Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Ma Veszprémben lép fel a világ egyetlen Grammy-díjas klezmer zenekara

2018. augusztus 4. 4:00 // Forrás: auerfesztival.hu
A The Klezmatics. Mutatjuk mi várható még szombaton az Auer Fesztivál utolsó előtti napján.

A The Klezmatics előtt azonban lesz még egy kora esti fellépőnk, ami nem más, mint a...

Kállai Vonósnégyes

AUGUSZTUS 4.
MEGYEHÁZA - 17:30

A kvartett primáriusa, Kállai Ernő Itzhak Perlman tanítványaként szerezte meg diplomáját New Yorkban a Juilliard Schoolban. Fellépett vezető amerikai és francia zenekarokkal, s 2016 óta a Magyar Állami Operaház koncertmestere is.


A vonósnégyes a legérzékenyebb kamarazenei műfajok egyike, és talán az egyetlen olyan összeállítás, amelyhez gyakran életre szólóan szerződnek a zenészek. Vonósnégyes-időszámítással tekintve a Kállai Vonósnégyes még ifjúnak számít, mégis számos elismerést tudhat már magáénak. 2015-ben debütáltak a Zeneakadémia Solti Termében Haydn, Bartók és Dohnányi műveivel. Megalakulásuk után mindössze félévvel második díjat nyertek a milánói Società Umanitaria Nemzetközi Zenei versenyen, majd 2016-ban első díjat a budapesti Weiner Leó Kamaraversenyen.
Kállai Ernő elkötelezett kamarazenészként olyan mesterektől tanulhatta a vonósnégyes repertoárt mint Earl Carlyss a Juilliard Quartettből vagy Merry Peckham a Cavani Quartettből, de a vonósnégyes dolgozott együtt Devich Jánossal és Takács-Nagy Gáborral is. Egyesítve az amerikai és magyar iskolákat a Kállai Vonósnégyes egyedi interpretációi megidézik a kamarazene aranykorát.

The Klezmatics

AUGUSZTUS 4.
HANGVILLA - 20:00

A new york-i székhelyű „Klezmatics” igazi „szupersztár” együttes, az egyedüli Grammy-díjas klezmer zenekar a világon. A Carnegie Halltól a világ leghíresebb koncerttermein át a legrangosabb nemzetközi fesztiválokig már mindenütt felléptek fennállásuk 30 éve alatt. Olyan vendégművészek tisztelték meg közreműködésükkel őket, mint például Itzhak Perlman.
Úttörő munkásságuk eredménye, hogy az eredetileg a közép-európai zsidóság egyedi zenéjének számító klezmer az egész világon népszerűvé vált, ráadásul úgy, hogy a tradíciót megőrizve, egzotikus hatásoknak engedve új színeket is kevertek hozzá. Világzenének is hívhatjuk zenéjüket, hiszen balkáni, latin és afrikai ritmusok, hangzások, dallamok is fellelhetők stílusukban.
Az Auer fesztiválon való fellépésük azt is megvilágítja, milyen zenéket is hallhatott kisgyermekként szülővárosában, Veszprémben a zsidó származású, világhírűvé vált hegedűpedagógus, hegedűművész és karmester, Auer Lipót.

vehir.hu
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.