2021. augusztus 4.
//
Domonkos névnap

Demoralizált pedagógusok

2009. június 12. 11:58
Az oktatás már régebben válságban van, mint a pénzügyi világ, ám a tanárok nem elsősorban saját anyagi helyzetük miatt panaszkodnak.

A rendszer színvonalának csökkentése, a társadalom és a szülők rossz szemlélete sokkal nagyobb probléma.

Némedi Lajos, Veszprém Oktatási és Ifjúsági Bizottságának elnöke így summázta a pedagógusok helyzetét: – Nincsenek jó kilátásaik. Jelenleg több a tanár, mint amennyit foglalkoztatni tudnak, a legtöbbet a megszorítások miatt bocsájtották el. A válság hatására össze kellett két általános iskolát. Az oktatók bérét a közalkalmazotti törvény szabályozza, és nehéz plusz jövedelemhez jutni, hiszen a családok is egyre kevésbé engedhetik meg maguknak a különórák finanszírozását. A pedagógusok életkörülményeinek romlása a szakmaiság rovására, így a jövő generációk szellemi szintjének zuhanásához vezet.

A Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatónője, Cz. Nagyné Bándi Klára úgy gondolja, tanítóból ma túlképzés van. – Valóban sok a munkanélküli, de a veszprémi helyzet talán jobb az átlagnál. Önkormányzati kérésre a veszprémi tanárokat előnyben részesítjük. Szomorú az, hogy a társadalmi megbecsülés egyre alacsonyabb, ez látszik a fizetéseken is és a média gerjesztette negatív megítélésen: csak a vetkőzős vagy pedofil tanárokról hallani, és a felmérések közül is csak azt emlegetik, ahol a magyar gyerekek rosszabbul teljesítenek, a pozitív példák pedig kimaradnak. Így egyre több gyerek és szülő magatartása agresszív a tanárral szemben. A legtöbb eszközt elvették tőlünk: nem osztályozhatunk alsó tagozatban, ezzel azt érték el, hogy nem egyértelmű a gyermek tudásáról adott visszajelzés. A pedagógusok inkább hivatástudatból maradnak a szakmában. Egy nyugdíj előtt álló oktató maximális fizetése bruttó(!) 200.000 Ft. Ha véget ér a válság, talán több támogatás jut majd az iskoláknak is.

Vereskuti Miklós, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium könyvtár-matematika szakos tanára számára a legfájóbb pont, hogy az utóbbi évek módosításainak hatására az érettségi szintje drasztikusan zuhant. - Régebben az 50%-os eredményre kettest adtunk, mára ez 20%. Tisztában vagyok vele, hogy az Uniós irányelveket követnünk kell, de nem hiszem, hogy az amerikai példa követése jót tesz. A diákoknak mára túl nagy lett a szabadsága, a tanár pedig csak küszködik. Úgy gondolom, a legtöbb helyen hiányzik a szülői figyelem, törődés is. De ma is vannak példás diákok. A tíz évvel ezelőtti csibészek mára aranygyereknek számítanának. Nem jó irányba haladunk és ennek csak egyik aspektusa a rossz finanszírozás.

Tiger Szabolcs

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.