2021. május 11.
//
Ferenc névnap

Vizsgálódnak ÁFA ügyben

2009. június 18. 14:12
MTI / vehir.hu
A Gazdasági Versenyhivatal nem zárja ki, hogy egyes kereskedelmi láncok tiltott módon visszaélnek erejükkel.

A hivatal közleménye kiemeli: a panasz tisztázásának folyamata még nem minősül versenyfelügyeleti eljárásnak, arra külön szabályok vonatkoznak. A Gazdasági Versenyhivatal a panaszost és a bepanaszoltat egyaránt meghallgathatja, tőlük további felvilágosítást és információt kérhet. A panaszokra vonatkozó eljárási szabályok alapján, a GVH-nak 30 napon belül kell döntenie a szükséges intézkedések megtételéről. Amennyiben a feltárt információk alapján valószínűsíthető a kereskedelmi törvény rendelkezéseinek megsértése, a versenyhatóság haladéktalanul megindítja az eljárást.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) egy hete jelentette be, hogy panasszal élt a GVH, mivel élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó élelmiszerláncok sorozatban szólítják fel a hazai élelmiszer-beszállítókat arra, hogy a július 1-jével bevezetendő 5 százalékos áfa-emelést a szállítók az élelmiszerek árának mintegy 4-6 százalékos csökkentésével vállalják át.

Az ÉFOSZ kifogásolta, hogy a kereskedők gondolkodása szerint az élelmiszer-adóemeléseket közteherviselés helyett egy szűk gyártói rétegnek kell viselnie. Vagyis az élelmiszeripari cégekkel fizettetnék meg a kereskedők a többlet áfa-terheket. Ezzel - az ÉFOSZ véleménye szerint - a kereskedelem nemcsak a kormányzat által kitűzött célok teljesülését akadályozza (mint például a fogyasztás-arányos közteherviselés, vagy a fogyasztás szerkezetének alakítása), hanem a beszállítókra további 100 milliárd forint nagyságrendű többletterhet is áthárítana. Ezt a hazai élelmiszeripar nem tudja elviselni.

vehir.hu

További cikkek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében a Pannon Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.
Dr. Wlassics Katalin az Év Veszprémi Mentőse
Dr. Wlassics Katalin az Év Veszprémi Mentőse
A közgyűlés a betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként ítélte dr. Wlassics Katalinnak az Év Veszprémi Mentőse díjat.
Ezektől a kátyúktól kell végső búcsút venni
Ezektől a kátyúktól kell végső búcsút venni
Nemrég jelentette be a Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő közösen, hogy Veszprémben 2022 év végéig állami támogatásból - a Modern Városok Program keretében - és részben saját forrásból 16 km-nyi út újul meg. Körbejártuk ezeknek az utcáknak a nagy részét és dokumentáltuk a jelenlegi állapotot, hogy mire fognak elkölteni 5,3 milliárd forintot.
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Nem tartható tovább a jelenlegi állapot – jelentette ki Kovács Rajmund független önkormányzati és Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő szombaton a V-Busszal kapcsolatos sajtótájékoztatójukon.