Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Veszprémi látnivalók: Fecskendőház

2018. augusztus 19. 4:00 // Forrás: Tourinform Veszprém
A torony közvetlen szomszédságában található a volt Fecskendőház, mely az 1800-as évek elején tűzoltószertárnak épült.

Homlokzatán eredeti funkciójára utaló felirat olvasható:

"Városi polgárok pénzén épüle föl e ház, itt tüzi pusztitás védelem eszköze áll".

A piros színnel is kiemelt nagybetűk az építés dátumát adják (1814). A földmunkák során felszínre került középkori ágyúgolyókból tizenötöt az épület homlokzatába falaztak - emlékeztetőül a véres tusákra.

Az ünnepélyes avatás a vigyázó toronnyal és az új városházával együtt 1814. október 27-én történt. A XIX. század során számtalan lakója és bérlője volt az épületnek. A piac közelsége miatt szívesen kínálta itt áruját a rőfös, a divatáru kereskedő, majd a trafikos, írószerboltos, de a férfifodrászatot is sokan keresték fel.

Ma a Fecskendőház ipartestületi székház, a szimmetrikus homlokzatú épületet Veszprém város címere és három céhjelvény díszíti.

Nepomuki Szent Jánosnak, a hidak és vizek védőszentjének barokk kőszobrát eredetileg a városkapuhoz felvezető hídnál állították fel, jelenleg egy falifülkében található. Mellette, félemelet magasságban Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének szobra áll.

vehir.hu
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Több évtizedes rekordot döntött meg a BAHART tavalyi utasszáma Rekordévet zárt a Balatoni Hajózási Zrt., közel 2 150 000 utas közlekedett 2023-ban a BAHART járatain.  2024. január 30. 12:31 Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Buli van Európában, avagy téltemetés mesterfokon Szombaton kezdetét vette Európa leghíresebb farsangja, a velencei karnevál, a színes maskarát öltő emberek és a napokig tartó bulizás azonban nem csak Olaszország sajátja: februárban egymást érik a karneválok, ahol igazán látványosan űzhetjük el a telet, ha már tele van vele a hócipőnk. 2024. január 29. 15:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.