2021. október 26.
//
Dömötör névnap

Dávid Ibolya marad

2009. június 20. 13:33
MTI / vehir.hu
Az MDF szombati budapesti országos gyűlése nyílt szavazáson megerősítette pozíciójában Dávidot. Sok küldött nem tudta, miről szavaz?

A szavazást követőn több tucat küldött elhagyta a helyszínt. Egy korábban kizárt képviselő szerint a szavazásra jogosult 378-ból csak 274 küldött jelent meg. A küldöttek 182 igen, 72 nem és 20 tartózkodással erősítették meg pozíciójában Dávid Ibolyát. "A bizalmi szavazás több mint kétharmados többséggel megerősítette az MDF elnöke és elnöksége által folytatott politikát. Ez felhatalmazást is jelent arra, hogy a következő hónapok munkáját is folytassa ez a vezetés" - hangsúlyozta Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvívője.

A bizalmi szavazás nem jogi kötelezettség, hanem egy gesztus volt. Azt kívánta felmérni a Magyar Demokrata Fórum vezetése, hogy a tagság támogatja-e azt a politikát, amely sikerre vitte a Magyar Demokrata Fórumot az európai parlamenti választáson - mutatott rá a szóvivő. Arra a felvetésre, hogy a szavazás után tiltakozásul nagyon sok küldött elhagyta a helyszínt, a szóvivő azt mondta: a párt vetése egy demokratikus párt demokratikusan megválasztott vezetése, ahol a többségi döntés az irányadó.

Az MTI azon kérdésére, hogy az MDF-nél szokatlan módon, miért nyílt szavazással döntöttek, Kerék-Bárczy kiemelte: bizalmi szavazás esetén a párt alapszabálya értelmében lehet nyílt szavazást is tartani. Semmilyen jelentősége nincs annak sem, hogy a küldötteket megyénként csoportosítva ültették le - tette hozzá. (Az ülést elhagyó küldöttek közül többen arról beszéltek, hogy a párt vezetése az ültetéssel akarta felmérni, hogy melyik megyében kell változtatni a vezetésen).

Az MDF demokratikus párt, ahol minden döntést viták előznek meg a megfelelő testületekben. Eddig is demokratikusan születtek a döntések, találgatásokkal, feltételezésekkel nem tudnak mit kezdeni - mondta a szóvivő arra a kérdésre, hogy lesznek-e a szankciók azok ellen, akik nemmel szavaztak. Nem lehet tudni, hogy lesznek-e tisztújítások megyei szinten a közeljövőben. Minden személyi döntésről a megyéknek kell dönteniük - tette hozzá. Nem számítanak tömeges kilépésekre a pártból a szombati események után - mondta az MTI kérdésére, mint több tucatnyi küldött elhagyta a gyűlést.

A szóvivő elmondta, hogy az országos gyűlés először Bokros Lajos és Habsburg György beszámolóját hallgatta meg, ezt követően került sor Dávid Ibolya értékelésére az EP-választásokkal kapcsolatban. A pártelnök az MDF előtt álló feladatairól is beszélt. Ezt követően került sor a szavazásra - fűzte hozzá. Thaisz Miklós, az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke a szavazás után újságíróknak azt mondta: az igen szavazatokat nem számolták meg, és zavarosak voltak a körülmények, sok küldött nem is tudta, hogy miről szavaz, ugyanis konkrétan nem azt tették fel szavazásra, hogy Dávid Ibolya maradjon-e a párt elnöke.

Almássy Kornél volt MDF-es képviselő, akit már korábban kizártak a pártból, azt mondta: a megfélemlítések után mindössze 274 küldött jelent meg, a szavazásra jogosult a 378-ból. Úgy vélekedett, hogy Dávid Ibolyát nem a küldöttek támogatása tartja a pártelnöki tisztségben, hanem "egyéb államhatalmi szervek". Porkoláb Mátyás MDF-es politikus, a Budapesti választmány volt elnöke az ülésről távozva azt mondta: úgy véli országosan ötvenen lehetnek azok, akik kilépnek az MDF-ből, többek közt ő is. Szomorúan távozik a pártból - tette hozzá. Közölte: ügyrendi javaslatának nem adtak helyt, mely arra irányult, hogy az országos gyűlés akar-e inkább titkosan szavazni arról, hogy továbbra is Dávid Ibolya maradjon-e párt elnöke.

vehir.hu

További cikkek

Közösségi lombgyűjtést és szemétszedést szerveznek
Közösségi lombgyűjtést és szemétszedést szerveznek
Az Egry lakótelep és a Takácskert egy-egy része szépülhet meg a lombhullató ünnep és az ösvénytakarítás alkalmával.
A Pannon Egyetem is csatlakozott a TE SZEDD! akcióhoz
A Pannon Egyetem is csatlakozott a TE SZEDD! akcióhoz
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az idei évben ismét meghirdette a TE SZEDD! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akciót. A Pannon Egyetem munkatársai a felhíváshoz kapcsolódva pénteken délután a Gulya-domb területén szedtek szemetet. A közösségi szemétgyűjtési akción a Pannon Egyetem rektora és kancellárja is részt vett.
Újraélesztik az Óváros téri piacot
Újraélesztik az Óváros téri piacot
Az Óváros tér egykor Veszprém egyik piactere volt. Vasárnaptól újraélesztik ezt a régi hagyományt.
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Helyi fiatalok szervezkednek a városrészek megszépítéséért
Sok kicsi sokra megy alapon szervezték meg az egy éve alapított ProBono Veszprémért Egyesület munkáját helyi civilek, akik önkéntes munkájukkal segítik a különböző városrészek fejlődését, szépítését. Az elmúlt héten a Stadion utcában festették le az útszéli korlátokat a tagok, a jövőben pedig újabb akciókat tervez a veszprémi fiatalokból álló csapat.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.