Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Hogyan ültetnek be egy fagyasztott embriót?

2018. szeptember 18. 13:05
A mesterséges megtermékenyítés egy olyan orvosi beavatkozás, amely során mesterséges úton külső beavatkozásassal teszik lehetővé hogy a terhesség létre jöjjön, és így egy párnak gyermeke születhessen.

Amikor egy férfi és egy nő a mesterséges megtermékenyítés mellett dönt, akkor legelőször a frissen leszívott, majd megtermékenyített petesejtet próbálják meg beültetni a nő méhébe. Azonban ha ez nem zárul sikerrel, akkor a későbbiek során a fagyasztott embriók beültetése következik az anyaméhbe, de csak akkor, ha már azt megelőzően történtek próbálkozások a frissen leszívott embriókkal. A fagyasztott, megtermékenyített petesejteket először is kiolvasztják, és utána történik meg az úgynevezett embrió transzfer. Ennek a folyamatnak nagyon szigorú szabályrendszere van.

Fagyasztott embrió

Amikor egy nőnek természetes úton nem sikerül teherbe esnie, akkor elkezdik a hormonális kezeléseket, Ezek során van, hogy 10-15 tüsző is megérik, valamint ezekből ugyanennyi petesejt is. Az orvosok ezeket a leszívott petesejteket megtermékenyítik a spermiumokkal mesterséges körülmények között. Ezekből lesznek az embriók, amik ha elérik a megfelelő fejlődési szakaszt, akkor kiválasztják belőlük a “legszebbeket” és azokat ültetik be a méhbe.

Azokat az embriókat, melyeket nem ültetik vissza, lefagyasztják. Ez egy nagyon összetett feladat, majd ezt követően -196 Celcius fokon tárolják őket folyékony nitrogénben a felhasználásig. Létezik olyan, hogy 25 év fagyasztás után olvasztottak ki egy ilyen “fagyibabát” és egészséges kisbaba született belőle.

A fagyasztott embrió visszaültetése az anyaméhbe

Ahhor hogy a kiolvasztott embriót be tudják ültetni, fel kell készíteni az anyaméhet a befogadásra. A megfelelő befogadáshoz szükség van arra, hogy a női ciklusban felkészítsék az anyaméhet, a méhnyálkahártyát, valamint a szervezet sárgatest termelését. Legtöbb esetben gyógyszereket alkalmaznak, melyet csak pár napig kell szednie az anyának.

Mindeközben folyamatos ultrahangozással, műszeres és vérvizsgálatokkal figyelik a szervezetet, és amikor a legoptimálisabbnak gondolják, akkor visszaültetik egy katéter segítségével a már kiolvasztott embriókat. Szerencsére ez a beavatkozás nem jár különösebb fájdalommal, csak egy sima rákszűréses vizsgálat kellemetlenségével ér fel.

Hogyan keltik életre a fagyasztott embriókat?

A blasztociszta, azaz a már megtermékenyített petesejtek 5-6 napos fejlődési állapotáig fagyasztják le. Fontos hogy ilyenkor megvédjék őket a jégkristályok képződésétől. Számítógépes vezérléssel történik az eljárás. A felengedés is ugyanezzel az eljárással történik. Ezek után az embriókat egy speciális tápoldatba helyezik el. Van úgy, hogy az embriók károsodnak az ilyen eljárások során, ezeket az embriológusok vizsgálják, és ezeket sajnos már nem tudják beültetni.

Fontos az idő

Sokszor nem ott kerül felhasználásra az embrió, ahol tárolták. Nagyon fontos, hogy ilyenkor meglegyen az embrió megfelelő és biztonságos szállítása a célintézmény számára. Ezt a szülőknek kell intéznie általában, a legtökéletesebb céget felkutatva. Ilyen például a TamTraCo Kft., amely biztonsággal, szakértelemmel, speciális edényzetben, a szabályok betartásával és sok sok tapasztalattal rendelkezik, így tökéletes választás lehet őket megbízni, ha embrió szállításról van szó.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.