2022. augusztus 14.
//
Marcell névnap

In memoriam Veress D. Csaba

2018. szeptember 25. 13:00
Veress D. Csaba történészről, a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság egykori kutató-történészéről emlékeztek meg kedden egy konferencia keretében a Városháza Kossuth termében.

Az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottsága, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Történelmi Társulat, valamint a Kodolányi János Egyetem Emlékezetpolitikai és Történetírás-kutató Intézete által szervezett emlékülés előtt megkoszorúzták Veress D. Csaba sírját a Vámosi úti temetőben.
„Csaba emlékének adózni kell” – nyitotta meg a konferenciát dr. Vizi Tamás, az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottság elnöke, ki 30 éves ismeretséget és barátságot ápolt a történésszel. „Adózni kell egy olyan történészi, tanári, muzeológusi levéltárosi, kutatói munkának, amit az ő neve fémjelez.” - mondta.

Ezt követően Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, a konferencia védnöke mondott köszöntőt. Városunk gazdag a szellemi építményekből; ezek kevésbé láthatóak, s most az a feladat, hogy kirajzoljuk őket – kezdte a polgármester beszédét, majd hangsúlyozta, azért is nagy értéke a térségnek Veress D. Csaba életműve, mert a történész a hétköznapi ember szintjén tudta elmesélni a történeteket.

S. dr. Perémi Ágota múzeumigazgató is köszöntötte a konferencia résztvevőit. Veress D. Csaba könyvei tankönyvekké, alapművekké váltak – ismertette a történész munkásságát a múzeumigazgató. Nem kioktató, hanem oktató, egyenes, karakán személyisége volt, humoros történetekkel, vidámságával belopta magát az emberek szívébe. Több mint 30 megjelent könyvet és számos publikációt írt, s ezt a felhalmozott tudást szívesen, színesen, közérthetően osztotta meg másokkal, és ez az életműve halhatatlan – mesélte a történészről S. dr. Perémi Ágota.

A konferencia előadásainak megkezdése előtt Dr. Vizi László Tamás és Dr. Hermann Róbert aláírták az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottság és a Magyar Történelmi Társulat közötti együttműködési megállapodását.

Dr. Kas Géza Dr. Kas Géza

Ágel Zita Krisztina
Domján Attila

További cikkek

Áder: az eszmék tovább élnek
Áder: az eszmék tovább élnek
Az eszmék tovább élnek az értékek megbecsülésében, örökségünk megőrzésében - mondta Áder János az aradi vértanúk emléknapján, szerdán Komáromban, a felújított Csillagerődben.
Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
172 évvel ezelőtt október 6-án végezték ki Aradon az 1848/49-es szabadságharc katonai vezetőit és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt. Rájuk emlékeztek szerdán Veszprémben.
Az emlékezés egyben útmutatás is az utókornak
Az emlékezés egyben útmutatás is az utókornak
A magyar állam ezeréves történetének hőseire emlékeztek vasárnap országszerte – így Veszprémben is.
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Holokauszt emléknap: Magyarország levonta a tanulságokat
Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt.