Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Robbanásbiztos világító eszközök

2018. szeptember 18. 13:19
Minden olyan ipari tevékenység során robbanásbiztos világításra van szükség, ahol robbanásveszélyes porokkal, gőzökkel, gázokkal dolgoznak. Többek között ilyenek a szennyvízkezelés, az olajfinomítás, a gyógyszeripar, a vegyipar, valamint az őket kiegészítő iparágak, mint a raktározás és a logisztika.

Ezek szabályozásáról gondoskodik az ATEX (ATmosphere EXplosible), ami a robbanásveszélyes környezetben használt villamos berendezésekkel foglalkozó európai rendelet (94/9/EK). Ez határozza meg, hogy milyen tevékenység végzése milyen besorolási zónába esik, valamint azt is lefekteti, hogy egy bizonyos zónában milyen villamos vagy nem-villamos berendezések lehetnek jelen. Persze ehhez szigorú minőségi szabályoknak kell megfelelni.

Az Európai Unió által kifejlesztett és jóváhagyott vizsgáló állomáson vizsgálnak be minden olyan alkatrészt, eszközt, amit az imént említett ipari területeken kívánnak használni, és ha itt jóváhagyást nyert, akkor engedélyt adnak a termék használatára a robbanásveszélyes környezetben. Amennyiben egy termék már rendelkezik az úgynevezett típusengedéllyel, de javításra szorul, akkor ugyanígy végig kell járnia a fenti utat. Nézzük milyen zónákba sorolhatók az egyes robbanásbiztos eszközök.

Zónák

Zóna 0: Ez a legveszélyesebbnek mondható besorolás. Ebben a zónában az éghető anyagból és levegő keverékéből álló robbanásveszélyes anyag állandóan, hosszú időn keresztül vagy gyakran jelen van.

Zóna 1: Ebben a térségben az éghető anyagból és levegő keverékéből álló robbanásveszélyes anyag alkalmanként fordul elő.

Zóna 2: Itt már a fenti elegyből származó robbanásveszélyes anyag nem valószínű, hogy előfordul, de ha mégis, akkor csak rövid ideig marad fenn.

Zóna 20: Ahol az éghető porfelhő és levegő elegyéből robbanásveszélyes anyag állandóan, hosszú időn keresztül vagy gyakran jelen van.

Zóna 21: A fenti elegy alkalmanként van jelen a normális működés mellett.

Zóna 22: Ahol a fentiek keveréke nem valószínű, hogy előfordul, de ha mégis, akkor rövid ideig marad fenn.

Ezeket a zónákat nemzetközi előírások tartalmazzák, például az Európai Unió számára ilyen a az 1999/92/EK, ahol megtalálhatjuk a zónák definícióit egységes formában. Ez az osztályozás olyan robbanásvédelmi intézkedést engedélyez, ami a mérnöki biztonságot és a gazdasági hatékonyságot egyaránt figyelembe veszi.

Lényeges, hogy ahol robbanásveszélyes anyaggal kapcsolatba kerülhetünk, ott minden esetben csak olyan világítástechnika használható, amit az ATEX rendelet jóváhagyott, mint például a Wolflite termékek. Ahol ezeket használják, azok általában a vegyi üzemek, repülőterek, olajfinomítók, festő- és élelmiszerüzemek, valamint fafeldolgozók. A Wolf Safety termékei rendelkeznek CE engedéllyel, továbbá ATEX és IECEx tanúsítványokkal.

Ha bármilyen kérdése merülne fel a témával vagy a termékekkel kapcsolatban, keresse bátran a fenti termékeket forgalmazó Zseblampa.com munkatársait, mert segítségükkel megbízható helyről kaphat megbízható információkat.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.