Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pályázati felhívás Széki Patka László 1948–2008 – 2018

2018. július 24. 16:44
„Magunk legyünk rendjelei a bolygóknak.” Széki Patka László

A mai napon született hetven éve Széki Patka László költő. Szomorú, hogy ő már a tizedik esztendeje nincs közöttünk. Lírai életműve mellett az Észak-Dunántúl kulturális, művészeti életének jelentékeny személyisége, aki a régió tehetségeinek segítésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Versei, az életében követett értékrend, műveltsége, felkészültsége, tájékozottsága, emberi érzékenysége mind-mind indokolták azt, hogy emlékének életben tartására díjat alapítsunk.

A kettős évfordulón harmadszor hirdetünk meg pályázatot a Széki Patka-díj elnyerésére.

A költő özvegye, Fábián Judit és a Művészetek Háza Veszprém által alapított díjat ezúttal fiatal, pályakezdő publicistáknak, igényes képzőművészeti írások készítésére magukban indíttatást érzőknek írjuk ki.

Ezzel azt az örökséget kívánjuk tudatosítani az utókorban, hogy Széki Patka László művészettel kapcsolatos tevékenységének szerves része vizuális művek befogadását segítő, értelmező írásainak szépszámú sorozata.

A pályázat meghívásos

A pályázatra felkért szerzőknek három már nyomtatásban vagy digitális formában megjelent, így szakmai megalapozottságában visszaigazolt publicisztikai (irodalmi, színházi vonatkozású, illetve más művészeti ágból vett témájú) írással kell alátámasztania elkötelezettségét, amely biztosítéka lehet, hogy pályázatának nem csak előzményei vannak, de ilyen típusú írásaira a továbbiakban is számítani lehet.

Maga a pályamű szóljon egy,

a Művészetek Háza Veszprém valamely kiállítóhelyén a pályázati időszakban látogatható tárlatról, annak valamely részletéről, műről, műcsoportról, az adott kiállítás egyes műveinek lehetséges egymással kapcsolódó összefüggéseiről, esetleg kapcsolódásairól más művészeti ágakkal. (a pályázati írás elkészítéséhez előzetes egyeztetés nyomán szakmai segítséget ad a pályázat kiírója.)

A pályamű legalább 4800 karakter terjedelmű legyen!

A pályázat további feltétele a regisztráció,
amelyet e-mailben szükséges beküldeni 2018. augusztus 9-ig az arthouse@arthouseweb.hu címre. Ez az értesítés tartalmazza azt, hogy a felkért személy élni kíván a pályázati felkérés nyújtotta lehetőséggel és a megadott határidőig pályaművét (ilyen értelemben vonatkozó publikációs listájával kiegészítve) elküldi a fenti regisztrációs címre. A regisztráció természetesen azt is jelenti, hogy a pályázó az általa kiválasztott kiállítást, kiállításokat térítésmentesen látogathatja.

Pályázati határidő: 2018. szeptember 9.

A pályázat résztvevői a Széki Patka-díj elnyerésért vállalkoznak e megmérettetésre. A kiíró ezért neves szakértőkből álló bírálóbizottságot állít fel, amely a beküldött írásokat értékeli, dönt a pályázat nyerteséről, aki a 2018-as díjazott, illetve a második és harmadik helyezettről.

A Széki Patka-díj tartalmazza azt
1.)

  • a bronz műtárgyat és oklevelet, melynek alkotója Péter Vladimir Munkácsy-díjas ötvös- és tervezőművész, az Iparművészeti Egyetem tanára,
  • a díjnyertes pályázat honoráriumát (pénzjutalmat),
  • publikációs lehetőséget a Vár Ucca Műhely című irodalmi folyóiratban,
  • könyvjutalmat.

2.) A zsűri értékelése az összes pályázót figyelembe veszi. Ennek értelmében a díjnyertes mellett további, minősített helyezéseket is kiad. Ezek a helyezések szintén olyan elismerések, amelyek publikációs lehetőséget nyújtanak az erre érdemesített műveknek, szerzőiknek, valamint a pályáztató őket is könyvcsomaggal ismeri el.

A pályázat eredményét az ünnepélyes díjátadó keretében, 2018. október elején hozza nyilvánosságra a kiíró. Az eseményre minden pályázó meghívást kap.

Várva a visszajelzéseket!

Veszprém, 2018. július 23.
A Széki Patka-díj alapítói

Információ: Művészetek Háza Veszprém – Kilián László
kilianlaszlo@arthouseweb.hu; 20/994-84-11

Széki Patka László:
szemét – szútra


amikor már mindenhová
befészkelte magát a kosz
tengerként szép egyenletesen
elöntötte a világot ott
zúgott hullámzott örvénylett
minden zeg-zugban szegletben
milliárdnyi fejű hidro szörnyként
körbecsaholta a völgyeket hegyeket
akkor legyintett egyet az Isten
és embertelen tisztaság lepte el a földet

Veszprém, 2006.03.24.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.