Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kilenc éve hagyott itt bennünket Cseh Tamás

2018. augusztus 6. 18:39 // Forrás: Origo, Lehetetlen, Pinterest
Kilenc évvel ezelőtt, ezen a napon ment el Magyarország egyik legismertebb zenésze, itt hagyva nekünk különös hangulatú dalait. A jellegzetes gitár-ének kettősével megteremtett élethelyzeteket megénekelve, újra és újra visszamehetünk nemcsak időben, de térben is.

Akkor irány vissza a hatvanas évek Balatonjához!

Cseh Tamás 1962-ben Balatonalmádiban nyaralt, ahol nap közben gitárjával csábította maga köré az embereket, éjjel pedig egy vitorláson húzta meg magát. A félig-meddig illegális nyaralásnak az lett a vége, hogy kitiltották a településről, mert az embereket fellázítva twist őrület tört ki a strandon.

Sokan nem tartották Cseh Tamást képzett zenésznek, erre egyszer Vámos Miklós kérdezett rá, Lehetetlen című műsorában. A következő beszélgetés hangzott el:

-Mit szólsz ahhoz, hogy egy kritikus azt írta, Cseh Tamás szándékosan nem tud énekelni és gitározni?

-Hát, nem szándékos. Tényleg nem tudok énekelni, tényleg nem tudok gitározni úgy, ahogy illene, de mindkettőt működtetem, mert a kettővel együtt tudok valamit csinálni, amit viszont nagy klasszisú gitárosok, vagy profi énekesek nem csinálnak.

Bár a párbeszédet olvasva kemény indításnak tűnhet Vámos Miklós kérdése, de aki ismeri műsorát, és a műsorvezető (és író) jellegzetes stílusát, az talán el tudja képzelni, hogy ez egy abszolút vidám és jó hangulatú beszélgetés volt.

És Cseh Tamás talán a fent említett mondatával meg is fogalmazta titkát. Valóban nem volt képzett zenész, mégis bejött, mégis szerették, mégis megfogta az embereket, és a mai napig is szeretjük, hallgatjuk.

Fotó: Szeretlek Magyarország

Sokan nem tudják, hogy rajzszeretetének köszönhetően hatszor is jelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, de nem vették fel, így az Egri Tanárképző Főiskolán kötött ki. Már kiskorától kezdve érdekelte az indiánkultúra, így annak a szokáskörnek eleget téve rendszeresen beöltözött társaival, és kint az erdőben két csapatra osztódva nyilazták egymást. Talán ebből is érződik Cseh Tamás szabadságvágya, és folytonos lázadása a rendszer ellen. Rajongói azt mondják, aki többet meg akar tudni a szocialista rendszerről, az hallgasson végig egy Cseh Tamás albumot. Én azt mondom, ne csak ők tegyék!

Szabó Eszter
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.