2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Kirándulás tippek: tágas kilátások gyönyörű vidéken

  • turizmus
  • 2018.06.30
    05:31
  • BBTDM
Érdemes útra kelni, és bejárni a Bakony és Balaton vidékét. A várak ormáról és az erdőkben magasodó kilátókból pedig egészen új perspektívából gyönyörködhetünk a tájban.

Kezdjük utunkat Várpalotán, a Maderspach Viktor kilátónál! A Tési-fennsíkon, 246 m tengerszintfeletti magasságban, a várpalotai lőtér területén egy hajdan megfigyelő toronyként funkcionáló különleges épületből csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Bakony hegyvonulataira, Várpalotára, Székesfehérvárra, valamint a Sárrétre. A kilátó névadója erdélyi német származású magyar mérnök, kiváló vadász, vadászati szakíró, Maderspach Viktor. Ha szeretnénk kicsit a környéken elidőzni, induljunk el az itt futó kerékpárúton, mely a Maderspach-kilátót köti össze a várvölgyi tanösvénnyel és az erdei tornapályával! A kerékpárút 15 km hosszú és felvezet a Bátorkő váráig, illetve a bántai tavakhoz.

(Fotó:Thury-vár)(Fotó:Thury-vár)

Ezen a vidéken barangolva nem hagyhatjuk ki a várpalotai Thury-várat! Érdemes közelebbről is megismerni a vár múltját, és a legendás falak között felidézni az egykoron itt lakók életét. Lássuk, miről regélnek a falak, a termek…

A vár történetéhez szorosan kapcsolódik az a legenda, miszerint 1476. december 11-én Aragóniai Beatrix a palotai várban készült fel a másnap Fehérváron Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására. Magyarország egyik legrégebben fennmaradt középkori vára a török háborúk idején fontos királyi végvár volt. Nevét Thury György várkapitányról kapta, aki 1566 nyarán sikeresen verte vissza a túlerőben lévő török csapatok ostromát.

A művészetek és építészet szerelmesei a gótikától a késő klasszicizmusig különböző építészeti stílusok nyomait fedezhetik fel a várfalak között barangolva. Ma folyamatosan mintegy tíz különféle kiállítást tekinthetünk meg a Thury-várban. Tartsunk hát pihenőt utunkon erre járva, s frissítsük fel szellemünket egy sétával a várban!

Fotó: Bringaréna EplényFotó: Bringaréna Eplény

A kulturális kalandozás után merüljünk el újra a természetben, és vegyük utunkat Eplény felé! Az Ámos-hegyi kilátóból lenyűgöző panoráma tárul elénk, szép időben a Balaton is látszik, illetve a csodálatos bakonyi dombok és falvak. Nyáron a Szent Sólyom felvonó röpít minket a magasba. Az Ámos-hegyi Pihenőerdő teszi egész évben vonzza az ide látogatókat. Izgalmas tanösvény várja azokat, kik szeretnének erről a vidékről többet megtudni. Teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m illetve 4180 m hosszúságú körútból áll. Ha szeretnénk magunkat kicsit jobban átmozgatni, keressük fel a Malomvölgyben található 10 állomásos tornapályát is!

Észak felé kanyarodva a Magas-Bakony hegyei hívogatnak. A Vajda Péter kilátó egy klasszikus fa kilátó, mely a Bakony legmagasabb pontján, a 709 m magas Kőris-hegyen található. A háromszintes kilátót 1920-ban építették, melyet gondos kezek több ízben felújítottak, hogy a természet szerelmesei továbbra is a magasból csodálhassák az eléjük táruló panorámát. A kilátó közvetlen szomszédságában található érdekesség a polgári légtérellenőrző radarállomás fehér kupolás radartornya.

A hegyekben tett kalandozás után forduljunk vissza Veszprém felé, hiszen itt egy igazi különlegesség vár minket. A 6,15 m magas Jutas Vitéz kilátóból északnyugattól délkeletig a Bakony vonulatát látni, déli irányból pedig az Aranyos-völgy látható háttérben Veszprém és a Vár páratlan sziluettjével. A kilátó egyedi formája nem véletlen, mert szerkezete és arányai a természet és a matematika törvényszerűségének Fibonacci sorozatokkal illusztrált kapcsolatát hirdetik. A kilátó Árpád fejedelem egyik fia, Jutas Vitéz nevét őrzi. A kilátóhoz kapcsolódik egy futópálya és tanösvény is, mesterséges madárodúkkal, melyeket érdemes szemügyre venni.

Fotó: Verebélyi BenceFotó: Verebélyi Bence

Barangoljunk most kicsit a Balaton-felvidéken! A Kéktúra útvonal mentén haladva, a Káli-medence legszebb részén magasodik előttünk a 363 m magas Fekete-hegyen az Eötvös Károly kilátó. A nagy balatoni mesemondó nevét viselő kilátóból páratlan körpanoráma tárul elénk. Rálátunk a Balaton középső medencéjének csillogó víztükrére és a Káli medencére is. A hegy kis tavai és különleges növényvilága felejthetetlen élményt nyújtanak ebben a szinte érintetlen természeti környezetben.

A gyönyörű panorámát magunk mögött hagyva vegyük utunkat Sümeg felé! Sümegen a Balaton-felvidék legjobban helyreállított középkori kővára fogad minket, sokféle izgalmas programmal. Valódi időutazás vár minket, melynek során visszarepülhetünk a XIV. századi várúri élet pompás világába. A számos érdekes kiállítást végignézve akkor sem kell csalódnunk, ha még egy kis különlegességre vágyunk. A történelmi lovasjáték és a középkori lakoma gondoskodik arról, hogy minden érzékszervünk megtapasztalja a középkor szépségeit.

Történelmi Lovasjáték és Középkori Lakoma

Igazi kuriózum a középkort megidéző lovasjáték. A műsor nyitányaként egy spanyol lovas karusszel bemutató kápráztatja el a közönséget. Ezt követi a lovagi torna bemutató. A szereplők mindvégig korabeli jelmezben vannak, a hangulatot a megfelelő zenei aláfestés pedig csak tovább növeli.

Az este megkoronázásaként a program után a hangulatos Nagy Lovagteremben fogyaszthatjuk el a kornak megfelelő módon, a jellegzetes zamatú, cigányzenével kísért középkori lakomát, melynek során korhű ruhákba öltözött vitézek és várúrhölgyek szolgálják fel a finom étkeket.