2021. október 26.
//
Dömötör névnap

Vizsgálódnak ÁFA ügyben

2009. június 18. 14:12
MTI / vehir.hu
A Gazdasági Versenyhivatal nem zárja ki, hogy egyes kereskedelmi láncok tiltott módon visszaélnek erejükkel.

A hivatal közleménye kiemeli: a panasz tisztázásának folyamata még nem minősül versenyfelügyeleti eljárásnak, arra külön szabályok vonatkoznak. A Gazdasági Versenyhivatal a panaszost és a bepanaszoltat egyaránt meghallgathatja, tőlük további felvilágosítást és információt kérhet. A panaszokra vonatkozó eljárási szabályok alapján, a GVH-nak 30 napon belül kell döntenie a szükséges intézkedések megtételéről. Amennyiben a feltárt információk alapján valószínűsíthető a kereskedelmi törvény rendelkezéseinek megsértése, a versenyhatóság haladéktalanul megindítja az eljárást.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) egy hete jelentette be, hogy panasszal élt a GVH, mivel élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó élelmiszerláncok sorozatban szólítják fel a hazai élelmiszer-beszállítókat arra, hogy a július 1-jével bevezetendő 5 százalékos áfa-emelést a szállítók az élelmiszerek árának mintegy 4-6 százalékos csökkentésével vállalják át.

Az ÉFOSZ kifogásolta, hogy a kereskedők gondolkodása szerint az élelmiszer-adóemeléseket közteherviselés helyett egy szűk gyártói rétegnek kell viselnie. Vagyis az élelmiszeripari cégekkel fizettetnék meg a kereskedők a többlet áfa-terheket. Ezzel - az ÉFOSZ véleménye szerint - a kereskedelem nemcsak a kormányzat által kitűzött célok teljesülését akadályozza (mint például a fogyasztás-arányos közteherviselés, vagy a fogyasztás szerkezetének alakítása), hanem a beszállítókra további 100 milliárd forint nagyságrendű többletterhet is áthárítana. Ezt a hazai élelmiszeripar nem tudja elviselni.

vehir.hu

További cikkek

Közösségi lombgyűjtést és szemétszedést szerveznek
Közösségi lombgyűjtést és szemétszedést szerveznek
Az Egry lakótelep és a Takácskert egy-egy része szépülhet meg a lombhullató ünnep és az ösvénytakarítás alkalmával.
A Pannon Egyetem is csatlakozott a TE SZEDD! akcióhoz
A Pannon Egyetem is csatlakozott a TE SZEDD! akcióhoz
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az idei évben ismét meghirdette a TE SZEDD! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. A Pannon Egyetem munkatársai a felhíváshoz kapcsolódva pénteken délután a Gulya-domb területén szedtek szemetet. A közösségi szemétgyűjtési akción a Pannon Egyetem rektora és kancellárja is részt vett.
Újraélesztik az Óváros téri piacot
Újraélesztik az Óváros téri piacot
Az Óváros tér egykor Veszprém egyik piactere volt. Vasárnaptól újraélesztik ezt a régi hagyományt.
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.