Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gusztos: belső kiegyezésre van szükség

2009. június 15. 8:20 // Forrás: MTI / vehir.hu
Az SZDSZ-nek markáns politikai fordulatra, belső kiegyezésre és szervezeti megújulásra van szüksége - írja a frakcióvezető-helyettes.

Egyúttal kijelentette, hogy nem vállalná az elnöki posztot. "Ez így nem mehet tovább, erre nincs szükségünk - ezt üzenték (...) az otthon maradó vagy más pártot választó korábbi SZDSZ-es szavazók, akik persze ettől még liberális választók maradtak. Épp csak képviselet nélkül" - írta a képviselő blogjában. Hozzáteszi: továbbra sincs másik liberális párt, ezért a Szabad Demokraták Szövetségéből kell és lehet új liberális pártot csinálni.

Úgy látja, ehhez újra kell fogalmazni a párt politikai stratégiáját, és az alapoktól kell újraépíteni szervezetét, erre pedig nem lesz képes egy ember, egyedül.

Gusztos Péter szerint a liberális párt kormányhoz való viszonyának nem lehet egyedüli meghatározója az a cél, hogy Orbán Viktor néhány hónappal később kezdjen kormányozni. A politikus leszögezi, hogy markáns politikai fordulatra van szükség. Mint írja, ésszerű határidőn belül le kell zárni a parlamenti ciklust. A hátralévő időben csak és kizárólag a válságkezelő intézkedések támogatására szabad szorítkozniuk a Parlamentben, meg kell állítani "a sodródást és szembe kell nézni saját sorsunkkal" - írta a frakcióvezető-helyettes.

Kitér arra is, hogy nem hisz azokban a párton belül felmerülő elképzelésekben, amelyek egy szövetségi politikában látják a kivezető utat.

A július 4-ei elnökválasztással kapcsolatban azt írta, hogy ő a szeptemberi tisztújítás mellett érvelt, mert először azt kellett volna tisztázni, mi legyen az a politika, amiben egyet tudnak érteni. A képviselő szerint tárgyszerű, racionális elemző vitára van szükségük.

Szerinte az új elnöknek lehetőséget kell adni arra, hogy ő jelölje a parlamenti képviselőcsoport vezetőit, és néhány cserét hajtson végre a frakcióban - lehetőséget adva ezzel új, kevésbé ismert politikusoknak -, a jelöltállításban és a választókerületi elnöki rendszerre átállásban pedig vétójogot kell kapnia.

Gusztos Péter a blogbejegyzésben közölte azt is, hogy - "megköszönve minden biztatást, támogatást" - nem indul az elnökválasztáson, de "minden erejével" segíteni fogja az új elnököt.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.