2021. augusztus 4.
//
Domonkos névnap

Kilátástalan fiatalok

2009. június 16. 9:00
MTI / vehir.hu
Négy éve még a drogok terjedését tartották a legsúlyosabb gondnak a magyar fiatalok, most viszont a munkanélküliséget és kilátástalanságot.

A Népszabadság keddi számában ismertetett Ifjúság 2008 gyorsjelentés szerint a fiatalok négy éve még a drogok terjedését tartották a legsúlyosabb problémának, most viszont a munkanélküliséget és a kilátástalanságot. A legszembetűnőbb változás az életszínvonal, a gazdasági helyzet megítélésében következett be 2000-hez, illetve 2004-hez képest. Arra a kérdésre, hogy szerintük hogyan alakult az utóbbi tíz évben az emberek életszínvonala, 2004-ben a megkérdezettek 55 százaléka mondta, hogy romlott, 2008-ban már 80 százalék.

Az ország gazdasági helyzetéről 2004-ben a fiatalok fele állította, hogy romlott, 2008-ban 84 százalék. Saját családjuk anyagi helyzetéről 2004-ben 36 százalék mondta, hogy romlott, tavaly pedig 62 százalék.

Ami a politikát illeti, a 2000-re és 2004-re jellemző általános érdektelenség megmaradt: a felmérés szerint a válaszadók mindössze 9 százalékát érdekli intenzíven, 30 százalékát közepesen a politika, 60 százalék pedig azt mondta, nem foglalkoztatják különösebben a politikai történések - olvasható a Népszabadságban.

A jelentés készítői, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet kutatói nyolcezer, 15 és 29 év közötti fiatalt kérdeztek körülményeikről, terveikről, életmódjukról, a politikához való viszonyukról. A vizsgálatot 2000 és 2004 után harmadszor készítették el.

vehir.hu

További cikkek

Korlátozások nélkül ünnepelhetünk augusztus 20-án
Korlátozások nélkül ünnepelhetünk augusztus 20-án
Korlátozások nélkül lesznek látogathatók az augusztus 20-ai állami és önkormányzati rendezvények, de további két alkalommal is felfüggeszti a kormány a veszélyhelyzet alatti védelmi intézkedéseket.
2021-ben a NAPRAFORGÓ lett Magyarország Tortája
2021-ben a NAPRAFORGÓ lett Magyarország Tortája
Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián cukrászmester nyerte a „Beszterce rózsája” és a „Nimród” fantázianevű alkotásokkal.
Valóban a körforgalmak városa Veszprém?
Valóban a körforgalmak városa Veszprém?
Mielőtt elolvasnák a cikket, tippeljenek, vajon hány körforgalom van Veszprémben? A végén eláruljuk a pontos számot, de előtte még mutatunk érdekes, sokszor meghökkentő megoldásokat a nagyvilágból.
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
Közügyektől való eltiltás. Mit jelent pontosan?
A bűnügyi hírek közt gyakran szerepel a közügyektől való eltiltás fogalma. Mit tehet és mit nem, akit eltiltanak a közügyektől? A főügyészség megyei statisztikákkal válaszol.
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.