszereken találhatók!

Az utóbbi években az új előírásoknál fogva egyre több és több adat jelenik meg a címkéken, ezzel jól összezavarva minket. Egy laikus szem nem biztos, hogy pontosan tudja első pillantásra,mi az ami hasznosítható a sok sor közül. Emiatt fontos, hogy megértsük a zacskók, dobozok hátulján álló tudnivalókat.

Fontos tudnunk, hogy teljesen más adatokat találhatunk egy előrecsomagolt és egy nem csomagolt élelmiszeren. Az előre csomagolt élelmiszerek több információt tartalmaznak, mint a nem csomagoltak. Legelőször fel kell tüntetni a termék nevét, amelynek utalnia kell a fizikai állapotára jellemzőjére, például: sós mogyoró, fagyasztott zöldborsó, puffasztott rizs.

Kötelező feltüntetni a tápérték jelölést, amely 100 g-ra vagy 100 ml-re nézve kell megadni. Ezen belül látnunk kell a zsírt - amelyből telített zsírsavak mennyiségét is meg kell adni -, a szénhidrátot - amelyből cukor mennyiségét külön fel kell tüntetni -, és a fehérje, só tartalmat. Látnunk kell még a címkén a nettó tömeget (amely a csomagolás nélküli tömeg), a lejárat dátumát, az összetevők listáját, az allergéneket (ezek általában vastagon szedett betűvel vannak írva), gyártó vagy forgalmazó nevét és elérhetőségeit, és egyes esetekben a származást. Nagyon fontos, hogy a vevő megtévesztésének elkerülése érdekében meg kell nevezni az imitátumokat a terméken, például: virsli műbélben, tejszínhab növényi zsiradékkal.

A nem előrecsomagolt élelmiszereknél a legfontosabb, amiről a vevőnek még a vásárlás előtt tájékoztatást kell kapni: az allergén információ. Ez történhet több formában, mint táblára kiírva, étlapon feltüntetve, vagy szóban kérhetünk tájékoztatást - az esetben látnunk kell egy táblát arról, hogy hogyan tehetjük ezt meg. Abban az esetben, ha a termék neve egyértelműen utal az allergén jelenlétére, akkor nem kötelező arról külön információt adni, például: tejes kifli. Ezeken kívül még felkell tüntetni az édesítőszert illetve egyes színezékeket - ha tartalmazza a termék. A nem csomagolt termékeknél még további tápanyag információkat is kaphatunk a boltban, cukrászdában, hentesnél, mert azt ismerniük kell az ott dolgozóknak. A nem csomagolt élelmiszerek közé tartoznak:

  • A boltban a vevő távollétében csomagolt termékek, mint a csomagolt sült csirke
  • A boltban kimért és ott a vevő kérésére csomagolt termékek, mint a felvágottak, sajtok
  • Csomagolás nélkül található áruk a boltban, mint a zsemle, kifli

Akkor hogyan is tudjuk a hasznunkra fordítani ezt a sok információt?

  • Megtalálhatjuk a magasabb rosttartalmú termékeket, igaz ezt csak ajánlott feltüntetni a címkén, de szerencsére a legtöbben már rajta van.
  • Hasonlítsuk össze a hasonló termékeket és válasszuk az alacsonyabb energiatartalmút.
  • Kereshetünk olyan termékeket, amelyek alacsonyabb telített zsírsav-, transzzsírsav-, só és cukor tartalmúak.
  • Megnézhetjük az összetevők listáját. Nekem erre van egy saját egyszerű szabályom, minél kevesebb összetevő annál jobb.
  • Amennyiben allergiásak vagyunk, akkor most már szerencsére könnyen tájékozódhatunk az élelmiszer jelöléseken.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.