Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nézze az évszázad holdfogyatkozását a Pannon Csillagdából!

2018. július 25. 3:59
Július 27-én, pénteken lesz a XXI. század leghosszabb holdfogyatkozása: égi kísérőnk 103 percet tölt a Föld árnyékában. Mindezt Bakonybélben előadásokkal és távcsöves megfigyeléssel kiegészítve élvezhetjük.

Teljes holdfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Föld a Hold és a Nap közé kerül, vagyis beárnyékolja a Holdat. A Napról érkező fény így nem tudja megvilágítani a teliholdat, annak fénye megszűrődik a földi légkörben és vöröses-barnára színezi az égitestet. A teljes, centrális holdfogyatkozás időtartama 103 perc lesz, ami nagyon közel van a maximálisan elérhető 107 perchez - írja közösségi oldalán a Pannon Csillagda.

Fotó: people.comFotó: people.com

A Hold 20:24 perckor lép be a Föld árnyékkúpjába. A csorbuló fényű teliholdat a narancsvörös földárnyék egyre jobban elnyeli, míg 21:30-kor elkezdődik a teljes holdfogyatkozás. A 103 perces teljes szakaszban a telihold vöröses-barnás-szürkés fényű alakja mellett távcsővel a leghalványabb csillagok is közvetlenül látszanak mellette. A totalitás közepe 22:21-re esik, a teljes fogyatkozás vége 23:13-kor lesz. Ezután a Hold kivonul a földárnyékból, a részleges fogyatkozás 0:30-kor ér véget.

Az éjszaka másik látványossága a pontosan nagy oppozíció napján levő Mars bolygó. A bolygó 23 óra felé szabad szemmel is látható a délkeleti-déli égbolton vöröses színben tündökölve, és ezen a napon a Jupitert túlszárnyaló -2,8m-s fényességével uralni fogja a déli égboltot. A Csillagda programjában távcsöves megfigyelés is szerepel, így - ha elül a Marson jelenleg tomboló homokvihar - akár a bolygó részleteit is láthatják az érdeklődők.

Jelenleg egy óriási homokvihar miatt nem kivehető a Mars domborzataJelenleg egy óriási homokvihar miatt nem kivehető a Mars domborzata

A dupla csillagászati eseményre tehát érdemes Bakonybélbe utazni, ahol az este folyamán két turnusban szerveznek 2-2 órás programot. A résztvevőket planetáriumi vetítéssel, távcsövezéssel, égbolt túrával várják, a felmerülő kérdéseket pedig csillagászok válaszolják meg. Az első turnus programja 21:30-kor, a másodiké 23:30-kor kezdődik. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, melyet telefonon 10-17:30 között lehet megtenni a +36-88/461-245 vagy a +36-20/271-2519 számokon. A program díja 2.600 Ft/fő.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.