Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Újraavatták az első világháborús zsidó hadisírokat és a felújított emléktáblát Veszprémben

2018. június 24. 17:51
A 74 évvel ezelőtt Veszprémből és a környékről elhurcolt és megölt zsidókra emlékeztek vasárnap délelőtt. A belváros több pontján koszorúztak, a zsidó temetőben a társegyházakkal tartottak táblaavatást és a gyászistentiszteletet. Képriport.

Vasárnap délelőtt 10 órakor a 2014-ben felavatott egykori zsidó iskola kapujánál beszédekkel, zenés produkcióval és koszorúzással kezdődött a veszprémi önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség által szervezett emléknap.

Veszprémnek az elmúlt 150 évben megbecsült tagjai voltak a zsidó származású polgárai. Alakították belvárosunkat, építették környezetünket, a századfordulóra aktív tagjai voltak a városi kisközösségeknek- mondta beszédében Brányi Mária alpolgármester, aki szerint kultúránk része, hogy miként emlékezünk.

Brányi Mária alpolgármester Ovádi Péter országgyűlési képviselővel közösen koszorúzottBrányi Mária alpolgármester Ovádi Péter országgyűlési képviselővel közösen koszorúzott

A holokauszt borzalmairól sok mindenki elmondott már mindent, "a lehetetlent, a kimondhatatlant" be akarták már mutatni írók, filmesek, emlékezők. Az egykori zsidó iskola kapuja erőteljesen és líraian közvetíti a tragikus történetet, mely egykor egy zsibongó és virágzó város része volt. „Egy kapu, ami se bezárva, se kinyitva nincs. (…) a nyitott kapu hívogat és befogad, rajta keresztül belépünk valahova és megismerünk valamit, hogy megismerjük”-fogalmazott.

A megemlékezés első helyszínén a Hit Gyülekezetének fiataljai és Szász Zsuzsa működtek közre. Az egykori Búzapiac téri (most Hoffer Ármin sétány) zsinagóga volt a megemlékezés második helyszíne. A néhai zsinagógát 1944-ben gettóként használták, a háború után pedig a Magyar Szénbányászati Tröszt tulajdonába került, és fokozatosan elveszítette korábbi megjelenését. Az egykor szebb napokat is látott épület bejárata mellett emlékplakett hívja fel a figyelmet a történelem egy darabkájára.

A Komakút térnél lévő néhai gettó emléktáblájánál folytatódtak a koszorúzások és megemlékezések.

Biczó Tamás főkántor a Komakút téri volt gettó emlékhelyénélBiczó Tamás főkántor a Komakút téri volt gettó emlékhelyénél

1944. május 31-től kezdve itt helyezték el a siófoki, az enyingi és a veszprémi járás zsidó származásúnak minősített lakosait. A kaszárnya egy huszonhat lakásos bérház volt, melybe közel ötszáz(!) embert zsúfoltak be. Innen 1944. június 19-én szállították el a zsidó származású lakosokat; előbb a sárvári gyüjtőtáborba, majd július elején az auschwitzi haláltáborba.

A délelőtt a zsidó temetőben zárult, ahol a társegyházak képviselői, Nagy Károly apát-kanonok, Isó Zoltán evangélikus lelkész és Niederhoffer Zoltán református lelkész dr. Verő Tamás főrabbi vezetésével avatta újra a nemrég felújított első világháborús emléktáblát és hadisírokat.

Nagy Károly apát-kanonokNagy Károly apát-kanonok

Az eredeti emléktábla a sejtések szerint 1922 és 1930 között készülhetettAz eredeti emléktábla a sejtések szerint 1922 és 1930 között készülhetett

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázati támogatásából készült emléktáblán harminc, a világháborúban elesett, vagy eltűnt veszprémi zsidó származású polgár neve olvasható. Egyes kutatások szerint az akkori 3,4 milliós magyar sereg közel 10%-a vallotta magát zsidónak.

A táblaavatás és megemlékezés gyászistentisztelettel zárult a Mártírok úti temetőben.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.