Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Digitális nyomda vagy ofszet technológia: mikor mit válassz?

2018. augusztus 30. 14:36

Ha a munkahelyeden rád bízzák a plakátok, szóróanyagok nyomtatását vagy csak a legjobb barátod születésnapjára szeretnél valamilyen egyedi ajándékot készítettetni, akkor érdemes képben lenned a lehetőségeiddel és a nyomdai technológiákkal.

Mikor, mit, hogyan és mivel érdemes kiviteleztetni: egy digitális nyomdát kell keresned vagy pedig a korábbi ofszet technológia lesz számodra a tökéletes megoldás? Végignézzük, hogy mi mit is jelent és milyen esetekben, melyik nyomtatási technológia lesz a kedvezőbb számodra.

Mi az az rofszet technológia?

Megvan az a kép a filmekből, amikor egy hatalmas gyárban tonnaszámra nyomtatják az újságokat? Na, nagyvonalakban pontosan ehhez kapcsolódik az ofszet nyomtatás is. A technológia lényege, hogy a mintát egy fémlemezre viszik fel, amely közvetlen nem érintkezik a nyomtatandó felülettel. Egy gumihenger segítségével kerül a festék át a felületre. Négy színnek megfelelően - cián, magenta, sárga és fekete -, négy lemez és henger segítségével történik a nyomtatás és a színek kikeverése.

Nyomtatás egy digitális nyomdában?

A digitális nyomtatással a mindennapokban is találkozunk: akár otthon, de akár az irodában is nap, mint használjuk. Épp ezért nem meglepő, hogy az ofszet technológiával szemben, itt teljes mértékben digitalizált módszerről van szó: közvetlen egy elektronikus fájlból történik a nyomtatás. Az pedig, hogy ez konkrétan milyen módon, technológia által zajlik már az adott nyomtatótól függ, ami rendelkezésünkre áll. A digitális nyomdákban lévő eszközök ipari méretűek és jobb felszereltséggel rendelkeznek, mint az otthoni digitális változataik, de az elv és a technológia lényegében ugyanaz.

Hogyan dönts: melyikre is van szükséged?

Mindkét nyomtatási technológiával hasonlóan jó végeredményt érhetsz el, azonban van jó pár tényező, amit érdemes szem előtt tartanod, amikor kiválasztod, milyen módszerrel készüljön el a terméked.

1. Idő: mikorra és milyen gyorsan kell?
Ha időszűkében vagy, akkor a digitális nyomtatás lesz számodra a megfelelő, hiszen az ofszet nyomtatásnál sajnos nem lehet utolsó pillanatos akciókba kezdeni, míg egy fájlból bármikor nyomtathatsz.

2. Mennyiség: kis vagy nagy példányszámot nyomtatnál?
Kis példányszám esetében mindenképpen a digitális nyomtatás lesz a gazdaságos megoldás, viszont 2-300 darab felett, már érdemes az ofszet technológián gondolkodni. Szem előtt kell tartani azt is, hogy milyen és mennyire egyedi a grafika. Például, ha nagy mennyiségben kell nyomtatnod, viszont a nyomtatandó grafikákon néhány információ eltér, akkor az ofszet technológia nem lesz kifizetődő, mert mindig újabb és újabb mintát kell nyomnod. Tehát az egyedi nyomtatásoknál mindig egy digitális nyomdát kell felkeresned.

3. Anyag: mire nyomtatnál?
Egyedi papírra, műanyagra vagy valamilyen különleges felületű anyagra szeretnél nyomtatni? A digitális lehetőségek ebből a szempontból sokkal rugalmasabbak, mint az ofszet alternatívák.

4. Színek: fekete-fehér vagy színes?
Fekete-fehér nyomtatás esetén az ofszet technológia a kifizetődő, amennyiben a nyomtatandó mennyiség is elég magas - nem véletlen, hogy a napilapokat is, ezzel a technológiával készítik. A színes nyomtatás esetén viszont mindenképp a digitális nyomtatás lesz a költséghatékonyabb számodra. Ebben az esetben nem szabad megfeledkezned arról, hogy a grafikai anyagodnak Pantone vagy CMYK színei legyenek.

5. Termék: mit is nyomtatsz?
A fenti szempontok mellett a nyomtatási technológia igényét a termék is jelentősen meghatározza. Például színes névjegykártyák esetén a digitális nyomtatás lesz a nyerő: olcsóbb, több lehetőséget biztosít számodra, és akár kisebb darabszámban is megéri. Ezzel szemben a könyvborítók vagy plakátok esetében érdemes az ofszet nyomtatást választani: tökéletes eredményt érhetsz el a magas minőségű nyomtatással, éles és tiszta képeket kapsz majd vissza, és nagy példányszám esetén kedvező árakat kapsz majd.

Megtalálni a megfelelő nyomdát és a tökéletes nyomtatási technológiát, nem egyszerű feladat. Mindig körültekintően körbe kell nézni a piacon a lehetőségek fényében. Tudd, hogy a digitális nyomtatás kis példányszám és azonnali nyomtatás esetén mindig jó választás, az ofszet nyomtatást pedig nagy mennyiség esetén válaszd, ekkor általában olcsóbb darabárért veheted majd igénybe a szolgáltatást. Fontos, hogy tájékozott legyél, tudj róla és lásd előre azt, hogy milyen technológiával érdemes nyomtattatni az adott termékedet, viszont ne felejtsd el azt sem, hogy mindig kérdezhetsz és kérhetsz segítséget a nyomdától.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.