2022. október 3.
//
Helga névnap

Újabb pályázatokról és beruházásokról döntött a Közgyűlés

2018. június 26. 16:53
Bölcsődét, sportcsarnokot és orvosi rendelőket fejlesztésére pályázik az önkormányzat.

Komoly fejlesztések várhatók a Módszertani Bölcsődében. A padlók a folyosókon, öltöztetőkben és a csoportszobákban linóleum burkolatot kapnak, a főépületben a vizes helyiségeket csúszásmentes kerámia burkolattal látják el, a csoportszobákban használt műanyag falburkolat bontását követően a folyosóival azonos faburkolat készül. Új, áttört radiátorburkolatok készülnek fenyőből. Akadálymentesítik a parkolót, a bejáratot, a földszinti mosdókat. Nagyobb mértékben felújítják a konyhát, és az épület minden helyiségében tisztasági festés történik majd. Mindezek megvalósítására 87 millió forintos uniós támogatásért pályázik az önkormányzat.

Módszertani Bölcsőde (google maps)Módszertani Bölcsőde (google maps)

Egy másik projektre is készülnek a Módszertani Bölcsődében: 222 millió forint értékben energiahatékonyság-központú felújítást valósítanak meg. A most beadott pályázatban 48 milliós önerő mellett közel 174 millió forint uniós támogatást igényel a város. A támogatás megítélése esetén nyílászárókat cserélnek, leszigetelik a homlokzatot és a tetőt, mérséklik a lábazati hőhidat, kicserélik a fűtési csöveket és napelemes rendszer építenek ki.

Megújulhat a Március 15. utcai sportcsarnok és uszoda is. Az épület energia-hatékonyság központú rehabilitációjára 829,5 millió forint uniós támogatást költene el a város, az összegért most nyújtják be a pályázatot. A projekt keretében kicserélnék az épület külső nyílászáróit, szigetelnék a külsőoldali homlokzatot, megvalósulna a tetőfödém hő- és csapadékvíz elleni szigetelése, részlegesen akadálymentesítenék az épületet, naperőművet létesítenének, korszerűsítenék a fűtést és a légtechnikai rendszereket.

Március 15. úti csarnok (Google Maps)Március 15. úti csarnok (Google Maps)

További két orvosi rendelő felújítására is pályázik az önkormányzat: ezúttal a Cserhát ltp. 1. és az Ördögárok utca 5. szám alatti egységek újulhatnak meg. Előbbit 26,5 millió forintból fejlesztenék, ami fedezné többek között a teljes akadálymentesítést, a vizesblokkok burkolatcseréjét, akadálymentes vizesblokk kialakítását is. A tényleges kivitelezés akár ősszel megkezdődhet, és tervezetten öt hónapot vesz igénybe. Az Ördögárok utcai rendelőben 53,4 millió forintot költenének el fejlesztésekre. Az építési tevékenység során az épületrész belső felújítása és akadálymentesítése valósul meg – új akadálymentes parkolóhelyet is kijelölnek. Korszerűsítik a fűtést, a gépészeti elemeket, a szennyvíz- és vízvezeték-rendszert. A projekt kivitelezése várhatóan a Cserhát lakótelepi rendelővel egyidejűleg zajlik majd.

Schöngrundtner Tamás