2019. február 17., vasárnap
Donát névnap

Oktatással és kultúrával a városokért

A kultúra és az oktatás lehet a közép-európai országok innovációs motorja, melyet már az Európai Unió is komolyabban vesz. Veszprém és testvérvárosai osztották meg tapasztalataikat péntek délelőtt a Városházán.

Megfigyelhető, hogy a kultúra és az oktatás eddig rendszerint a gazdasági és szabadidős érdekeknek voltak alárendelve az Európai Unióban, ám az utóbbi időben komoly fordulat következett be. Egy tavaly novemberi, Göteborgban tartott szociális csúcs legfontosabb napirendi pontja az volt, hogy az oktatás és a kultúra szintjén hogyan juthat előre az unió. Decemberben elfogadták, hogy az európai identitás erősítésének érdekében a politikai döntéshozatalokban nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatás és a kultúra kettősére. Ennek egyik eleme például, hogy az Erasmus program és a Kreatív Európa Program jelentősebb támogatást kap a jövőben- mondta péntek délelőtt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a Veszprém és testvérvárosai közt tartott workshopon.

A Veszprémben működő Pannon Egyetem 2014 és 2016 között 136 egyetemistát fogadott külföldről, valamint 117 veszprémi egyetemista tanulhatott más országokban az Erasmus Programnak köszönhetően - mondta. Navracsics Tibor a kulturális vonatkozásokról szólva megemlítette, hogy 2018 végén dől el, hogy melyik magyar város lehet Európai Kulturális Fővárosa 2023-ban, hozzátéve, hogy Veszprém is az esélyesek között szerepel.

Navracsics Tibor uniós biztos és Porga Gyula polgármester a péntek délelőtti konferenciánNavracsics Tibor uniós biztos és Porga Gyula polgármester a péntek délelőtti konferencián

A konferencián, melyen Veszprém testvérvárosai közül az észt Tartu és a szlovén Ptuj delegációja volt jelen, valamint a brit Leeds és Milton Keynes szakemberei, a városok közti oktatási és kulturális együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak. Porga Gyula polgármester szerint Veszprém és testvérvárosai közt eddig is erősek voltak a kulturális kapcsolatok, a mostani konferencián azonban a tapasztalatok és gyakorlati megoldások megosztására révén még többet tanulhatnak egymástól, hisz látszik, hogy a hasonló méretű városok ugyanazokkal a kihívásokkal szembesülnek.