Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Mit csinálsz? YouTube-ozok.

2018. szeptember 24. 11:40
Hétköznapi jelenet azt hiszem… Ül a gyermek a gép előtt, elmélyedve. Megkérdezem: Mit csinálsz? Jön is a gyors válasz: „YouTube-ozok.”

A YouTube egy videómegosztó portál, amit azt hiszem, mára már mindenki ismer és talán a népszerűségét, annak köszönheti, hogy lényegében bármit megtalálhatunk a felületen. A YouTube egy 2005 óta működő oldal, ahol azon kívül, hogy nézőként órákat tölthetünk el, ha van egy kameránk vagy egy okostelefonunk, mi is „alkotóvá” válhatunk. A szabadság, amit nyújt, egyszerre áldás és átok…

Mártha Dávid Veszprémben nőtt fel, és ahogy ő fogalmazott: „sodródott az árral”. Jelenleg Budapesten él feleségével, és egy folyamatosan fejlődő YouTube csatorna építgetésén dolgozik. Kérésemre felidézett veszprémi emlékeket, elmesélte, hogyan jutott oda, ahol most tart, és boncolgattunk néhány YouTube világával kapcsolatos feltevést.

Hogyan emlékszel vissza a városra?

- Imádtam Veszprémet. Valószínűleg azért, mert akkor szakadtam ki a városból, amikor életem legjobb időszakában voltam, úgyhogy
tudatosan, meg talán tudat alatt is, ahhoz az időszakhoz kötöm. A szüleim jelenleg is ott élnek, úgyhogy rendszereresen látogatok haza. Egyértelműen Veszprém jelenti az otthon képét számomra. Budapesten sokáig nem éreztem ezt. Azt hiszem, egészen addig, amíg a feleségemmel nem találkoztunk, de továbbra is mindketten úgy gondoljuk, hogy az ideális otthon, az egyértelműen vidék.

Legszebb emlék?

- Már Angliában éltem, és az első karácsonyomon nem tudtam visszajönni a munka miatt. Előtte novemberben volt lehetőségem egy látogatásra. Emlékszem a pillanatra, amikor benyitottam az ajtón Veszprémben, és megláttam, hogy édesanyám összehozott nekem egy egész nagy családi karácsonyt. Szerzett egy fát, feldíszítette és ott volt az egész család. Azt hiszem ez is egy olyan emlék, amitől Veszprémre csak pozitívan, az otthonként tudok gondolni…

Említetted, hogy Angliában tartózkodtál. Miért mentél ki?

- Eredetileg tanulni mentem ki Angliába, egyetemre. Nagyon jó lehetőségnek tűnt, és úgy gondoltam, mivel beszélek angolul, nem lehet akadály. Legnagyobb meglepetésemre fel is vettek gond nélkül. Újságírást és PR-t tanultam. Később elkezdtem dolgozni is, félállásban, amiből aztán főállás lett. Így töltöttem el Angliában közel 6 évet.

A fiú mégis hazatért. Nem tervezted, hogy Angliában folytatod az életed az egyetem befejezése után?

- Nem igazán szerettem kint lenni, honvágyam volt nagyon sokáig. Sikerült elhelyezkednem a szakmámban újságíróként, úgyhogy kintről írtam több magazinnak is, és dolgoztam a játékiparon belül is egy cégnek. Később ez a cég felajánlotta, hogy ha nem szeretnék Angliában maradni, lenne egy lehetőség kipróbálni a kanadai életet is. Amikor hazajöttem, egy régi jó barátom - az az ember, akinek én nagyjából mindent köszönhetek, aki miatt az lettem, aki vagyok, Virág Márton - megtalált egy állásajánlattal, illetve találkoztam a feleségemmel, így végül úgy alakult az élet, hogy itthon maradtam. Az állás egy játék magazin főszerkesztő helyettesi pozíciója volt. Nekem Veszprém a mai napig édenkertnek számít, mindennel együtt. Az, hogy jött ez a lehetőség és ez a lány, ez már bőven elégnek bizonyult ahhoz, hogy én itthon maradjak.

Miért a játékipar?

- A videójáték a 90-es évek eleje óta az életem részét képezi, és valószínűleg sokkal korábban is a részét képezte volna, ha elég idős vagyok ahhoz, hogy játszak. Végig követte az életemet, úgyhogy számomra ez ilyen természetes evolúciója volt a játékszeretetemnek, hogy ebben az iparban is helyezkedek el. Kipróbáltam minden oldalról és a mai napig nem sikerült megunni.

Úgy tudom, van egy YouTube csatornád is. Honnan jött az ötlet, hogy belekezdj?

- Elvállaltam egy állást egy magyar játékfejlesztő studiónál, ahol egy nem különösebben kreatív munkát végeztem, így szükségem volt valamire, amibe a felgyülemlett kreatív energiát bele tudom adni. Logikusnak tűnt, hogy ezt akár egy YouTube csatornában is lehetne kultiválni, mert amellett, hogy kiélhetem a kreativitásom és alkothatok valamit, megtanulhatok olyan dolgokat, amik érdekelnek, a videóvágástól, a képszerkesztésig.

Miért a társasjátékot választottad a csatorna témájának?

- Ez a lehető legegyszerűbb és legkevésbé „romantikus” dolog a földön: nagyon szeretem a társasjátékokat. Magyarországon akkoriban nem nagyon volt társasjáték témájú csatorna és arra gondoltam, hogy nem szeretnék egy sokadik videójátékos csatornát csinálni, mert nem gondolom, hogy van olyan mondanivalóm, amit nem mondott már el, ezer ember, ezer féleképpen. A társasjáték minden szempontból jó alternatívának tűnt. Azt hiszem, nekem a játék, mint olyan, egy szenvedélyem, de a „játékszenvedély” annyira rosszul
hangzik. Édesapám mindig azt mondja: „Addig gyerek, amíg játszik.” Ha ezen a logikán indulunk el, akkor én valójában gyerek maradok.

Minden alkotó máshogy gondolkodik. Téged milyen „irányelvek” határoznak meg?

- Ha irányelvekről beszélünk, én csak olyan videót szeretnék kirakni és készíteni, ami 5-10 és 100 év múlva visszanézve is vagy büszke leszek, vagy pedig legalább megértem, hogy „múlt Dávid” azt miért csinálta. Szeretnék értéket képviselni, amellett, hogy ez egy szórakoztató tartalom.

Egyre több időt töltenek a gyerekek a platformon. Te ezt problémának látod vagy természetes folyamatnak? Mikre érdemes ügyelni?

- Szerintem a szülők felelőssége, hogy eldöntsék azt, hogy minek teszik ki a gyereküket. Két dologban látom a problémát az egyik az, hogyha a szülő nem fordít megfelelő figyelmet arra, hogy a gyermeke milyen tartalmat fogyaszt az interneten, a másik pedig, hogy vannak tartalomgyártók, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen felelősségük is van azok felé, akihez beszélnek a tartalmukon keresztül. Minden egyes szavuknak súlya van, mert az eljuthat egy olyan gyerekhez, aki azt nem megfelelően tudja kezelni.

Tehát példaképként tekintenek rájuk.

- Igen, angolul „influencernek” emlegetik ezeket az embereket. Véleményformáló emberek, hatalmas hatással bírnak, főleg a gyerekekre értelemszerűen. Ezzel az erejükkel tisztában kell, hogy legyenek és felelősségteljesen kell kommunikálniuk. Én nagyon szeretném azt gondolni, hogy az én gyerekem képes lesz megkérdőjelezni az igazságtartalmát annak, amit bárki mond neki, mert lehetséges, hogy nem kell egy embernek mindent tudnia. Én úgy látom, hogy egészen addig, ameddig egy intelligens befogadó ül a YouTube előtt, addig nem tud feltétlenül kárt tenni benne.

Ha valamit változtathatnál a felületen, mi lenne az?

- Úgy gondolom a szólás szabadsága az, ami ennek a platformnak a legnagyobb húzó ereje és én azt hiszem, hogy ezt szeretem benne a legjobban. Bárki, akinek van egy kamerája és egy mikrofonja, az elkezdhet beszélni a világhoz és elkezdhet tartalmat gyártani kiélve a kreativitását. Van viszont egy „csúnya algoritmus”, ami kényére kedvére dönti el, hogy a te tartalmad kihez fog eljutni. Tehát nem feltétlenül a legjobb, legtartalmasabb, a legtöbb munkával készített, a legintelligensebb, vagy a legszórakoztatóbb videók fognak eljutni az emberekhez, hanem az, amire a YouTube algoritmusa azt mondja, hogy ez a legjobb dolog, ezt kell nézni. Ez bizony a „trash” tartalom, aminek nyilván helye van, viszont nagyon kevés tér marad arra, amit tényleg olyan kreátorok csinálnak, akik szívvel-lélekkel alkotnak. Ez egy probléma, ha valamit tényleg változtathatnék, akkor az ez lenne.

Mik a terveid a jövőre nézve?

- Én igazából sodródom az árral. Szeretném, hogyha ez a csatorna tovább növekedne és a köré épült közösség ugyanolyan fantasztikus
lenne, mint most. Tervezem tovább bővíteni a tartalmat, esetleg új csatornákat indítani, elmenni rendezvényes irányba. Tervek mindig vannak. Sose az ötlettel van a baj, hanem mindig az idő a probléma. Talán, ami a legfontosabb, hogy olyan dolgokat szeretnék csinálni továbbra is, amik boldoggá tesznek, és amire büszke vagyok.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.