Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kulturális örökség napjai - Korabeli zászlós tűzjelzést mutatnak be a veszprémi tűztoronyban

2018. szeptember 12. 10:46 // Forrás: MTI
Megismerkedhetnek a korabeli zászlós tűzjelzéssel a veszprémi tűztoronyban, az ingyenesen látogatható kiállítóhelyeken tárlatvezetés, ismeretterjesztő előadások, játékok és családi rendezvények várják az érdeklődőket hétvégén, a kulturális örökség napjai alkalmából - tájékoztatták kedden az MTI-t a program szervezői.

Az egykori tűzőr zászlós jelzéséhez hasonlót mutatnak majd be vasárnap több ízben a tűztoronyban, aki ezt lefotózza, és a képet elviszi a múzeumba, vagy feltölti az intézmény internetes felületére, az ajándékot kap - mondta el a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

S. Perémi Ágota hozzátette:

az érdeklődők megismerkedhetnek a tűztorony történetével, gyönyörködhetnek a veszprémi panorámában, a gyermekek pedig elkészíthetik elképzelt tűztornyuk makettjét.

Hozzáfűzte: ingyenesen látogathatók a múzeum állandó és ideiglenes tárlatai, köztük a Vajkai Aurél néprajzos, muzeológus születésének 115. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás, valamint Veszeli Lajos festőművész Változatlan változó című kiállítása.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója közölte: a Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője című tárlatot a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban láthatják az érdeklődők. Mátyás király korába kalauzolja a látogatókat Kádár Tibor festőművész képzőművészeti műhelye, ahol a miniatúrafestészettel lehet megismerkedni. A gyűjteményben Mátyás király könyvtárát és visegrádi palotáját bemutató dokumentumfilmeket vetítenek, majd az Orlando Énekegyüttes A l'homme armé-misék kora című hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők szombaton.

A Gizella- és a Szent György-kápolna ingyenesen látogatható szombaton délelőtt - tette hozzá.

Térítésmentesen látogathatók a Művészetek Háza veszprémi galériái szombaton és vasárnap - közölte az intézmény művészettörténésze. Herth Viktória elmondta, hogy a Modern Képtár Vass László Gyűjteményében Lakner László, Áttekintés/ Monochromia című festménykiállítása látható, Fototaxis címmel fotókiállítás tekinthető meg a Csikász Galériában. Az Irokéz gyűjtemény: Hiszünk a halál előtti életben című tárlat a Dubniczay-palotában várja a látogatókat, valamint Tombor Balázs tusrajzaiból nyílik kiállítás a palota magtárában szombaton délután.

A Goldilocks Zone című kiállítás a Várgalériában látható és nyitott a látogatók előtt a Tegulárium téglagyűjtmény is, ahol vasárnap délután tárlatvezetés várja az érdeklődőket. A Halimbai esperes nyomában című dokumentumfilmet vetítik, majd gyógynövénytúrára várják az érdeklődőket a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központ gyógynövényes kiállításában, ezt követően gyógynövényeket felhasználó kézműves foglalkozáson vehetnek részt a látogatók szombaton és vasárnap délelőtt - közölte az intézmény igazgatója.

A Veszprémi Petőfi Színház is megnyitja kapuit a látogatók előtt,

akik a kulisszák mögé is betekinthetnek szombaton - mondta az intézmény igazgatója. Oberfrank Pál közölte: a résztvevők megismerkedhetnek a színházi szakmákkal, izgalmas feladatokat oldhatnak meg, nyereményük pedig akár éves bérlet is lehet. Az érdeklődők felszállhatnak a Petőfi-vonatra, amelyen a színház művészei és fiatal szereplői vidám műsorral kedveskednek az utazóknak. A nap folyamán kedvezményesen válthatnak színházbérletet a színművészet kedvelői - fűzte hozzá.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.