Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zeneiskolai tandíj - vélemények, reakciók

2018. június 22. 11:47
A zeneiskolai tandíjjal kapcsolatban keresett meg minket egy szülő, feltettük a kérdéseit Molnár Péter intézményvezetőnek.

Olvasónk az alábbi levelet juttatta el hozzánk.

Gyerekeimet most írattam be a zeneiskolába. Nagy öröm, de nagy meglepetés is, hiszen az egész éves tandíjat be kellett fizetnem egyszerre. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeink is közelebbi viszonyt alakítsanak ki a muzsikával. Ezért is írattuk be mindkettőt a zeneiskolába. Mindketten most kezdik el. Ezért is ért váratlanul, hogy az egész éves tandíjat kellett befizetnünk egyszerre.
Egy félév 4650 Ft, vagyis egész évre 9 300 Ft. Biztos sokan azt mondják, hogy két gyereknél ki lehet bírni azt a 18 600 Ft-ot. Igaz, csak régen félévenként kell fizetni. Plusz 500 ft szülői munkaközösségi díj, amiből a versenyeket, karácsonyi koncertet finanszírozza az iskola.
Megértem, elfogadom, hogy fizetni kell a zeneiskoláért. Csak az egy összegű befizetést tartom furcsának. Kicsit sok így egyszerre. Másrészt azt hittem, hogy a versenyeket és a karácsonyi koncertet az iskola saját forrásaiból finanszírozza.

Kérdéseit továbbítottuk Molnár Péter intézményvezetőnek, akitől az alábbi választ kaptuk:

A zeneiskolai térítési díjak és tandíjak a szabályoknak megfelelően egész tanévre kerülnek megállapításra, nincs féléves díj. Korábban (talán 5-6 évvel ezelőtti időszakig) féléves díjak voltak. A jelenleg hatályban lévő szabályzat lehetőséget ad részletfizetésre, ezt a lehetőséget mindenkinek megadjuk, ha kéri. Az iskola házirendjének rendelkezései szerint „A térítési-, vagy tandíj beiratkozáskor fizetendő. A befizetés júniusi beiratkozás esetében az intézményvezetőnek benyújtott kérvény elbírálásának függvényében történhet két részletben, az első részlet beiratkozáskor, a második részlet a tanév kezdetekor fizetendő az intézmény által meghatározott időpontban”. A kedves szülő figyelmét ezek szerint ez elkerülte, de ha érdeklődött volna beiratkozáskor, megkapta volna a részletfizetés lehetőségét.

A szülői közösség a beiratkozás alkalmával kihasználja a lehetőséget a szülőkkel való találkozásra, és kéri, hogy a közismereti iskolák osztálypénzéhez hasonlóan támogassák önkéntesen a szülői közösség tevékenységét. Ezekből az összegekből a szülői közösség a gyerekeket támogatja, nem pedig versenyeket és koncertet szervez. A rendezvényeket az iskola saját forrásaiból és az iskola munkáját segítő alapítvány támogatásaiból szervezi. A szülői közösség hozzájárul a nevezési díjak, útiköltségek kifizetéséhez, a versenyek szervezését a gyerekek jutalmazásával segíti, valamint tandíjtámogatást nyújt a rászoruló növendékeknek.

Sajnálom, hogy a levelet megfogalmazó szülő nem keresett meg, ha esetleg kollégáimtól nem kapott volna teljes körű tájékoztatást, hiszen mindenkire odafigyelünk, minden felmerülő kérdésre, problémára igyekszünk megoldást találni.

A szülő viszontválasza alapján úgy tűnik, nem elégedett a felsorolt tényekkel.

Tisztelt Igazgató Úr!
Bizony én kérdeztem. A válaszok egyértelműek voltak. Egybe kell befizetni a tandíjat. A szülői munkaközösség díjáról szintén az hangzott el, amit leírtam. Sajnos nem vagyok tisztában az Önök szabályaival. De biztos vagyok, hogy a szülők többsége nem olvasta a házirendjüket.
Bizonyára ma nagyon meleg volt - vélhetőleg ez volt a hiba. A többit beszéljék meg a munkatársaival.
Tisztelettel: Szülő

vehir.hu
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.