2021. július 31.
//
Oszkár névnap

Dávid Ibolya marad

2009. június 20. 13:33
MTI / vehir.hu
Az MDF szombati budapesti országos gyűlése nyílt szavazáson megerősítette pozíciójában Dávidot. Sok küldött nem tudta, miről szavaz?

A szavazást követőn több tucat küldött elhagyta a helyszínt. Egy korábban kizárt képviselő szerint a szavazásra jogosult 378-ból csak 274 küldött jelent meg. A küldöttek 182 igen, 72 nem és 20 tartózkodással erősítették meg pozíciójában Dávid Ibolyát. "A bizalmi szavazás több mint kétharmados többséggel megerősítette az MDF elnöke és elnöksége által folytatott politikát. Ez felhatalmazást is jelent arra, hogy a következő hónapok munkáját is folytassa ez a vezetés" - hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvívője.

A bizalmi szavazás nem jogi kötelezettség, hanem egy gesztus volt. Azt kívánta felmérni a Magyar Demokrata Fórum vezetése, hogy a tagság támogatja-e azt a politikát, amely sikerre vitte a Magyar Demokrata Fórumot az európai parlamenti választáson - mutatott rá a szóvivő. Arra a felvetésre, hogy a szavazás után tiltakozásul nagyon sok küldött elhagyta a helyszínt, a szóvivő azt mondta: a párt vetése egy demokratikus párt demokratikusan megválasztott vezetése, ahol a többségi döntés az irányadó.

Az MTI azon kérdésére, hogy az MDF-nél szokatlan módon, miért nyílt szavazással döntöttek, Kerék-Bárczy kiemelte: bizalmi szavazás esetén a párt alapszabálya értelmében lehet nyílt szavazást is tartani. Semmilyen jelentősége nincs annak sem, hogy a küldötteket megyénként csoportosítva ültették le - tette hozzá. (Az ülést elhagyó küldöttek közül többen arról beszéltek, hogy a párt vezetése az ültetéssel akarta felmérni, hogy melyik megyében kell változtatni a vezetésen).

Az MDF demokratikus párt, ahol minden döntést viták előznek meg a megfelelő testületekben. Eddig is demokratikusan születtek a döntések, találgatásokkal, feltételezésekkel nem tudnak mit kezdeni - mondta a szóvivő arra a kérdésre, hogy lesznek-e a szankciók azok ellen, akik nemmel szavaztak. Nem lehet tudni, hogy lesznek-e tisztújítások megyei szinten a közeljövőben. Minden személyi döntésről a megyéknek kell dönteniük - tette hozzá. Nem számítanak tömeges kilépésekre a pártból a szombati események után - mondta az MTI kérdésére, mint több tucatnyi küldött elhagyta a gyűlést.

A szóvivő elmondta, hogy az országos gyűlés először Bokros Lajos és Habsburg György beszámolóját hallgatta meg, ezt követően került sor Dávid Ibolya értékelésére az EP-választásokkal kapcsolatban. A pártelnök az MDF előtt álló feladatairól is beszélt. Ezt követően került sor a szavazásra - fűzte hozzá. Thaisz Miklós, az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke a szavazás után újságíróknak azt mondta: az igen szavazatokat nem számolták meg, és zavarosak voltak a körülmények, sok küldött nem is tudta, hogy miről szavaz, ugyanis konkrétan nem azt tették fel szavazásra, hogy Dávid Ibolya maradjon-e a párt elnöke.

Almássy Kornél volt MDF-es képviselő, akit már korábban kizártak a pártból, azt mondta: a megfélemlítések után mindössze 274 küldött jelent meg, a szavazásra jogosult a 378-ból. Úgy vélekedett, hogy Dávid Ibolyát nem a küldöttek támogatása tartja a pártelnöki tisztségben, hanem "egyéb államhatalmi szervek". Porkoláb Mátyás MDF-es politikus, a Budapesti választmány volt elnöke az ülésről távozva azt mondta: úgy véli országosan ötvenen lehetnek azok, akik kilépnek az MDF-ből, többek közt ő is. Szomorúan távozik a pártból - tette hozzá. Közölte: ügyrendi javaslatának nem adtak helyt, mely arra irányult, hogy az országos gyűlés akar-e inkább titkosan szavazni arról, hogy továbbra is Dávid Ibolya maradjon-e párt elnöke.

vehir.hu

További cikkek

Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Állati jó családi napot tartottak a Balatoni Élményparkban
Nem csak szórakozási lehetőségek, hanem az állatvédelem fontosságát kiemelendő programokkal is készültek a Balatoni Élményparkban szombaton.
Boróka királyné és Habakuk király megnyitójával indult el pénteken a 28. Kabóciádé
Boróka királyné és Habakuk király megnyitójával indult el pénteken a 28. Kabóciádé
A Kabóca Bábszínház fesztiválja vasárnap estig várja az érdeklődőket a Kolostorok és Kertek rendezvénytéren.
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?
A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?
Együtt örülnek velünk, amikor boldogság ér bennünket, s támaszt nyújtanak, amikor úgy tűnik, minden összedől. Szerencsés esetben egy életen át játszanak velünk, mint Kosztolányi versében, s az elvesztésük néha jobban fáj, mint a szerelmünkben csalódni. A barátság az egyik legnagyobb áldás az életünkben, a barátság világnapján pedig annak természetéről és alakulásáról beszélgettünk Kungli Dóra pszichológussal.
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében is gyűjtik a búzaadományokat
Veszprém megyében tavaly 185 gazdálkodó 14 tonna búzát ajánlott fel a rászorulóknak. A Magyarok Kenyere program idei búzagyűjtő napját Tésen tartották csütörtök délelőtt.
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
Több mint egymillió forint értékben adományozott két infúziós gyógyszeradagoló pumpát a Csolnoky Ferenc kórháznak az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.