Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Íme a zab

2018. augusztus 6. 12:00
Szinte mindenki ismeri, és már mindennap használja a zabot, aminek én, mint dietetikus nagyon örülök, hiszen az egészségünkre nagyon jó hatással van rendszeres fogyasztása.

Sok zabos receptet lehet találni az interneten, magazinokban, viszont ha nincs ötletünk, akkor csak írjuk be a keresőbe, hogy zab recept és már válogathatunk is. Legfőképpen édesség recepteket fogunk találni, de felhasználása ennél azért jóval szélesebb körű. Sokan nem is gondolják, de még akár egy főzelék sűrítésénél is használjuk a zabpehely lisztet és a megszokott fehér lisztes habarással, rántással készült ételeknél nem sokban különbözik sem ízben sem állagban. Lényegében a zabpehely lisztet bármire ugyanúgy használhatjuk a konyhánkban, mint a megszokott fehér lisztet.

A legtöbben a zabot reggeli kásaként fogyasztjuk, mivel egyszerű, gyors elkészíteni és egészséges választás. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják, viszont nagyon fontos, hogy jelölten gluténmentes zabból készült termékeket használjanak mivel a feldolgozás során jellemzően keresztszennyeződés történik, így a jelöletlen termékek nem gluténmentesek.

A zab nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon jó szénhidrát- és rostforrás, illetve a legtöbb gabonánál több fehérjét és zsírt tartalmaz. Emellett kiváló a vitamin- és ásványi anyag tartalma, magas a mangán, magnézium, foszfor, tiamin, réz, vas, cink, és folsav tartalma.

100 g zabpehely 10,6 g rostot tartalmaz, amely magasnak számít. Jelentős mennyiségben található benne béta-glükán, amely egy vízoldékony rostfajta. Ennek a rostnak köszönhetjük a zab legtöbb jótékony hatását. Csökkenti az összkoleszterin-, és az LDL koleszterin szintet: ez a mechanizmus azon alapszik, hogy a bélrendszerből mérsékli a koleszterin felszívódását. Jó hatással lehet egyes daganatos betegségekben, illetve krónikus bőrbetegségekben és erősíti az immunrendszert.

Cukorbetegségségben is kiválóan felhasználható alapanyag, mivel a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így a vércukorszintet is lassan emeli, glikémiás indexe alacsony. Fogyókúrában is előnyös, mivel a magas rosttartalma miatt teltségérzetet okoz és székrekedésben sok folyadékfogyasztással együtt jótékony hatású. A szénhidráttartalmánál fogva feltölt energiával, így fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességünket, B-vitamin tartalma miatt pedig kedvünkre hat jótékonyan.

Összességében elmondható, hogy egy remekül használható és egészséges alapanyag a zab, így fogyasztását csak ajánlani tudom.

Csik Orsolya, dietetikus

vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Van élet az Országos Kéken túl is Van élet az Országos Kéken túl is Itt a tavasz, csalogat a természet, kezdődik az igazi túraszezon. Az Országos Kéktúráról mindenki hallott már, most viszont néhány kevésbé ismert útvonalat ajánlunk a környékről.  2024. március 5. 17:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.