Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ki használhatja a járdát? Gyalogos? Autós? Anyám?

2018. június 21. 4:00
Mára elavult az a nézet, hogy a járdát a gyalogosok használják. Kiváló parkolóhely vagy bicikliút.

Babakocsival jó közlekedni. Figyelmesek veled, megértőek. Átengednek azonnal az úton. A gyerek "mindent visz".

Sajnos ez csak részben igaz. Az utóbbi időszakban új divat vette kezdetét. Ahol csak lehet az autósok a járdán pakolnak. Kevés a hely, mindent ki kell használni. Így már nehezebb babakocsival mozogni. Sőt a legújabb időben előszeretettel vágnak be eléd a járdán kocsival, és parkolnak le közvetlenül előtted. Mosolyogva szállnak ki, intézik az ügyeiket. Észre sem vesznek.

Illusztráció (jarokelo.hu)Illusztráció (jarokelo.hu)

Mit lehet tenni? A békesség jegyében csendben, a helyzetbe belenyugodva lemész a járdáról az úttestre, és a közlekedő autók mellett kikerülöd a parkoló járművet. Világbéke - ez a lényeg.

Vagy szóvá teszed a sérelmedet. Az esetek többségében nem jársz jól. Hamar elküldenek a fenébe, miközben anyádat sűrűn emlegetik. Maximum verbális sikert könyvelhetsz el, ha jól felvágták a nyelvedet. Elképzelhető, hogy valakiből kibújik a terminátor, és a babakocsival megrohamozza az autót. De ez biztos út az utcai pankrációhoz.

illusztráció (mti)illusztráció (mti)

A Szent István utcában újabb "őrület" hódít. Biciklivel a szűk járdán a Dózsa tér irányából száguldanak lefele "ezerrel". Kétesélyes a történet. Vagy te, vagy a biciklis tér ki. Eddig én tettem. Aztán elmondtam a véleményem. A válaszadók legtöbbször anyámat említették meg, mint megoldást.

A két történetben anyámon kívül - aki kétségtelenül egy kedves idős néni - az a közös, hogy nem érdemes szólni, mert akkor csak rosszul jársz.

De, akkor mi a megoldás?

A témában a Veszprémi Rendőrkapitányság állásfoglalását is kértük, ők a következőképp értékelték a helyzetet:

"A feltett kérdésre a KRESZ rendelkezései az irányadók. Ebből következően a járda elsősorban a gyalogosoké. Az ettől eltérő kivételek egészen ritkák és ezeket tételesen felsorolja a jogszabály.

A járdán való megállás csak jelzőtábla vagy útburkolati jel engedélye alapján történhet, de még ebben az esetben sem korlátlan az igénybevétel lehetősége.

Kerékpáros nem közlekedhet a járdán. Az alól mindössze két kivétel van lakott területen. Az egyik kivétel az útvonal típusához (főútvonal) és az életkorhoz (12. életévét be nem töltött személy) kötött, míg a másik kivétel, ha az úttest kerékpár közlekedésre alkalmatlan. A járda igénybevételének azonban ezekben az esetekben is megvannak a korlátai.

E kivételek a gyalogosok jogait csak részben korlátozzák, a közlekedés többi résztvevőjének pedig hozzájuk képest csak alárendelt szerepben biztosítanak jogosultságokat a járdán. A mindennapi életben tapasztalható ettől eltérő járművezetői magatartás jogszabálysértő."

Pethő Imre
további cikkek
Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.