2021. augusztus 2.
//
Lehel névnap

Vizsgálódnak ÁFA ügyben

2009. június 18. 14:12
MTI / vehir.hu
A Gazdasági Versenyhivatal nem zárja ki, hogy egyes kereskedelmi láncok tiltott módon visszaélnek erejükkel.

A hivatal közleménye kiemeli: a panasz tisztázásának folyamata még nem minősül versenyfelügyeleti eljárásnak, arra külön szabályok vonatkoznak. A Gazdasági Versenyhivatal a panaszost és a bepanaszoltat egyaránt meghallgathatja, tőlük további felvilágosítást és információt kérhet. A panaszokra vonatkozó eljárási szabályok alapján, a GVH-nak 30 napon belül kell döntenie a szükséges intézkedések megtételéről. Amennyiben a feltárt információk alapján valószínűsíthető a kereskedelmi törvény rendelkezéseinek megsértése, a versenyhatóság haladéktalanul megindítja az eljárást.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) egy hete jelentette be, hogy panasszal élt a GVH, mivel élelmiszerkereskedelemmel foglalkozó élelmiszerláncok sorozatban szólítják fel a hazai élelmiszer-beszállítókat arra, hogy a július 1-jével bevezetendő 5 százalékos áfa-emelést a szállítók az élelmiszerek árának mintegy 4-6 százalékos csökkentésével vállalják át.

Az ÉFOSZ kifogásolta, hogy a kereskedők gondolkodása szerint az élelmiszer-adóemeléseket közteherviselés helyett egy szűk gyártói rétegnek kell viselnie. Vagyis az élelmiszeripari cégekkel fizettetnék meg a kereskedők a többlet áfa-terheket. Ezzel - az ÉFOSZ véleménye szerint - a kereskedelem nemcsak a kormányzat által kitűzött célok teljesülését akadályozza (mint például a fogyasztás-arányos közteherviselés, vagy a fogyasztás szerkezetének alakítása), hanem a beszállítókra további 100 milliárd forint nagyságrendű többletterhet is áthárítana. Ezt a hazai élelmiszeripar nem tudja elviselni.

vehir.hu

További cikkek

Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
Mégis elindulhat az előválasztáson Katanics Sándor
A DK helyi politikusa közösségi oldalán jelentette be, hogy ugyan nem a DK színeiben, de várhatóan el tud indulni az ellenzéki előválasztáson ősszel.
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kerítésbe szorult kutyát mentettek a fűzfői tűzoltók Balatonalmádiban
Kollégánk szerkesztés közben lett figyelmes a síró kutyára, tárcsázta a 112-t.
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Rétvári: megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Hétfőn megkezdődik az ingyenes tankönyvek kiszállítása az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a Pest megyei Üllőn.
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
A közösségek ünnepe volt a szombati nap a térségben
Több környező településen is most szombaton tartották meg a hagyományos falunapokat, amelyeket tavaly a járvány miatt nem lehetett megszervezni. A kulturális programok mellett a helyi értékek megőrzése és bemutatása volt az egyik kulcsmomentum.
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Nem csak szórakozási lehetőségek, hanem az állatvédelem fontosságát kiemelendő programokkal is készültek a Balatoni Élményparkban szombaton.