Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Megint kicsit könnyebb lett az élet a gyerekgyógyászaton

2018. július 12. 10:00
Kicsit, de annál értékesebb operációs eszközt adományozott a Bébi Mentő Alapítvány a kórház gyereksebészeti osztályának: az endoszkópos műszerparkot kiegészítő optika segítségével fájdalommentesebbé válhatnak a hasi műtétek.

A nagy értékű, több mint egymillió forintos műszert szerdán vehette át Mohay József sebészeti főorvos és Czinkotay Frigyes orvos igazgató az alapítványt képviselő Szabó Éva kuratóriumi elnöktől.

A főorvos asszony emlékeztetett: a Bébi Mentő a koraszülöttek mentése mellett a lakossági és cégek adó 1% és egyéb felajánlásoknak köszönhetően komoly segítséget nyújt a kórházi gyermekellátás fejlesztéséhez, illetve annak szinten tartásához – nemrég például a gyermekgyógyászatnak adományoztak egyszer használatos, a komfortérzetet növelő eszközöket. A támogatás mindig jól jön, hiszen használat közben minden műszer kopik, ráadásul a folyamatosan korszerűsödő technológiával is tartani kell a tempót, hogy minél jobb legyen az ellátás, az adományok pedig éppen abban segítenek, hogy ne kelljen ezekre a cserékre túl sok időt várni.

Mohay József, Szabó Éva, Czinkotay FrigyesMohay József, Szabó Éva, Czinkotay Frigyes

Ezt szolgálja a most átadott, a már meglévő endoszkopós műszerparkot kiegészítő endoszkópos optika is, mely lehetővé teszi, hogy az orvosok a hasüreg megnyitása nélkül is elvégezzenek olyan műtéteket, mint például a vakbél eltávolítása. A viszonylag pici, de annál hasznosabb műszer révén az egész hasüreget be lehet látni operáció közben: az optika olyan összeköttetést biztosít, amivel már képernyőn követhető és részletesebben látható az éppen operált területe, ami nagyban megkönnyíti az orvosok helyzetét is, másrészt lényegesen fájdalommentesebbé válik mind a műtét, mind a gyógyulás – magyarázta Mohay József.

A kimondottan gyerekek számára készült optika várhatóan több száz operáció elvégzését teszi majd egyszerűbbé.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.