Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Az idei fesztivál különleges alkalom lesz

2018. július 26. 14:39
Augusztus 1-jétől 5-éig tart az idei, immár negyedik Auer Fesztivál, amely során – úgy tűnik – ezúttal sem okoznak a rendezők csalódást, hiszen idén is színvonalas programmal várják a komolyzene iránt érdeklődőket. Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál igazgatójával beszélgettünk.

Hogyan vált zenésszé, hogyan került erre a pályára?

Érdekes volt, nem voltam egy csodagyerek. Egy felmérés során kaptam egy értesítést, hogy ha van kedvem, akkor járhatok zeneiskolába. Azt éreztem rögtön az első perctől kezdve, hogy a zenéhez mélyen van közöm, egyfolytában a zene járt a fejemben. Szerettem kiskoromban zongorázni, a nagyszüleimnél volt egy zongora, és mindig szívesen odaültem, de aztán végül valahogy mégis hegedűt tanultam. Sok egyéb elképzelésem volt, hogy mit kezdjek magammal, de aztán egy versenyeredményt követően már természetessé vált, hogy a zenei pályát fogom választani.

A hegedűn és a zongorán kívül van még olyan hangszer, amely különösen fontos számára?

Olyan, hogy játszanék is valamelyest rajta, olyan nincs. Viszont minden más hangszer is fontos, hiszen zenekarvezetőként az összes zenekari hangszerhez valamilyen szinten kell érteni. Szeretni kell a hangzásukat és ismerni a funkciójukat, hogy a zenekari anyagban melyik hangszernek mi a feladata.

Az idei fellépők között van egy olyan, aki szintén hegedűn játszik, Gidon Kremer. Hogyan vált ő különlegessé Ön számára?

Az én életemben ő fontos szerepet játszik, bár még soha nem léptünk fel együtt. Ez lesz az első alkalom, hogy egy színpadon leszünk, ami, hozzáteszem, egy óriási megtiszteltetés és öröm is, hogy Veszprémben hallhatjuk őt. Amikor még a pályám elején voltam, ő akkor futott be, akkor nyerte meg egyik versenyt a másik után. Csodáltuk fiatalokként hegedűjátékát, hogy milyen fantasztikus tehetség. A vonal, ahonnan Gidon jött – Moszkvából, David Ojsztrahnak volt a növendéke – mindig is szimpatikus volt nekem: az a hegedűhang, az a művészi megközelítés, ami erre az iskolára jellemző volt, s ezt Kremer nagyszerűen képviselte.

Gidon volt már Veszprémben pályája elején: ez egy turné volt, alig páran hallgatták, akkor még nem is tudta senki, hogy kicsoda, pedig akkorra már megnyerte a Csajkovszkij versenyt is. Kérdeztem is tőle, hogy emlékszik-e erre, és igennel válaszolt. Nagyon érdekli ez a város, ahonnan Auer Lipót származott.

Fotó: archívFotó: archív

Hogyan mutatná be az ide fesztivál fellépőit?

Új művészeket hívunk, sőt, ez egy fiatal fesztivál még ahhoz, hogy visszatekintsünk. Úgy érzem, hogy a közönség is azt várja, hogy új arcok legyenek a színpadon. Ennek megfelelően választottuk ki az idei fellépőket is.

Programok és helyszínek:

augusztus 1. szerda
20:00, Hangvilla – Mozart-est Vásáry Tamással


„Vásáry Tamás közismert, nagyon szeretett zongoraművész és karmester, de az Auer fesztiválon még nem vezényelt, úgyhogy ilyen szempontból ő is új művész, a fesztiválon először lesz.”

„Fejérvári Zoltán egy fantasztikus tudású zongoraművész, nemrég nyerte meg a torontói nemzetközi zongoraversenyt.”

augusztus 2. csütörtök
20:00, Megyeháza – Az Auer Trió kamaraestje

„Fülei Balázs zongoraművész, Varga István gordonkaművész és jómagam alkotjuk ezt a triót. Pont itt, a fesztiválon fogalmazódott meg bennünk két évvel ezelőtt, hogy ezt a triót állandósítani kellene, akkor vettük fel Auer nevét is egyébként, és azóta is így koncertezünk itthon és külföldön is.”

augusztus 3. péntek
17:30, Megyeháza – Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók estje
20:00, Hangvilla – David Geringas és a Mendelssohn Kamarazenekar


„Egy nagyon különleges koncert is várható, Herczku Ágnes, akit jól ismerünk, csodálatosan énekel, Bartókkal kapcsolatos műsort állított össze, újrahangszerelve bizonyos műveket. Kiváló cimbalomművészünk, Szalai András vezetésével és hangszerelésével lesznek majd hallhatók ezek a művek.”

„David Geringas nagy karriert futott be mint csellista, ő már az idősebb nemzedékhez tartozik, és tanárként is közismert. Akik az ő osztályából kikerültek ki, azok mind nemzetközi versenyeket nyertek, és világjáró koncertező művészek lesznek. Nagyon szép lesz a program, karmesterként és szólistaként is meghallgathatjuk. Dvorák és Schumann művek szerepelnek főleg ezen a koncerten, azt is nagyon ajánlom mindenkinek.”

augusztus 4. szombat
17:30, Megyeháza – Kállai Vonósnégyes
20:00, Hangvilla – The Klezmatics


„A Kállai Vonósnégyes pár évvel ezelőtti Weiner kamarazenei versenyt megnyerték, ahol jómagam is zsűriztem és felajánlottam egy díjat, hogy a fesztivál meghívja a verseny győztesét, ez valósul most meg.”

„New Yorkból érkezik ide a Klezmatics nevű fantasztikus klezmer együttes, az egyedüli klezmer együttes a világon, amelyik Grammy díjas.”

augusztus 5. vasárnap
17:30, Megyeháza – A Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar koncertje
20:00, Hangvilla – Gidon Kremer és a Mendelssohn Kamarazenekar

Kováts Péter a tavalyi fesztivál sajtótájékoztatóján / archívKováts Péter a tavalyi fesztivál sajtótájékoztatóján / archív

Fiatal fellépők is kaptak lehetőséget. Amellett, hogy már befutott, ismert művészeket vonultat fel a fesztivál, van egyfajta tehetségkutató jellege is?

Olyan értelemben nem, hogy nem lehet pályázni, de a fesztiválon mindig támogatjuk, hogy a tehetséges fiatalok bemutatkozási lehetőséghez jussanak. A helyi, veszprémi Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar fog fellépni, akik épp most Pozsonyból tértek haza egy héttel ezelőtt, ahol egy újabb versenyt nyertek meg. Nyitott szemmel járunk a világban, akikről úgy gondoljuk, hogy támogatásra érdemesek, azokat meghívjuk. Minden évben van néhány koncert, ahol pályakezdő, vagy pályájuk elején álló fiatalok léphetnek fel.

Milyen újítások lesznek az idei fesztiválon?

Most a várban nincsenek koncertek, ezt kihagytuk a felújítási munkálatok miatt, a közönségnek is egyszerűbb. De erről nem mondunk le, a következő évben szeretnénk visszaköltözni, hiszen ezek a csodálatos terek mind várják, hogy ott zene szóljon.

Vannak olyan ötletei, amelyeket még nem sikerült megvalósítani?

Van, több is, de azért nem mondanám el, mert nem szeretném rögtön mindenről lerántani a leplet, hanem megfontoltan haladva hoznék be egy-egy újabb vonalat. A következő, ötödik fesztiválon már szeretnénk egy-két dolgot új színben feltüntetni.

Ágel Zita Krisztina
Domján Attila
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. 2023. november 29. 11:57 Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.