2021. október 26.
//
Dömötör névnap

Újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz elnökének

2009. június 13. 17:35
MTI
Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort.

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort, valamint ismételten bizalmat szavaztak a Fidesz négy jelenlegi alelnökének is szombaton Budapesten, a párt XXIII. kongresszusán; a pártelnöknek és az alelnököknek sem volt kihívójuk. Orbán Viktor megválasztása után arról beszélt: nincs kiegyezés a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal, amely megkezdte saját maga átmentését. A Fidesz elnöke 1216 érvényes szavazatból 1211 igen szavazatot kapott XII. kerületi Sportmax rendezvényközpontban tartott kongresszuson. Az alelnökökre szintén 1216 érvényes szavazat érkezett, ebből Varga Mihályra 1206-an, Kósa Lajosra 1197-en, Pokorni Zoltánra 1173-an, Pelczné Gáll Ildikóra 1139-en szavaztak igennel.

 

Orbán Viktor 2003 óta pártelnök, ezt megelőzően 1993 és 2000 között is ő volt a Fidesz első embere.


A Fidesz elnöke megválasztása után a kongresszus előtt azt mondta, a Gyurcsány-Bajnai-korszak megkezdte saját maga átmentését a kormányváltás utáni időkre - már arra készülnek, hogy egyszer visszatérjenek. A Gyurcsány-Bajnai-korszak már nem a következő választásra koncentrál, hanem arra, hogy mindenhova "beépítse, befészkelje" magát, hogy egyszer visszatérjen - mondta.


A változás kapcsán e korszak leginkább a felelősségre vonástól retteg, hiszen pontosan tudják, mi mindent műveltek az elmúlt években - emelte ki. Úgy vélte, hogy nyilván már most lázasan dolgoznak a nyomok eltüntetésén.


"Mi nem egyezünk ki, ezzel a korszakkal nincs kiegyezés" - jelentette ki.


Hozzátette: jó lenne hátradőlni a győzelem után, de küzdelem következik, s nem is akármilyen. Mint mondta, történelmi lehetőséget jelent az európai parlamenti (EP) választások eredménye, mert úgy tűnik, a Fidesz és a KDNP politikai kényszerkoalíció nélkül kormányozhatja majd az országot.


A kongresszuson többen is beszéltek a Jobbikról. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke azt mondta, hogy a magyar választók számára nem e pártnak a térnyerése a probléma, hanem a munkahelyek elvesztése. Ha a mostani kormánykoalíció pártjai valóban a Jobbik ellen akarnak küzdeni, akkor írjanak ki azonnal új országgyűlési választást, és akkor a Jobbik rögvest veszít 5-6 százalékot - tette hozzá.


Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke azt mondta, minél hamarabb véget ér a Gyurcsány-Bajnai-korszak, minél hamarabb véget ér ez a kínosan hosszúra nyúló agónia, annál hamarabb szűnik meg a radikális erőket felhajtó energia is. Szerinte a Jobbik valóságos problémákat vetett fel, ami annyit jelent, hogy nem a Jobbik kérdéseivel, hanem a válaszaival van baj.


Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke közölte, hogy pártja célja a családi adózás választhatóságának lehetővé tétele és a nemzeti gondolat megerősítése. A családi adózás bevezetésével az a céljuk, hogy a jelenlegi kedvezőtlen demográfiai folyamat megforduljon, de legalább lelassuljon, hiszen ha ez a tendencia tartós marad, akkor néhány évtized múlva hétmilliósra csökken a lélekszám Magyarországon.


Navracsics Tibor, a parlamenti frakció vezetője a tisztújítás előtt kijelentette: egy év múlva Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt Magyarországon, ha jól végezik a dolgukat.
A képviselőcsoport beszámolóját ismertetve azt mondta: a Fidesz elérte, hogy ma már nem arról folyik a vita, ki fogja megnyerni a következő választásokat, hanem arról, hogy a Fidesz sima, kétharmados vagy akár háromnegyedes többséget szerez-e az Országgyűlésben.
A politikus emlékeztetett arra, hogy az előző kongresszus óta eltelt két évben a Fidesz 122 törvényjavaslatot terjesztett be az Országgyűlésben, ezeknek azonban csak elenyésző kisebbségét támogatta az a kormány, amely folyamatosan arra panaszkodik, hogy a Fidesz nem képes a párbeszédre.


Az európai parlamenti választás hárommillió ember értékítélete a kormány munkájáról - mondta Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője. A politikus a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának beszámolóját ismertetve azt mondta: az eredmény hárommillió magyar ember értékítélete a kormány munkájáról, amelyet a hiteltelenség és a koncepciótlanság kormányának nevezhetnek. Hozzátette: a Fidesz több mint 56 százalékos győzelme példátlan az EU-választások történetében, és arra sem volt még példa, hogy az első és a második helyezett között háromszoros különbség legyen.


A határon túli magyarok képviseletében felszólaló Tőkés Lászlót vastapssal fogadták a Fidesz-kongresszus küldöttei. A református püspök, újonnan megválasztott európai parlamenti képviselő a Kárpát-medencei magyarok közös európai képviseletét szorgalmazta.

 

Ez a kormány "Gyurcsánnyal, Bajnaival, tokkal-vonóval megbukott" - jelentette ki Varga Mihály alelnök. Varga Mihály alelnök Márai Sándort idézve azt mondta, soha ne félj kimondani azt, amiről tudod, hogy igaz. Szerinte a vasárnapi EP-választás óta egy az ország tudja, hogy ez a kormány "Gyurcsánnyal, Bajnaival, tokkal-vonóval megbukott". Hangsúlyozta, az emberek kimondták: elég volt a tehetetlenségből, a víziók hiányából, az offshore-lovagokból, a trükkökből és a hazugságból. Mi kell még ahhoz, hogy a szocialisták belássák, hogy megbukott az emberarcú neoliberalizmus kísérlete, és félreálljanak a változás útjából? - tette fel a kérdést. "Készen kell állnunk a kormányzásra, és hiszem, hogy mi és szövetségeseink készen is állunk" - hangsúlyozta.

 

Kiemelte, hogy a Fidesz szerint ebben a helyzetben az alkotmányos megoldásoknak van helye, ez az egyetlen út, amelyben a Fidesz hisz. Lehet, hogy ez az út hosszadalmas, de már nincs sok hátra. "Mindenki tudja, hogy szenvedésnek hamarosan vége lesz, és jobb kor köszönt ránk" - tette hozzá.


Megerősítették a szocialistáknak címzett követeléseket is, többek között azt, hogy a parlamenti választásokig függesszék fel a privatizációs eljárásokat, vonják vissza az ingatlanadó bevezetéséről szóló javaslatot, a külföldről felvett hitelekből ne támogassanak bankokat, vessenek véget "a bukott pártpolitikusok állami intézményekbe történő ejtőernyőztetésének", és állítsák le a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi cégének alapítási folyamatát, valamint tartózkodjanak a rendőrség, a titkosszolgálatok és hadsereg politikai célokra történő felhasználásától.


Az egyhangúlag elfogadott határozatban rögzítik, hogy az európai parlamenti választáson az emberek megvonták a bizalmat a szocialista párttól, az MSZP pedig már több alkalommal is semmibe vette az emberek akaratát, most azonban itt az ideje, hogy végleg félreálljanak a változás útjából.

vehir.hu

További cikkek

Közösségi lombgyűjtést és szemétszedést szerveznek
Közösségi lombgyűjtést és szemétszedést szerveznek
Az Egry lakótelep és a Takácskert egy-egy része szépülhet meg a lombhullató ünnep és az ösvénytakarítás alkalmával.
A Pannon Egyetem is csatlakozott a TE SZEDD! akcióhoz
A Pannon Egyetem is csatlakozott a TE SZEDD! akcióhoz
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az idei évben ismét meghirdette a TE SZEDD! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. A Pannon Egyetem munkatársai a felhíváshoz kapcsolódva pénteken délután a Gulya-domb területén szedtek szemetet. A közösségi szemétgyűjtési akción a Pannon Egyetem rektora és kancellárja is részt vett.
Újraélesztik az Óváros téri piacot
Újraélesztik az Óváros téri piacot
Az Óváros tér egykor Veszprém egyik piactere volt. Vasárnaptól újraélesztik ezt a régi hagyományt.
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.