Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Vajon jót tesz az egészségünknek a kókuszzsír?

2018. július 14. 15:56
Dietetikusként többekkel keveredtem már vitába ezzel a kérdéssel kapcsolatban, úgyhogy most leírom a tényeket.

A kókuszzsírnak ugyanolyan magas az energiatartalma és a zsírtartalma, mint a többi zsírnak és olajnak, azonban fontos megjegyezni, hogy nagyon sok telített zsírsavat is tartalmaz emellett. Hasonlítsuk össze a leggyakrabban használt zsiradékokat telített zsírsav tartamuk szempontjából a következő táblázatban.

Zsiradék Telített zsírsav tartalom %-os aránya
Kókuszzsír 92%
Oliva olaj 13%
Napraforgó olaj 9%
Vaj 49%
Disznózsír 46%

A kókuszzsír összes zsírsav tartalmának a 92%-a telített zsírsav, ami pedig köztudottan nem tesz jót a szív és érrendszernek. Két evőkanálnyi ebből már fedezi a napi ajánlott maximum telített zsírsav bevitelt úgy, hogy még nem is ettünk semmi mást. Ilyenkor szoktam hallani, hogy de hát tele van vitaminnal és olyan anyagokkal, amelyek jótékonyak a szervezetünkre. Igen, valóban tartalmaz vitaminok, mint az E és K vitamin és vannak olyan tápanyagtartalmi értékei (fitoszterolok, polifenolok) amelyek jótékonyak a szervezetünkre de az extra szűz oliva olaj mindezt tartalmazza ugyanúgy a rengeteg egészségtelen telített zsírsav nélkül. Ráadásul a zöldségek, gyümölcsök és az olajos magvak is magasabb arányban tartalmazzák ezeket a jótékony hatású fitoszterolokat és polifenolokat. Sokan a zsírsav összetétele miatt tartják egészségesnek a kókuszzsírt. A laurinsav (zsírsav) tartalma miatt azt gondolják, hogy nem is érvénysül a sok-sok telített zsírsav tartalom rossz hatása. Sajnos ez nem így van. A laurinsav igaz, hogy emeli a HDL koleszterint (jó koleszerin), de összességében nagyon megemeli az összkoleszerint és az LDL koleszterint (rossz koleszterin) is, amely hatás már egyáltalán nem előnyös a szervezetünk és szívünk egészségére nézve.

Amikor zsiradékot választunk és használunk, a következőket kell szem előtt tartani:

  • Használjunk kevés zsiradékot, bármelyiket is választjuk.
  • Részesítsük előnyben az extra szűz oliva olajt.
  • Ne a kókuszolajt használjuk mértéktelenül, hanem együnk sok zöldséget és gyümölcsöt.
  • Nyugodtan maradhat a konyhában a kókuszolaj is csak ne ez legyen az elsődleges választás és kis mennyiséget használjunk.
  • Az, ami éppen divatos és felkapott, még nem biztos, hogy igazából egészséges. Nézzünk utána, szerezzünk információt megbízható forrásból!

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.