Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Ilyen egy hasznos tanévnyitó

2018. szeptember 2. 20:24
Fél óra. Ez pont az ember tűréshatára. A Lovassy László Gimnázium 2018/2019-es tanévnyitóján jártam.

Lehet, hogy én jártam régen iskolába, vagy lehet, hogy csak nem figyeltem eléggé, de a tanévnyitók és a tanévzárók mindig az unalomról a nyár végi fájdalomról, a kötelező rosszról, a napon elájuló diáktársakról és a semmitmondó, felesleges beszédekről szóltak. Vasárnap kora este a Lovassy László Gimnázium évnyitóján jártam, ahol fél óra alatt olyan praktikusan zavarták le az egészet, amennyire kell.

Schultz Zoltán igazgató mindenféle Paulo Coelho idézettől mentesen, némi humorral könnyítette meg mindenki életét a nem túl hosszú beszédével. Az órámon néztem, 33 perc volt az egész tanévnyitó, melyből egy valami hiányzott: a felesleges rész. Az elején volt Himnusz és zongorajáték, a közepén tavalyi rövidfilm, egy gyors diákönkormányzati bemutatkozó, végül egy rejtvény és persze Szózat.

schultz zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatójaschultz zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója

Ha már meghívtak, a fotózás mellett (ezekért előre is elnézést kérek, látszik, hogy ezt még gyakorolnom kell) igyekeztem figyelni. Az igazgató nem is inkább beszédet mondott, hanem információkat adott át: a mostani a jogelőddel együtt ez a 308. megkezdett tanév a Lovassyban, ebben az épületben pedig az ötvenedik.

„ A több mint 300 év alatt biztosan volt olyan, akinek örömet okozott az évnyitó, és az is biztos, hogy ezekben a percekben népszerűségének nem a legmagasabb fokán áll az igazgató. Ezen majd csak a tanévnyitó utolsó mondatával tud javítani, vagy majd jövőre, mikor a tanév zárul”

- fogalmazott teljesen őszintén Schultz, ami nyilván tetszett a diákoknak és az őket kísérő szülőknek.

Na de mégis bele kellet vágni a tanévbe: az igazgató együttérzően búcsúztatta a nyarat az elfeledett foci vb-vel, a rihannázó Kendrick Lamarral, és a megfáradt, leeresztett csillámpónis gumimatracok felemlegetésével. A lazáskodás mellett azért fel-fel hívta a figyelmet arra is, hogy ha lehet, a diákok használják ki tapasztalatszerzési lehetőségeiket minél több helyen: nyissák ki a szemüket, utazzanak, ismerjenek meg más szemléletmódokat, kultúrákat, kapcsolódjanak munkaközösségekhez. És olvassanak! Ezzel kapcsolatban lovassys szokáshoz híven egy rejtvényt is feladott, melynek leggyorsabb megfejtői extra iskolai kimentéshez juthatnak.

A tanévnyitó persze nem lenne tanévnyitó, ha nem ejtettek volna szót a sikeres tanulókról. Megtudtuk, az iskola hírnevét öregbíti egy kémiai diákolimpián bronzérmet szerzett diák, egy középiskolai matematikai verseny ötödik helyezettje, és bár tavaly végzett, de Veszprém egyik új csillaga, Rasovszky Kristóf is ide járt.

A felsőoktatási intézménybe jutott statisztikák gyors bemutatása után az igazgató azt is elmondta, az idei tanévben egy rendkívüli tanítási nap is lesz a Lovassyban, amelyen olyan ismereteket sajátíthatnak el a diákok, amelyeket tavaly kértek. Ezek után pár percben a diákönkormányzat is bemutatkozott, idei céljuk, hogy elérhetőek, hasznosak és hatékonyak legyenek.

Mindent összevetve örültem, hogy maga az egész procedúra kevesebb mint 40 perc alatt lezajlott. Lehet, hogy tényleg régen jártam iskolába, de akkor mintha ezek jóval tovább tartottak volna. De az is lehet, hogy több mint 10 éve az évnyitók tényleg hosszabbak voltak, csak az iskolák lettek azóta kellően megértők, lényegre törőek és gyorsak.

Ge. Á.
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.