Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

A vegetáriánus táplálkozás előnyei és hátrányai

2018. szeptember 2. 12:30
Az emberek több okból válnak vegetáriánussá, van aki az állatok- és a természet védelme miatt, van aki egészsége érdekében, de van olyan is aki a vallása miatt választja ezt a táplálkozási formát vagy egyszerűen csak nem szereti a húst. Vajon milyen hatással van igazából a szervezetünkre ez a fajta táplálkozás?

A vegetáriánus táplálkozás irányzatai:

  • Szemi-vegetáriánus: Alkalomszerűen fogyaszt szárnyast és halat.
  • Peszketáriánus: Fogyaszt halat és más tenger gyümölcseit.
  • Lakto vegetáriánus: Fogyaszt tej- és tejterméket.
  • Lakto-ovo vegetáriánus: Fogyaszt tej- és tejterméket, illetve tojást.
  • Ovo vegetáriánus: Fogyaszt tojást.
  • Vegán: Mellőzi az összes állati eredetű élelmiszert, adalékanyagot.
  • Fruitáriánus: Legfőképpen nyers gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Emellett fogyasztanak olajos magvakat, magvakat és csírákat.
  • Makrobiotikus étrend: Yin és yan filozófián alapszik. Szemléletük szerint az étel és annak minősége képes befolyásolni az egészség mellett a jó testi-lelki egyensúlyt. A legtöbb ételt nyers formában illetve minél kevésbé feldolgozott formában fogyasztanak. Az étrend gerincét a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak adják, de fogyasztanak halat, szóját, gombát is.

A vegetáriánus és a vegán étrend is egészséges lehet és a tápanyagszükségletünket teljesen kielégítheti amennyiben megfelelően összeállított. Amennyiben tényleg csak a jótékony hatását szeretnénk élvezni ennek az étkezési formának akkor változatosan kell fogyasztanunk zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, olajos magvakat és gabonákat.

A vegetáriánus táplálkozás lehetséges jótékony hatásai

A jól összeállított vegetáriánus étrend jótékony hatással van a szívünk egészségére mivel a sok zöldség fogyasztás miatt a magas rosttartalom csökkentheti az LDL koleszterin szintünket. Ez a fajta étrend csökkentheti az esélyét a szívinfarktusnak, a stroke-nak, a magas vérnyomás kialakulásának. Az olajos magvak fogyasztása szintén szívbarát, hiszen tele vannak egészséges zsiradékkal, ásványi anyagokkal, és antioxidánsokkal, viszont a mennyiségre nem árt odafigyelni, mivel a magas
zsírtartalma miatt mértéktelen fogyasztása elhízáshoz vezethet. Az ajánlott mennyiség csupán egy maréknyi naponta.

Nagyon sok kutatás bizonyította már, hogy a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkentheti az előfordulását bizonyos daganatos megbetegedéseknek, de a különbség nem nagy e téren a vegetáriánus és a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás között. Az olyan étrendben, amelynek a gerincét a zöldségek adják általában alacsony glikémiás indexűek az ételek, így a 2. típusú cukorbetegség kialakulásában is preventívnek mondható a vegetáriánus étrend.

A vegetáriánus táplálkozás lehetséges egészségre ártalmas hatásai

A nem megfelelő fehérjebevitel lehet az egyik káros hatás, viszont amennyiben az étrend körültekintően megtervezett, ez könnyen elkerülhető. Régebben azt ajánlották a dietetikusok, hogy a különböző növényi alapú fehérjeforrásokat kombináljuk, mivel így érhető el az optimális aminosav bevitel, viszont mára ez az elmélet megdőlt és csak azt javasoljuk, hogy fogyasszon a vegetáriánus magas fehérjetartalmú alapanyagokból minden nap többször. Magas fehérjetartalommal bírnak például a különböző bab- és lencse fajták, a sárgaborsó, a csicseriborsó, az olajos magvak, a gomba, a szója, a chia mag, a lenmag és a teljes őrlésű gabonák.

B12- vitamin hiány alakulhat ki abban az esetben ha a vegetáriánus nem fogyaszt semmilyen állati eredetű táplálékot, így a vegán étrendet követőknek ajánlott B12 vitamin tartalmú táplálék kiegészítő szedése. A vegetáriánusok és a nem vegetáriánusok egymáshoz képest közel azonos mennyiségű vasat fogyasztanak, viszont a húsban lévő hem vas sokkal jobban szívódik fel, mint a zöldségekben, gyümölcsökben található nem hem vas. A zöldségekben található C-vitamin segíti a vas felszívódását, a sok rost viszont gátolja, így ritkán, de kialakulhat vashiány.

És mi a helyzet a csontjaink egészségével? Azok a vegetáriánusok, akik nem fogyasztanak tejet és tejterméket, nekik alacsony a kalciumbevitelük, így az ő körükben elővigyázatosságból megfontolandó a kalcium pótlása. A vegetáriánus étrend az omega 3 zsírsavak közül kevés EPA-t (eiokazapentaénsav) és DHA-t (dekozahexaénsav) tartalmaz, azonban a szervezetünk képes a növényi alapanyagokból származó ALA-t (alfa-linolénsav) átalakítani EPA-vá és DHA-vá viszont nem elég hatékonyan, így a vegánoknak DHA táplálék kiegészítésre van szükségük, amely megemeli a DHA és az EPA szintet is a vérben. Nagyon jó ALA forrás a lenmag, a dió, a szója és repce olaj, ezek bőséges fogyasztásával segíthetjük a szervezetünkben végbemenő átalakító folyamatokat.

Összességében úgy gondolom, hogy a vegetáriánus táplálkozás egészséges, de csak abban az esetben, ha azt körültekintően tervezzük meg.

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Utánajártunk, mennyire segítik a veszprémi éttermek a húsvéti böjt betartását Húsvét előtt negyven napig a hithű keresztény ember böjtöl. Vagy legalábbis a legújabb vallási trendek szerint lemond valamiről, ami számára fontos az életben. Mi most a klasszikus pénteki húsmentes étkezés irányából közelítettük meg ezt az időszakot és megnéztük, a Veszprém belvárosi éttermek mennyire figyelnek arra, hogy a napi menükben legyen húsmentes alternatíva is. 2024. március 21. 20:28 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Van élet az Országos Kéken túl is Van élet az Országos Kéken túl is Itt a tavasz, csalogat a természet, kezdődik az igazi túraszezon. Az Országos Kéktúráról mindenki hallott már, most viszont néhány kevésbé ismert útvonalat ajánlunk a környékről.  2024. március 5. 17:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.