2018. november 12., hétfő
Jónás, Renátó névnap

Mire használhatom az utifűmaghéjat?

Az utifűmaghéj mostanában nagyon divatos, de szerencsére ez egy olyan fajta diéta őrület, amire azt lehet mondani, hogy jótékony hatással van a szervezetünkre.

Nagyon magas rosttartalmánál fogva számtalan pozitív hatása van, például egyes tápanyagok felszívódását mérsékli ez által már 2-3 teáskanálnyi utifűmaghéj csökkentheti a vér LDL koleszterin szintjét és javítja az LDL- és a HDL koleszterin arányát, amely nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerre. A szénhidrátok felszívódását lassítja így tudja csökkenteni az étkezések utáni vércukor szint emelkedést és a kismértékű vércukor ingadozás mind az egészséges szervezet számára mind egy cukorbeteg szervezetnek is előnyös. Gluténmentes diétában is nagyon jól használható, hiszen ebben az alacsonyabb rosttartalmú diétában az utifűmaghéjjal megemelhetjük a rostbevitelünket és nem utolsó sorban a kenyerek péksütemények állagát is javíthatjuk vele. A gyomor- és bélrendszerünkre is jótékony hatással van, rendezheti a székletet. Amit nagyon fontos megemlíteni, hogy a folyadékfogyasztásunkra is oda kell figyelni, ha rost dúsan étkezünk, ellenkező esetben szerezhetünk magunknak néhány kellemetlen napot, mivel folyadék hiányában a sok rost székrekedést okoz.

Minimum 2-2,5 liter folyadékot el kell fogyasztanunk, hogy a rost kellőképpen ki tudja fejteni jótékony hatásait. Az utifűmaghéj napi ajánlott mennyisége 2-3 teáskanálnyi. Most már be tudjuk szerezni minden nagyobb boltban az utifűmaghéjat vagy őrleményét és sokféleképpen használhatjuk, egyszerűen belekeverhetjük a joghurtba, müzlibe, smoothie-ba, zöldségkrémekbe, mártásokba vagy belesüthetjük a kenyerünkbe, péksüteményünkbe. Az interneten az utifűmaghéj receptre keresve nagyon sok egészséges és finom ételt lehet találni, úgyhogy illesszük be receptjeinkbe és váljon ez az alapanyag a konyhánk mindennapi részévé.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu