2019. július 21., vasárnap
Dániel névnap

Kulturális örökség napjai - Korabeli zászlós tűzjelzést mutatnak be a veszprémi tűztoronyban

  • kult
  • 2018.09.12
    10:46
  • MTI
Megismerkedhetnek a korabeli zászlós tűzjelzéssel a veszprémi tűztoronyban, az ingyenesen látogatható kiállítóhelyeken tárlatvezetés, ismeretterjesztő előadások, játékok és családi rendezvények várják az érdeklődőket hétvégén, a kulturális örökség napjai alkalmából - tájékoztatták kedden az MTI-t a program szervezői.

Az egykori tűzőr zászlós jelzéséhez hasonlót mutatnak majd be vasárnap több ízben a tűztoronyban, aki ezt lefotózza, és a képet elviszi a múzeumba, vagy feltölti az intézmény internetes felületére, az ajándékot kap - mondta el a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

S. Perémi Ágota hozzátette:

az érdeklődők megismerkedhetnek a tűztorony történetével, gyönyörködhetnek a veszprémi panorámában, a gyermekek pedig elkészíthetik elképzelt tűztornyuk makettjét.

Hozzáfűzte: ingyenesen látogathatók a múzeum állandó és ideiglenes tárlatai, köztük a Vajkai Aurél néprajzos, muzeológus születésének 115. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás, valamint Veszeli Lajos festőművész Változatlan változó című kiállítása.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója közölte: a Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője című tárlatot a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban láthatják az érdeklődők. Mátyás király korába kalauzolja a látogatókat Kádár Tibor festőművész képzőművészeti műhelye, ahol a miniatúrafestészettel lehet megismerkedni. A gyűjteményben Mátyás király könyvtárát és visegrádi palotáját bemutató dokumentumfilmeket vetítenek, majd az Orlando Énekegyüttes A l'homme armé-misék kora című hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők szombaton.

A Gizella- és a Szent György-kápolna ingyenesen látogatható szombaton délelőtt - tette hozzá.

Térítésmentesen látogathatók a Művészetek Háza veszprémi galériái szombaton és vasárnap - közölte az intézmény művészettörténésze. Herth Viktória elmondta, hogy a Modern Képtár Vass László Gyűjteményében Lakner László, Áttekintés/ Monochromia című festménykiállítása látható, Fototaxis címmel fotókiállítás tekinthető meg a Csikász Galériában. Az Irokéz gyűjtemény: Hiszünk a halál előtti életben című tárlat a Dubniczay-palotában várja a látogatókat, valamint Tombor Balázs tusrajzaiból nyílik kiállítás a palota magtárában szombaton délután.

A Goldilocks Zone című kiállítás a Várgalériában látható és nyitott a látogatók előtt a Tegulárium téglagyűjtmény is, ahol vasárnap délután tárlatvezetés várja az érdeklődőket. A Halimbai esperes nyomában című dokumentumfilmet vetítik, majd gyógynövénytúrára várják az érdeklődőket a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központ gyógynövényes kiállításában, ezt követően gyógynövényeket felhasználó kézműves foglalkozáson vehetnek részt a látogatók szombaton és vasárnap délelőtt - közölte az intézmény igazgatója.

A Veszprémi Petőfi Színház is megnyitja kapuit a látogatók előtt,

akik a kulisszák mögé is betekinthetnek szombaton - mondta az intézmény igazgatója. Oberfrank Pál közölte: a résztvevők megismerkedhetnek a színházi szakmákkal, izgalmas feladatokat oldhatnak meg, nyereményük pedig akár éves bérlet is lehet. Az érdeklődők felszállhatnak a Petőfi-vonatra, amelyen a színház művészei és fiatal szereplői vidám műsorral kedveskednek az utazóknak. A nap folyamán kedvezményesen válthatnak színházbérletet a színművészet kedvelői - fűzte hozzá.