Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan használjunk fel minden falatot? Az élelmiszerhulladék csökkentése

2018. szeptember 16. 12:00
Manapság a környezettudatosság egyre nagyobb teret nyer életünkben, és ez nem merülhet ki annyiban, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet. A pazarlás csökkentése nagyon fontos lépés, hiszen a Föld összes élelmiszer hulladékának 40%-a a háztartásokból származik, így otthonunkban is számos tennivaló akad a környezet érdekében.

Összefoglalom pár pontban, hogy mit tehetünk:

  • Tervezzük meg a heti menüt: Ez az egyik legfontosabb lépés, mivel nemcsak a kidobott étel mennyiségét tudjuk vele csökkenteni, hanem a pénztárcánknak és az egészségünknek is kedvez.
  • Nézzünk körül alaposan, hogy mi van otthon a hűtőben, spájzban és próbáljuk megtervezni az étrendünket az ott található alapanyagok felhasználásával.
  • Vásároljunk okosan: Mindig csináljunk bevásárló listát és próbáljunk ragaszkodni ahhoz ami rajta van, ne vegyünk fölösleges dolgokat.
  • A ronda is finom: Bár a nagyobb boltokban sajnos ki sem kerül a tökéletes gyümölcsökön és zöldségeken kívül semmi, de ha piacra megyünk, nyugodtan vegyük meg azt is, ami esetleg nem tökéletes formájú, hiszen ezek a kukában fogják végezni még akkor is, ha ugyanolyan finomak, mint a tökéletes társaik.
  • Fagyasszuk le ami megmaradt: Lehet, hogy túl sokat főztünk és még másnap sem fogy el, akkor nyugodtan tegyük be a fagyasztóba, elővehetjük egy olyan napon, amikor főzni kellene, de nincs rá időnk.
  • Kisebb adagok: Amennyiben nem elég a tányérunkon lévő adag, tudunk szedni magunknak még egyszer, viszont ha púposra pakoljuk és megmarad az éte,l akkor az biztosan a kukában végzi.
  • Tároljunk mindent a megfelelő módon és helyen, hogy hosszabb ideig eltartható és friss legyen. Nem minden gyümölcs és zöldség igényli ugyanazt a tárolási módszert.
  • Amennyiben úgy látjuk, hogy valamit nem fogunk elfogyasztani mielőtt megromlik, akkor mindenképpen fagyasszuk le, és így felhasználhatjuk később is.
  • Az interneten nagyon jó recepteket találni, amiket a megmaradt ételekből lehet elkészíteni. Keressük ezeket!
  • Amit lehe,t ne a kukába dobjunk ki, hanem komposztáljunk.

Számos előnnyel jár, ha ezeket a kis lépéseket bevezetjük otthonunkban. Csökkenthetjük a kiadásainkat, mivel kevesebbet és átgondoltabban fogunk vásárolni. Új szokásaink által mérséklődik a metán kibocsátás, az ökológiai lábnyomunk is kisebb lesz, energiát takarítunk meg közvetlenül és közvetve is.

Csík Orsolya
dietetikus, táplálkozási tanácsadó
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.