Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Borkultúra a Bakonyban és a Balatonnál

2018. augusztus 4. 12:00 // Forrás: BBTDM
Lássuk, mely borászokat érdemes felkeresni a turisztikai szakemberek szerint! A Bakony-Balaton TDM ajánlata.

BADACSONYÖRS

Folly Arborétum és Borászat

"Az arborétum szerves részeként működő borászat alapítását üknagyapánkhoz köthetjük, aki 1878-ban építette meg a ma is használatban lévő pincét. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokkal foglalkozunk, azok közül is a környékre jellemző fajtákat – szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling – részesítjük előnyben. A kor követelményeinek megfelelően élünk a tisztaság és üdeség megőrzését szolgáló eszközökkel, de ha úgy kívánja a bor, őseink tudásához fordulunk és fahordókban seprőn tartva érleljük a napsütötte szőlőszemekből nyert nedűt" - írják bemutatkozásukban.


KÁLI-MEDENCE

Káli Kövek Borászat

A Káli-medence szívében megbúvó Köveskálon várja vendégeit a Káli Kövek Borászat. A borász, Szabó Gyula 2006 óta készít itt borait, miután új életre keltette a régi családi pincét a köveskáli Fekete-hegyen. 2008-ban barátaival úgy döntöttek, megalapítják saját kis garázsborászatukat Káli Kövek néven.

A borkészítés tradicionális útját követik a szürettől a feldolgozáson keresztül a palackozásig. Céljuk a termőhelyek minél autentikusabb bemutatása a szőlőfajták specifikus tulajdonságainak kidomborításával. A Káli Kövek borai ma már a Bortársaság boltjaiban valamint színvonalas éttermekben is megvásárolhatók országszerte.


Pálffy szőlőbirtok és pince

A Pálffy szőlészet és pincészet kincse az évszázados családi generációkon átívelő szakértelem, melynek köszönhetően a szőlőművelés és borkészítés tudománya itt apáról fiúra száll. Szőlőterületeik a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin Kishegy, Cserekút, Kisgyepű és Csákvölgy dűlőiben fekszenek. A jelenlegi 16 ha területen Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Furmint, Juhfark, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir és Syrah szőlő terem. A szigorú hajtásválogatásnak, később fürtválogatásnak köszönhetően a legjobb minőségű szőlőt teljes érettségben szüretelik. Boraiknak jellegzetes ízt kölcsönöz a vulkánikus talaj (bazalt, láva és tufakőzetek) és a magas sav- és ásványi anyag tartalom.


Trombitás Borház

A Káli-medence szívében, Szentbékkállán hosszú, aprólékos munkával jött létre ezt a kis kézműves borászat. Trombitás Tamásról bátran mondhatjuk, hogy szobrász és borász művész egyszerre. Műtermében éppoly jó kedvvel alkot szemet gyönyörködtető szobrokat, mint ahogy a pincében kezei alatt olyan kiváló borok születnek, melyek ízlelőbimbóinkat kápráztatják el.

Gondolt egyet, szőlőt vásárolt, de rá kellett jönnie, hogy mindent teljesen elölről kell kezdenie, ha olyan bort akar, amilyet mindig is szeretett volna. Megvált a régi hordóktól, új ültetvényt telepített, borászati iskolákba iratkozott be, külföldi szakkönyvekből tanult, ami saját elmondása szerint csak arra volt jó, hogy rájött, nem úgy csinálja a dolgokat, ahogy azt tanítják. Célja, hogy természetes bort készítsen, a lehető legtermészetesebb, nem túlvegyszerezett szőlőből.


SOMLÓ

Kreinbacher Birtok

Egyedülálló épülete már messziről észrevehető. Ikonikus, kortárs dizájnjával kielégíti a modern utazók minden igényét. A somlói borok mellett az itt készült híres somlói pezsgők új színt hoznak a magyar pezsgők világába.


Tornai Pincészet

A boltíves kóstolóterem egyszerre mintegy 50 főnek tudja a külvilág zavaró tényezőitől elzárva kínálni a ház borait. A mozgássérülteket lépcsőjáró lift, a halláskárosultakat mobilindukciós hurok segíti a rendezvények során. A pincészet múzeumában megismerkedhetünk a vulkáni eredetű hegy és az itt termelt bor történetével, a pincében áldozhatunk Bacchus oltárán, a vinotékában pedig meg is vásárolhatjuk a számunkra legízletesebb vagy legtetszetősebb, nemes italt.


Várkapitány Pincészet

Makovecz Imre tervei alapján készült épület a Somló vár lábánál fekszik. Az itt készült borok testesek, tüzesek és jól érződik rajtuk a tűzkőhöz hasonlítható íz és illat.


SÜMEG

Palota Pince kézműves Borászat

Egy több száz éves borospincében találjuk a Dunántúl egyik legnívósabb kézműves borászatát. A sümegi Palota Pince zegzugos járataival valódi kuriózum – aki teheti, mindenképp álljon meg itt egy borkóstolóra, vagy tervezze be programjába a pince egyik gasztronómiai estjét. Az élmény magáért fog beszélni! A pince ilyen és hasonló, exkluzív eseményekre fenntartott, gondosan berendezett különtermében a gyertyavilágítás még meghittebbé, a boroshordókból készült fotelek és asztal még autentikusabbá, az egyedi tervezésű herendi porcelán étkészlet és a csiszolatlan kristálypoharak még emlékezetesebbé varázsolják a hangulatot. Egy gasztronómiai est alkalmával általában 5 fogás és 6 bor harmonikus sorával találkozhat az ínyenc vendég. A kínálat különlegessége, hogy többnyire forgalomba eredetileg sem, vagy már nem került borokat kóstolhatnak a szerencsés jelenlévők. Az ételkölteményeket Kalla Richárd séf gondolja ki és készíti el, különös gondot fordítva a friss alapanyagok beszerzésére és a borokkal való harmónia megteremtésére. A gasztroestet előzetes bejelentkezés alapján, 10-12 főre szervezik meg.


ZÁNKA

Lídia Borház

Pincészetük a Veszprém megyei Zánkán, a Balaton északi partján található, Balatonfüredtől 20 km-re. A földterület, ahol 1990-ben borászkodni kezdtek, valamikor a dédnagyszülők birtoka volt; az ő örökségüket visszik tovább a szőlőműveléssel, bortermeléssel; ma 16 ha-on gazdálkodnak. Először "Varga és Havasi család" néven népszerűsítették a boraikat, majd néhány év elteltével az agilis dédnagymama emlékének adózva a Lídia Borház nevet kezdték használni. A Lídia Borház saját terméséből előállított borait kellemes környezetben, a pincében és vinotékában lehet fogyasztani, valamint hordós vagy palackos kiszerelésben -akár web áruházon keresztül is- megvásárolható. A kiváló termőhelyeken szüretelt szőlőből szakmai igényességgel erjesztett borokat, a hagyományos technológiát korszerű eljárásokkal ötvözve érlelik és egyre növekvő hányadban palackozzák boraikat. Szőlészetükben a tájegységre legjobban jellemző szőlőfajta, az Olaszrizling található legnagyobb hányadban.


A pincészetek elérhetőségeit és további információkat találnak itt: https://bakony-balaton.hu/hu/helyi-izek/borkultura

vehir.hu
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.