Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Már csak a szakításról és a szorongásainkról énekelünk

2018. augusztus 29. 4:00
Hol vannak már azok az idők, amikor a nyálas-szerelmes dalok határozták meg a popzenét! Miért van az, hogy ma már alig hallani pozitív kicsengésű slágereket?

Az, hogy a könnyűzene milyennek mutatja be a szerelmet vagy a kapcsolatokat, ad egyfajta képet is az adott időszak társadalmáról.

Röpke ötven éve még a korszak fenegyerekei, a hagyományokat egymás után felrúgó Beatles is csak arról énekelt, hogy „szeretném megfogni a kezed”. Évtizedeken át ömlöttek ránk a ragacsos rózsaszín rapszódiák, és már-már úgy tűnt, hogy a „szerelemvonatból nincs kiszállás”.

Aztán jöttek a kilencvenes évek, és a popipar ablakai bepárásodtak a túlfűtött erotikától. Arról az időszakról van szó, amikor Geszti Péter „nagy bajban volt – és kisgatyában”, ráadásul úgy érezte, hogy az „Amikor még spermium voltam” című zenemű olyan korszakalkotó, hogy mindenképp kell csinálni belőle egy magyar verziót is. Mai fejjel az is rém bizarrnak tűnik, hogy Britney Spears teljes marketingjét fel lehetett építeni arra, hogy a csaj még szűz (nem volt az). Pusztán az állítás, hogy valaki nem szexel, arénákat töltött meg világszerte. Hogy csak egyetlen kordokumentumot idézzünk, az Origo a következőket írta 2000-ben, Britney – az életben szűz, a színpadon ribanc című cikkében:

„A 19 éves énekesnő feltűnése óta űzi "kettős játékát", vagyis miközben fennen hangoztatja, hogy őrzi szüzességét (amiért még a Vatikántól is dicséretet kapott) koncertjein, illetve a nyilvánosság előtt rendszerint kihívó ruhákban jelenik meg.”

Mostanra pedig kiégtünk. Jószerivel már megdugni se akar senki senkit. A szerelmes dalok helyét átvették a szakítós szerzemények a slágerlistákon, és ez igazából még csak nem is lep meg senkit. A fogyasztói társadalom bedarált minket, a párkapcsolat sem ér többet a színes tévénél [ilyenkor jövök rá, mennyire öreg vagyok így harminc évesen, hogy a tévé elé még ösztönösen odaírom a színes jelzőt, mintha manapság ez jelentene még bármit is]. Ma nem élnek meg a tévészerelők (létezett ilyen szakma!!!), senki nem akarja megjavítani a készülékét. Ha már nem működik olyan tökéletesen, mint eleinte – vagy egyszerűen csak meguntuk –, kidobjuk, és jöhet az újabb modell. Se a párkapcsolatnak, se a színes tévének nincs már értéke.

Jönnek tehát a szakítós dalok. Adele azt mondja, „mindegy, majd találok valakit, aki olyan, mint te”. Selena Gomez azt kérdezi, „ki fog elringatni, ha a nap nem hagy aludni? Ki fog felkelni, hogy hazavigyen téged, amikor részeg vagy és magányos? Ki fog átkísérni a reggel sötét oldalán? Hát nem én, hát nem én, hát nem én. De Selena exe, Justin Bieber sincs más állásponton. „Ha azt hiszed, hogy még mindig reménykedek valamiben, inkább menj, és szeresd magadat. Dua Lipa pedig egész szabálykönyvet írt arról, hogy ha Ő hív, akkor nem szabad felvenni a telefont, mert úgyis csak részeg és magányos, nem szabad beengedni Őt a lakásba se, mert úgyis ki kell majd rúgnod megint, sőt, még csak barátok se maradjatok, mert előbb-utóbb az ágyában találod magad.

De idehaza se jobb a helyzet. Pár éve óriásit futott a Honeybeast Legnagyobb hős című dala, ami azt mutatja be, hogy egy szép reményekkel induló házasság hogyan omlik össze. Külön ironikus, hogy a számot rendszeresen kérték az emberek a kívánságműsorokban és küldték a párjuknak, nem egyszer házassági évfordulók alkalmából.

„És nem tudtam überelni anyádat,
S te nem mosod magad után a kádat
Van nagy lakás és nagy autó,
Közel már az utolsó szó”

De manapság sajnos már akkor sem jobb a helyzet, ha a vágyakozásról szólnak a verssorok. Mert végletesen élünk, és rögtön átugrunk a számegyenes másik végére: mindannyian ismerünk kapcsolatfüggőket (ha épp nem mi magunk vagyunk azok), akik pont a fentebb leírtak ellentéteként működnek: akkor is tíz körömmel kapaszkodnak a párjukba, amikor már teljesen nyilvánvaló, hogy valójában jobb lenne nélkülük.

De sajnos „mindenki függ valamitől”, és nemcsak az alkohol meg a drogok, hanem a görcsös ragaszkodás is megfoszthat minket a józan ítélőképességünktől – és az esélytől, hogy teljes életet éljünk. És csak azt mantrázzuk, amit Anne Marie David Guettával közös új slágerében: „Soha ne hagyj el, soha ne menj el, Láttam a tévében, hogy megy ez… Még ha dühös is vagy, még ha hűvös is vagyok, Soha ne hagyj el engem, ne hagyj egyedül!”

Jó lenne, ha egy kicsit mindenki inkább Frank Sinatra lehetne – ha a szerelemnek megint lenne értéke, a vágyakozásnak megint lenne tartása, a másikat pedig nem a hibái ellenére, hanem éppen azokért tudnánk szeretni.

„Mások, akikkel találkoztam,
Talán sose lennének kegyetlenek,
Talán sose lennének dühösek vagy főnökösködők,
de mégsem lennének elegek.

Mert senki más nem hozott lázba,
minden hibáddal együtt, mégis szeretlek,
neked kellett annak lenned, te csodálatos,
neked kellett annak lenned!”

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.