Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ide nekem mindent, de most azonnal!

2018. szeptember 24. 4:00
Az online világ varázslatának köszönhetően jóformán bármit rögvest megkaphatunk, épp csak a várakozás izgalmát és a dolgok lényegét veszítettük el.

Emlékszik még valaki arra, milyen érzés volt kézzel írott levelet kapni? Vagy hónapokat várni, hogy a vidéki mozik is lehozzák a kiválasztott filmet, nem pedig az amerikai premierrel egy időben megnézni, aztán gyorsan el is felejteni? Hosszasan randevúzni és nem két találka után az ágyba ugrani?

Annyira hozzászoktunk, hogy a net meg az okostelefonok elterjedésével mindent elérhetünk és mindenhez azonnal hozzájutunk, hogy talán már el is felejtettük, mennyire felemelő és különleges tud lenni a várakozás láza. Ha valami után tényleg, úgy istenigazából vágyakozunk.

Képesek lennénk még hónapokat várni ma egy mozipremierre?Képesek lennénk még hónapokat várni ma egy mozipremierre?

Emlékszem, cirka 14 évvel ezelőtt még mekkora izgalmat jelentett, hogy mikor mutatja be végre a pápai mozi is a Piszkos tánc 2. részét, amibe akkoriban teljesen beleszerelmesedtem. Hónapokig izgatottan lestem a moziműsort, elterveztem, melyik ruhámat veszem majd fel, és amikor végre ott ültem a vetítőteremben, majd kiugrottam a bőrömből. A film iránti lelkesedésem mostanra ugyan megkopott, de az élmény azóta is hivatkozási pont számomra. Akkoriban egy mozifilm még ünnep volt, amire készültünk. Ma? 90 percnyi snassz szórakozás, egy torrentoldalról letölthető fájl, amihez ha premier után egy héttel nincs felirat, dühbe gurulunk. Az azonnali kielégülést keressük – szórakozásban, munkában, párkapcsolatban egyaránt –, és közben a dolgok lényegéhez el sem jutunk.

Pedig a fokozatosságnak, annak, hogy időt hagyunk a kibontakozásra, éppen ez lenne a szerepe: hogy el tudjunk mélyedni, hogy igazán meglássunk valamit, hogy jobban átélhetővé, értékelhetővé váljanak a tapasztaltak. Hogy ne csak ingerek érjenek minket, hanem élmények. Hogy valami ne átlagos, könnyen emészthető és eldobható legyen, hanem páratlan. Hogy tényleg kötődjünk, és a siker igazán siker legyen, amiért megküzdöttünk.

Ha mindenen csak átrohanunk, azzal épp azt a képességünket veszítjük el, hogy a kisebb örömforrásokat is észrevegyük, és a végén könnyen odáig jutunk, hogy telhetetlenségünkben – mert végső soron mégsem kaphatunk meg mindent egy csettintéssel – az életet sivárnak látjuk.

Amikor még ismertük az udvarlástAmikor még ismertük az udvarlást

De a túlzott gyorsasággal és a türelmetlenséggel nem csupán az a probléma, hogy rontja az élményeinket, hanem az érzelmi érettségünket is egy ötéves szintjére viszi le, és kiöli belőlünk az empátiát, miközben a szorongásainkat növeli. Kétségbeesünk, mert a barátunk nem veszi fel a telefont munkaidőben, ingerültek leszünk, mert a kolléga nem válaszol a délután öt után kiküldött sürgős üzenetünkre, és nem értjük, egy hónap alatt miért nem vagyunk még túl a szakítás fájdalmán. Önző, infantilis kismajmok módjára viselkedünk, és közben nem vesszük észre, hogy van egy élete is a másiknak, ami nem feltétlenül arról szól, hogy minket szolgáljon.

Talán ideje lenne észrevenni, hogy várakozni, lassabb pályára lépni néha egyáltalán nem baj, és csak azért, mert az online világ hipersebességet diktál, még nem minden szituációban jön be ez a tempó.

Bertalan Melinda
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.