2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Színkavalkád az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál megnyitóján

A Veszprémi Petőfi Színház előtti tér még a rekkenő hőség ellenére is megtelt az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál megnyitóján, ami nem is csoda, hiszen a fellépők nem hétköznapi mutatványokkal csábították az operettrajongókat.

De vajon mitől lehet ma vonzó az operett műfaja? A megnyitó műsor két konferansziéja, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója és Keller János, a fesztivál művészeti vezetője elmondta: a cél az volt, hogy a színes műsorokkal ne csak egy korosztályt tudjanak megszólítani a műfaj kedvelőin belül, hiszen - ahogy Keller János megfogalmazta - a fesztivál háromtól százhárom éves korig ajánlott.

Természetesen a fesztivál névadójáról is szó esett, hiszen Rátonyi Róbert – a hazai operett egyik atyja– a Veszprémi Petőfi Színházban töltötte utolsó éveit, így egyértelmű volt, hogy a fesztivált róla kell elnevezni. A négynapos esemény megálmodói abban a reményben kezdték meg az estét, hogy a műsoron szereplő előadásokkal méltó emléket állíthatnak a színészóriásnak.

A fesztivál megnyitóján jelen volt Szinetár Miklós, az Operettszínház egykori igazgatója is, aki beszédében az operett műfajának nehézségeiről, veszélyeiről, de végső soron sikerének titkáról mesélt. Meglátása szerint az emberek jelentős része úgy vélekedik az operettről, hogy az könnyű műfaj, pedig szerinte igenis nehéz. Elrontani könnyű. Például ha csak az a célja, hogy minél aranyosabb, minél szórakoztatóbb legyen, az kudarcba fullad. Vagy a másik biztos út a bukás felé, amikor az operetteket új köpenybe öltöztetik, és teljesen kiforgatják az eredeti formájukból. Szinetár Miklós szerint a kettő közti keskeny sávot kell megtalálni, ahogyan Rátonyi Róbert is megtalálta annak idején.

Hogy mit keresnek az emberek az operettben, arról Szinetár Miklós a következőket mondta: „Az operettben elhagyhatatlan a bonyodalmak sokasága, mégis a végén minden jóra fordul. Ezt a boldog befejezést keressük mi az operettben.”

A megnyitón beszédet mondott Brányi Mária alpolgármester is, aki előre bízva a sikerben kijelentette: „a program alapján ez a fesztivál sikerre van kárhoztatva.”

A beszédek után látványos produkciók, műsorok következtek. Rátonyi Róbert köztudott cirkuszrajongásának köszönhetően még lovak is felbukkantak a téren.

De volt néptánc, zászlóforgatás, operettrészletek, és este fél nyolckor az első előadás is megkezdődött, mégpedig a Bor, mámor, szerelem. A következő napokban is érdemes a színház felé járni.