Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jojó, mi?

2018. augusztus 15. 12:00
Bárkit megkérdezel, aki egy kicsit is foglalkozott a diétákkal, az egyből rávágja: hallottam már a jojó effektusról. Persze, szinte mindenki ismeri, tudja és mégis szinte mindenki elszúrja. Nagyon. Én is. Pedig ismerem. Rohadék! De mivel kiismerhető, ezért tehetünk ellene, ha akarunk. Vagy takarózhatunk vele. Bár azt meg minek?!

Szóval, ahhoz hogy megértsük, megint el kellene vonatkoztatnunk egy kicsit. Mint mindig, most is egy példán keresztül fogok a dolgok mélyére ásni. Míg friss az élmény, addig fontos azt tisztáznom, hogy bár erre a történetben nem térek ki, azért az baromira nem mindegy, hogy azt a kalóriát miből visszük be.

Nézzük a példát: Egy szép napon Barbara, a Sportsöröző pultos lánya, mellékállásban a helyi tv tartalékbemondója, megelégelte a férfiközönség jóindulatú megnyilvánulásait, kedves beszólásait, és úgy döntött, diétázni fog. Bár ő ezt nem tudta, de az átlagos kalóriabevitele 3000 kcal volt egy nap. A napi sportot pedig letudta azzal, amit a pultban és az asztalok között mozgott, ezáltal se nem hízott, se nem fogyott. Egyszer aztán eljött számára a megvilágosodás és az inspiráció Jancsika, az együgyű, ámde meglehetősen jóképű és izmos kőműves-segéd személyében.

Gyorsan el is kezdett egy diétát, amivel a napi energiabevitele lement 1800 kcal-ra. Sőt még súlyzózni is elkezdett a Jancsikával, lelkesen követte az imádott srác minden instrukcióját. És láss csodát, a kis bájosan teltkarcsú Barbi elkezdett fogyni. Lassan, de biztosan mentek le a kilók. De mivel a szervezete is rájött, hogy nem csak átmeneti állapot ez a diéta dolog, alkalmazkodni kezdett hozzá (tudjátok, a homeosztázis, tessék visszaolvasni…). Ezzel nem is lett volna gond, de időközben a mi kis Barbink egyre több dicséretet kapott a kiskocsma nagyérdeműjétől, sőt még Sanyi is elkezdett neki udvarolni.

Szóval kellőképp kinyílt a kislány szeme, amit ez a mi Jancsink, bármennyire is egyszerű volt, nem nézett jó szemmel, és hirtelen haragból - és egy kis Vilmoskörte rásegítéssel - kitette a kis csalfát a bizalom köréből. Na, a Barbara ekkor szintén hirtelen felindulásból úgy döntött, ennyi volt a diéta, hisz a Sanyinak így is kell, hadd egye a fene ezt a Jancsit. Belevetette magát az új kapcsolatba, és visszatért a régi, nem kontrollált étkezési szokásaihoz, és ugyanúgy bevitte az arcba a 3000 kcal-t.

Igen ám, de ezzel megpecsételte a sorsát. Ekkor ugyanis neki már a korábban említett 1800-as volt a kalória igénye, vagyis naponta körülbelül 1200 kalóriányi pluszt termelt be. Hamarosan a Barbilány vissza is nyerte a régi, szép kerek formáját, majd nagyon hamar még rá is hízott vagy egy tízest. Így aztán nem is csoda, hogy hamarosan megint egyedül volt, ugyanis Sanyi lelépett, hisz az ő arany lábához nem passzolt a kis Dundilány.

Ugye, egyértelmű, hogy Hősnőnk és a diétázók tömkelege mit rontott el? Többek közt hirtelen kezdte és hagyta abba a diétát, és nem vette figyelembe az anyagcseréje lassulását.

Ha egyszer elkezdted, akkor utána már kevesebb lesz az az ételmennyiség, amitől még nem hízol. Vagy, ha többet szeretnél enni, akkor mozogj többet! Sokkal többet.

Tudomásul kell venni, hogy ez egy mókuskerék! Ezen lazítani néha lehet, de kiszállni nem! Nem a Sanyik miatt, hanem az egészségünk, az önérzetünk, a saját pozitív életminőségünk miatt.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.