2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Jön a Nyitott ablak! Közeleg az első bemutató!

„Itt van az ősz, itt van újra”, avagy ha nyár vége, akkor új színházi évad! A Veszprémi Petőfi Színház 2018/19-es első nagyszínházi bemutatója a Nyitott ablak lesz. Nóti Károly darabját Szilágyi Tibor viszi színre, ami külön izgalmas, hiszen már egyszer megrendezte ezt az előadást, ráadásul Veszprémben. Plusz csavar, hogy a szeptember 28-ai bemutatón lesz olyan szereplő, aki az évtizedekkel ezelőtti előadásban is játszott. Ez a szereplő pedig nem más, mint Kőrösi Csaba, akit a Nyitott ablakról, és erről a különös kettősségről kérdeztünk.

De mielőtt rátérnénk a Nyitott ablakra, megkérdezném, hogy telt a nyara?

Köszönöm szépen jól, munkával, mint általában mindig. Huszonhárom éve töltöm a nagyvázsonyi várban a nyaraimat, ilyenkor ott dolgozom. Most volt egy kis könnyebbség, mert Módri Györgyivel idén felváltva tudtuk csinálni a műsort, így pihenhettem délelőtt vagy délután, ez a beosztáson múlt. Természetesen volt elfoglaltságom a színházon belül is, hiszen nem egyszer utaztunk el az előadásokkal.

És mi van a pihenéssel? Hiszen a nyár lenne az egyetlen évszak, amikor kikapcsolódhatna.

Igen, éppen nemrég fogadtam meg, hogy a következő nyáron pihenni is fogok. Természetes, hogy igénylem én is a pihenést, de mindig magával visz a játék iránti szeretet. Viszont számolni kell azzal, hogy a sok munka után kimerül az ember. Csak hát olyan ez, mint egy csapatsport, itt is megvan, hogy hány ember kell hozzá. Nem eshet ki egy sem, hiszen akkor a többi sem tud dolgozni. Ez csak együtt működhet.

Szeptember végén mutatják be a Nyitott ablakot, de már tavaly volt egy házi főpróba. Hogy telt a próbafolyamat?

Sok évvel ezelőtt már játszottam ebben az előadásban, szintén Szilágyi Tibor rendezésében. Hazudnék, ha azt mondanám, nem szorult össze sokszor a torkom. Visszaemlékeztem, elérzékenyültem. Akkor Novotnyt játszottam, akit most Gaál Attila Csaba alakít. Érdekes, ő is Marosvásárhelyen végzett, Csabának hívják, és még egy öltözőben is vagyunk.

Az Őrnagyot játssza. Mesélne egy kicsit a szerepről?

Ez érdekes, mert ebben a színházban már voltam őrnagy, tehát úgy kell kitalálni a karaktert, hogy ne legyenek átfedések. Ne ugyanúgy beszéljen, másképpen mozogjon, tehát legyen egy egészen új figura. Előfordult, hogy egy instrukciónál mondtam, hogy ezt másképp szeretném, hiszen a másik előadásnál ezt a gesztust már csináltam. Jól érzem magam a szerepben. A nagynéném mondta nekem: „Jó neked Csabi, egésznap táncolsz, énekelsz, és szórakozol.”

Mennyire tud a saját életéből meríteni?

Én még az a korosztály vagyok, akik voltunk katonák, és tudom, mekkora hülyeségeket csináltattak az emberekkel. A megélt dolgokból mindig lehet csipegetni. Minél színesebb a színész élete, annál több mindenből tud meríteni. Rómeót sem lehet eljátszani tizennégy évesen, ahogy megírta Shakespeare.

Sokszereplős előadásról beszélünk. Milyen a fiatalokkal?

Sokszereplős, bár a régi Nyitott ablak még több emberrel ment. Már azért összeszoktunk, a legtöbb előadásban együtt vagyunk. Próbálunk a gyerekeknek segíteni, néha irányítani is kell őket, hogy nekünk is és maguknak is megfeleljenek. Nagy a nyüzsgés, a szó jó értelmében.

Milyen korosztálynak ajánlja az előadást?

Ez egy habkönnyű zenés játék. Minden korosztálynak ajánlom, biztos vagyok benne, hogy jól fognak szórakozni!