Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Nem akarom, hogy robotok neveljék fel a gyerekemet!

2018. június 27. 15:32
Nemrég Magyarországon járt Sophia, az első olyan humanoid robot, aki állampolgárságot kapott, mégpedig Szaúd-Arábiában. Sophia képes szemkontaktust tartani az emberekkel, emellett érzelmeket tud kifejezni arcvonásaival, sőt, a viccmesélés sem okozott neki problémát, de ami mindenképpen figyelmet kíván, hogy mesterséges intelligenciával rendelkezik, és folyamatosan tanul.

Érdekesnek, egyedinek és hihetetlen technikai csodának mondható a robot létrehozása, kifejlesztése, és beprogramozása. Sophia saját elmondása szerint azért jött létre – 2015-ben –, hogy segítse az embereket, és jobbá tegye a világot. A témában jártas szakemberek úgy vélekednek, hogy lassan eljön az idő, amikor természetessé válik, hogy az emberek és a robotok együtt sétálnak majd az utcákon, együtt dolgoznak, léteznek.

A robot megítélése nagyon megosztja az embereket. Vannak, akik idegenkednek tőle, és vannak, akik ebben látják a jövőt.

Nézve a Sophiaval készített interjúkat, ijesztő lett a gondolat, hogy a robotok lesznek azok, akik „megmentik” a földet. Vajon tényleg a robotika lenne a megoldás?

InfotérInfotér

A Sophiaról megjelent cikkek hozzászólásait olvasva, elképedve vettem tudomásul, hogy a jövőben a robotika fejlődésével a kisgyerekek vigyázását, nevelését is megoldanák. Elfogadom, hogy – a már említett – orvostudományban számos pozitív hozadéka lehetne a robotoknak, de a gyerekmegőrzés feladatát még egy extrán okos robotra sem bíznám. Még csak nem is a képességeit kérdőjelezem meg, hiszen lehet, hogy tényleg képes lesz majd elvégezni a rá bízott feladatokat. De hová lesznek a családdal töltött élmények? Az a kisgyerek, hogy fog majd visszagondolni a gyerekkorára és a szüleivel töltött időre? Arra fog emlékezni, hogy egy robot társaságában töltötte a gyerekkorát?

Mapio.netMapio.net

Hiszek abban, hogy az ember életében a gyerekkor nagyon meghatározó, és az élmények, a közös élmények, amiket a családunkkal szerzünk, befolyásolják a felnőtt kort. Ebben a felgyorsult világban, egyébként is, mintha távolodnának a dolgok egymástól, mintha elidegenednének az emberek, a számos információ, amit nap, mint nap be kell fogadnunk, megtelítenek bennünket, sokan magukba fordulva igyekeznek teljesíteni a hétköznapokban rájuk bízott feladatokat. Az embereknek többet kellene beszélgetniük és időt tölteniük egymással. Gyakrabban kellene a friss levegőn, a természetben lennünk, mozognunk, kikapcsolódnunk, egymással foglalkoznunk.

És természetes, hogy a korral haladni kell, de talán van egy egészséges középút, amire rátalálva még élvezhetjük a technológia vívmányait úgy, hogy közben egy emberközeli társadalomban élünk.

Szabó Eszter
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.