Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új szerekkel gazdagodott a katasztrófavédelem

2018. június 21. 12:08
Egy tűzoltófecskendőt és egy műveleti szolgálati járművet vehetett birtokba a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A járműveket ünnepélyes keretek között avatták fel csütörtök délelőtt az Óváros téren.

– A biztonság a legfőbb közösségi értékünk, megteremtéséhez azonban több feltételnek is teljesülnie kell – fogalmazott Dányi Béla tűzoltó dandártábornok. – Rendelkezésre kell állnia a kor minden igényét kielégítő technikának, és kellenek azok az emberek, akik ezeket professzionális szinten képesek kezelni.

A csütörtökön átadott Rába-Heros Aquadux-X 4000 gépjárműfecskendő hazai gyártmány, amit a Rába és a Renault együttműködésében fejlesztettek. Tervezésénél kiemelt figyelmet kaptak a magyarországi sajátosságok: figyelembe vették a hazai terepviszonyokat, az itthon jellemző káreseményeket.

A járművet a magyar beavatkozók visszajelzései alapján alkották meg. Stabil, jól vezethető, futóműve és fékrendszere tartósan, meghibásodás nélkül bírja a folyamatos, több tonnás megterhelést. Az első prototípust 2012-ben mutatták be, sorozatgyártása 2016-ban indult meg.

A Veszprémbe érkezett új fecskendő elődjénél kétszer több vizet tud a helyszínre szállítani, és gyorsabban is megérkezik a káreseményhez. Hasonlóan jó szolgálatot fog tenni az a Volkswagen Amarok műveleti szolgálati gépjármű is, ami egy tizenhat éves gépkocsit vált le a tűzoltó laktanya garázsában.

A járművek átadásakor beszédet mondott Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, aki a tűzoltókat méltatta. Mint mondta, a katasztrófavédők nap mint nap szembenéznek legnagyobb félelmeikkel, megvédik polgártársaikat, helytállásukkal, emberségükkel példát mutatnak nekünk.

A kocsikat Dékány Sixtus ciszterci apát és Niederhoffer Zoltán református lelkész szentelte és áldotta meg.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.