Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A táblásított fenyőről röviden

2018. szeptember 18. 12:59
Ha asztalosipari munkához keresünk alapanyagot az első, ami eszünkbe jut a táblásított fenyő. Ez azért is lehet mivel nagyon sokoldalúan felhasználható és a több fajtának hála mindenhova megtalálhatjuk a nekünk valót. Lássuk röviden, hogy miért is jó ez nekünk.

A táblásított fenyő pont az az alapanyag, amiből annyit rendelünk, amennyire szükségünk van így nem keletkezik felesleg és gyalulni, valamint toldani sem kell. Mivel ilyen népszerű ezért nagyon fontos arra is figyelni, hogy a megfelelő minőséget és mennyiséget rendeljük belőle. Nem utolsó sorban nagyon fontos a szín hiszen nem mindegy, hogy a világos színű lucot vagy a sötétebb borovit szeretnénk használni a munkánkhoz.

Azt is fontos tudni, hogy hova szeretnénk használni a táblásított fenyőt, mivel attól is függ, hogy melyik helyre mi a praktikus. Lássuk milyet válasszunk beltérre. Amennyiben úgy döntünk, hogy az épületen belül lesz használva, például polcok, szekrények készülnek belőle, akkor a vízállósága nem a legfontosabb tulajdonsága. Ennél sokkal fontosabb ilyen esetben a színe, mintája, minősége.

Ha a kültéri felhasználás a célunk, akkor rendkívül fontos a vízállóság biztosítása, tehát meg kell tenni a szükséges lépéseket, hogy azt biztosítsuk. Amennyiben ez elmarad, akkor nagy az esély arra, hogy nem lesz túl tartós az elkészült dolog. Míg beltéren a belsőépítészeti lehetőségek dominálnak, addig kültéren könnyen építhető belőle kerti házikó a gyermekeknek, készítenek belőle hajókat, sőt, vasúti talpfáknak is nagyon keresett alap. Ezen felül még elterjedt alkalmazási módja a rekeszek, ládák, raklapok készítése.

Mint már említettük, fontos a mintája, tehát attól is függ, hogy milyen táblásított fenyőt választunk, hiszen létezik csomómentes, illetve csomós változata is. A csomós természetesebb, natúrabb hatást kelt, míg a csomómentes inkább műanyagos, elegánsabbnak hat, ezért beltérre népszerűbb. Lehet kapni továbbá toldásmentes, hossztoldott, csomós, illetve csomómentes kivitelben. Nagy előnye, szemben a tömör faanyaggal, hogy könnyű vele dolgozni és bárhová könnyen felhasználható.

Igaz, minőségi besorolásnak hívják, de az osztályozás nem a tartósságra vonatkozik, hanem a lapok kinézetére. Ezek lehetnek az A, B, C, és D osztályok, melyek azt mutatják, hogy mennyire csomós a lapok mintázata.

Az A osztály a csomómentes, tökéletes fenyő lap. Ez általában mindig egy oldalra vonatkozik, míg a másik oldalát megint osztályozzák. Ezek miatt látható általában az A/A, vagy A/B stb. jelölés. A B osztályban már tartalmaznak benőtt csomót, de azért mértékkel, vagyis ezek mérete nem haladja meg a 35 milliméteres átmérőt. Itt még a színátmenet nem megengedett. A C és D osztályokban már akad elszíneződés, fekete benőtt csomó, valamint javítások, sérülések egyaránt. Ezeket inkább olyan helyre ajánljuk, ahol nem a dekoráció a fontos, hanem a strapabíróság.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.